Министарство поводом почетка школске године: Подсећамо наставнике да својим понашањем обликују и понашање деце

1 септембра, 2020

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић пожелео је директорима и запосленима у основним и средњим школама срећан почетак нове школске године, која почиње у измењеним околностима, а коју ће пратити нова организација рада и нови начини реализације образовно васпитних задатака, стоји на сајту Министарства просвете.

“Као и сви образовни системи широм света и наш систем се налази пред озбиљним изазовима, на које морамо одговорити тако да активности буду у најбољем интересу даљег раста и развоја генерација које образујемо. За то је потребно много заједничког промишљања, али и флексибилности и спремности на промене и брзо реаговање, у прилог томе говори и искуство које смо имали током другог полугодишта прошле школске године, када су сви запослени у просвети за јако кратко време морали да прилагоде свој рад и расположиво време новонасталој ситуацији.” – наводи се у тексту објављеном јуче, поводом почетка нове школске године.

Министарство истиче и да је у међувремену са партнерима, обезбедило смо додатну подршку и ресурсе који у значајној мери треба да олакшају рад, омогуће квалитетнију наставу и обезбеде процес учења у новој школској години.

“Реализоване су многобројне обуке у циљу подизања дигиталних компетенција наставника, у складу са постојећим могућностима повећани су технички капацитети школа, обезбеђени су додатни образовни ресурси, материјали, а сви облици подршке ће се континуирано одвијати и током целе школске године.

Наставници и ученици ће од првог септембра бити у ситуацији да поред учења на даљину, уче и раде у непосредном контакту, онако како су и навикли. Овај контакт наставник-ученик, ученик-ученик је у складу са људском природом и потребама, и најефикаснији је за остваривање образовне и васпитне функције школе.”

С обзиром на то да је здравље приоритет, у Министарству просвете подсећају наставно и ненаставно особље да се придржавају свих превентивних мера које је донео Кризни штаб, као и мера које су препоручене Упутством о мерама заштите здравља ученика и запослених за основне и средње школе.

“Подсећамо запослене, да као узори својим понашањем и односом према превенцији болести обликују или утичу у некој мери на понашање деце и младих, па тиме носе и одговорност за њихово понашање и прихватање превентивних мера. Нова правила понашања ће бити усвојена ако су јасна и ако важе за све.

Уверени да наш образовни систем чине професионалци који ће одговорно поступати у епидемијом измењеним условима образовања, у којима ће Министарство и остале образовне институције система пружити помоћ и подршку у складу са расположивим могућностима и уз наду да ће се услови брзо побољшати и нормализовати, желимо вам срећан почетак школске године!” – наводи се у саопштењу Министарства просвете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама