Ministarstvo povodom početka školske godine: Podsećamo nastavnike da svojim ponašanjem oblikuju i ponašanje dece

1 septembra, 2020

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poželeo je direktorima i zaposlenima u osnovnim i srednjim školama srećan početak nove školske godine, koja počinje u izmenjenim okolnostima, a koju će pratiti nova organizacija rada i novi načini realizacije obrazovno vaspitnih zadataka, stoji na sajtu Ministarstva prosvete.

“Kao i svi obrazovni sistemi širom sveta i naš sistem se nalazi pred ozbiljnim izazovima, na koje moramo odgovoriti tako da aktivnosti budu u najboljem interesu daljeg rasta i razvoja generacija koje obrazujemo. Za to je potrebno mnogo zajedničkog promišljanja, ali i fleksibilnosti i spremnosti na promene i brzo reagovanje, u prilog tome govori i iskustvo koje smo imali tokom drugog polugodišta prošle školske godine, kada su svi zaposleni u prosveti za jako kratko vreme morali da prilagode svoj rad i raspoloživo vreme novonastaloj situaciji.” – navodi se u tekstu objavljenom juče, povodom početka nove školske godine.

Ministarstvo ističe i da je u međuvremenu sa partnerima, obezbedilo smo dodatnu podršku i resurse koji u značajnoj meri treba da olakšaju rad, omoguće kvalitetniju nastavu i obezbede proces učenja u novoj školskoj godini.

“Realizovane su mnogobrojne obuke u cilju podizanja digitalnih kompetencija nastavnika, u skladu sa postojećim mogućnostima povećani su tehnički kapaciteti škola, obezbeđeni su dodatni obrazovni resursi, materijali, a svi oblici podrške će se kontinuirano odvijati i tokom cele školske godine.

Nastavnici i učenici će od prvog septembra biti u situaciji da pored učenja na daljinu, uče i rade u neposrednom kontaktu, onako kako su i navikli. Ovaj kontakt nastavnik-učenik, učenik-učenik je u skladu sa ljudskom prirodom i potrebama, i najefikasniji je za ostvarivanje obrazovne i vaspitne funkcije škole.”

S obzirom na to da je zdravlje prioritet, u Ministarstvu prosvete podsećaju nastavno i nenastavno osoblje da se pridržavaju svih preventivnih mera koje je doneo Krizni štab, kao i mera koje su preporučene Uputstvom o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole.

“Podsećamo zaposlene, da kao uzori svojim ponašanjem i odnosom prema prevenciji bolesti oblikuju ili utiču u nekoj meri na ponašanje dece i mladih, pa time nose i odgovornost za njihovo ponašanje i prihvatanje preventivnih mera. Nova pravila ponašanja će biti usvojena ako su jasna i ako važe za sve.

Uvereni da naš obrazovni sistem čine profesionalci koji će odgovorno postupati u epidemijom izmenjenim uslovima obrazovanja, u kojima će Ministarstvo i ostale obrazovne institucije sistema pružiti pomoć i podršku u skladu sa raspoloživim mogućnostima i uz nadu da će se uslovi brzo poboljšati i normalizovati, želimo vam srećan početak školske godine!” – navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama