“Дежурство ученика је противзаконито, оне установе које то имају, одмах да прекину са тим”

новембар 20, 2023

Заштитник грађана обуставио је испитни поступак оцене законитости и правилности рада Министарства просвете због ангажовања ученика за дежурство за време трајања наставе. Поступак је покренут по сопственој иницијативи, а након трагичног догађаја у Основној школи “Владислав Рибникар” 3. маја ове године, када су међу убијенима биле и ученице које су тог дана дежурале у холу школе.

Поступајући по захтеву Заштитника грађана, Министарство је доставило Упутство за израду акта којим установе образовања и васпитања прописује мере, начин и поступак заштите и безбедности деце и ученика, који је усвојен крајем маја прошле године. У том упутству нигде се не помиње дежурство ученика, што значи да у наведеним установама није могуће увести дежурство ученика за време наставе. Међутим, трагичан догађај од 03. маја ове године, на жалост, показао је да пракса у неким школама у нашој земљи и даље предвиђа дежурство ученика. Стога је Заштитник грађана затражио да Министарство преко надлежних школских управа обавести све школе да дежурство ученика у току наставе није дозвољено и да је незаконито, а да оне установе које то имају, одмах прекину са тим.

Министарство је обавестило Заштитника грађана да је свим директорима школа проследило акт у коме је указано да Упутство прописује да установа утврђује распоред дежурства запослених, а не и ученика, које запослени треба и да заштите.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "“Дежурство ученика је противзаконито, оне установе које то имају, одмах да прекину са тим”

 1. Prof каже:

  Помиње ли неко заштиту запослених?Како ја могу ђака заштитити од потенцијалног батинаша?Шта смо ми,легитимне мете?И ми смо родитељи и битнија сам својој деци жива,него мртва хероина изгинула забадава у школи.Дежурство професора и заштита школе нису исто.А наставник није службено и наоружано лице.Ми смо дежурали као ђаци у своје време и ко нас је питао?А,сада смо постали портири на хладним плочицама у ходницима ледарама по 5 сати дневно,док се директор и остали добро ушушкавају у канцеларијама.

 2. Radivoj Kostadinović каже:

  Dežurstvo u suštini nije opasno a pruža detetu iskustvo kakvo ne može dobiti u učionici.

 3. Velja каже:

  Nikakve koristi od dezurnog ucenika.Stavi slusalice u usi gleda u mobilni.Moze da udje ko god hoce on ga i ne primeti.Jedino sto taj dan nije na nastavi i oko njega se kupe drugi ucenici da smetaju .Pozdravljam odluku da dezuraju zaposleni

 4. Xxx каже:

  Pa ja nemam reci vise za ove clanke.
  Ko uopste pise ovo i odobrava za citanje?
  Kakva je ovo propaganda ?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама