“Dežurstvo učenika je protivzakonito, one ustanove koje to imaju, odmah da prekinu sa tim”

novembar 20, 2023

Zaštitnik građana obustavio je ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete zbog angažovanja učenika za dežurstvo za vreme trajanja nastave. Postupak je pokrenut po sopstvenoj inicijativi, a nakon tragičnog događaja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” 3. maja ove godine, kada su među ubijenima bile i učenice koje su tog dana dežurale u holu škole.

Postupajući po zahtevu Zaštitnika građana, Ministarstvo je dostavilo Uputstvo za izradu akta kojim ustanove obrazovanja i vaspitanja propisuje mere, način i postupak zaštite i bezbednosti dece i učenika, koji je usvojen krajem maja prošle godine. U tom uputstvu nigde se ne pominje dežurstvo učenika, što znači da u navedenim ustanovama nije moguće uvesti dežurstvo učenika za vreme nastave. Međutim, tragičan događaj od 03. maja ove godine, na žalost, pokazao je da praksa u nekim školama u našoj zemlji i dalje predviđa dežurstvo učenika. Stoga je Zaštitnik građana zatražio da Ministarstvo preko nadležnih školskih uprava obavesti sve škole da dežurstvo učenika u toku nastave nije dozvoljeno i da je nezakonito, a da one ustanove koje to imaju, odmah prekinu sa tim.

Ministarstvo je obavestilo Zaštitnika građana da je svim direktorima škola prosledilo akt u kome je ukazano da Uputstvo propisuje da ustanova utvrđuje raspored dežurstva zaposlenih, a ne i učenika, koje zaposleni treba i da zaštite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "“Dežurstvo učenika je protivzakonito, one ustanove koje to imaju, odmah da prekinu sa tim”

 1. Prof kaže:

  Pominje li neko zaštitu zaposlenih?Kako ja mogu đaka zaštititi od potencijalnog batinaša?Šta smo mi,legitimne mete?I mi smo roditelji i bitnija sam svojoj deci živa,nego mrtva heroina izginula zabadava u školi.Dežurstvo profesora i zaštita škole nisu isto.A nastavnik nije službeno i naoružano lice.Mi smo dežurali kao đaci u svoje vreme i ko nas je pitao?A,sada smo postali portiri na hladnim pločicama u hodnicima ledarama po 5 sati dnevno,dok se direktor i ostali dobro ušuškavaju u kancelarijama.

 2. Radivoj Kostadinović kaže:

  Dežurstvo u suštini nije opasno a pruža detetu iskustvo kakvo ne može dobiti u učionici.

 3. Velja kaže:

  Nikakve koristi od dezurnog ucenika.Stavi slusalice u usi gleda u mobilni.Moze da udje ko god hoce on ga i ne primeti.Jedino sto taj dan nije na nastavi i oko njega se kupe drugi ucenici da smetaju .Pozdravljam odluku da dezuraju zaposleni

 4. Xxx kaže:

  Pa ja nemam reci vise za ove clanke.
  Ko uopste pise ovo i odobrava za citanje?
  Kakva je ovo propaganda ?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama