Министарство заказало састанак о отварању вртића, струка против

26 априла, 2020

Струка је против отварања вртића и школа пре 1. јуна, каже епидемиолог Предраг Кон, уз констатацију да ће то ипак морати да се учини. Како сазнаје Н1, за уторак је у Министарству просвете заказан састанак на коме ће се расправљати о условима под којима би предшколске установе могле да почну са радом.

Foto: Canva

Самостални синдикат предшколског васпитања, као и власници приватних вртића траже од надлежних да пре отварања установа буду установљени јасни санитарни протоколи, али поручују и да не знају како одржати социјалну дистанцу када је реч о деци.

Вртићи ће морати да се отворе због родитеља који немају куда са децом када раде. То је у петак изјавио епидемиолог Предраг Кон, да би два дана касније прецизирао да је против отварања вртића пре 1. јуна.

„Дакле, ја сам већ говорио да ће морати да се отвара из једноставног разлога… Али, то није мишљење лекарског тима. И то никада нећемо моћи да подржимо из једноставног разлога што је потпуно јасно да је то могуће ширење“, рекао је Кон.

Постоји организациони проблем. Можда нисте знали, али међу херојима којима се аплаудира сваке вечери су и васпитачице из вртића у Србији које су у великом броју пребачене у ковид амбуланте и тамо помажу медицинском особљу.

Босиљка Јовановић из Синдиката предшколских установа се пита како ће сада те жене одједном бити враћене да чувају децу.

„Много особља је, чак су медицинске сестре из јаслица, васпитачи, ангажовани у ковид болницама за негу геронтолошких пацијената“, каже Босиљка Јовановић из Синдиката предшколских установа.

Ниједна земља у окружењу још није отворила вртиће. Данска је заправо једини пример у Европи и како кажу у Синдикату предшколских установа, данске васпитачице немају добра искуства у првој недељи после отварања.

„Немогућа је мисија организовати социјалну дистанцу у раду, поготово са децом јасленог узраста. То је оно што највише брине запослене“, истиче Јовановић.

Снежана Волиц која дуже од 20 година води приватни вртић, каже да су за отварање потребни јасни протоколи, како би се импровизација свела на минимум.

„Помогло би нам да јасно знамо како да припремимо простор вртића. Такође и који обим интеракције је дозвољен с обзиром да у животу вртића учествују и деца и запослени, као и родитељи. То значи да би требало предвидети како ће изгледати пријем деце, како ће изгледати отпуст на крају дана. Како васпитачи да се понашају у интеракцији приликом игре, храњења, одржавања хигијене“, наводи Волиц проблеме које треба решти.

После састанка који је са надлежнима за предшколско васпитање, као и са представницима синдиката у уторак заказао министар просвете Младен Шарчевић требало би да буде јасније – отварају ли се вртићи и када?

Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Министарство заказало састанак о отварању вртића, струка против"

  1. Mimi каже:

    Sa rezimiramo: državnim se ne radi a privatnim se radi. Apsolutno nije tačno da je samo Danska otvorila vrtice već su sve skandinavske zemlje to uradile… pola Evrope! Osvestite se… kad god da krenu biće prenosa virusa. Bolje sada nego na jesen.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама