Tako je govorio Minja Subota: Deca danas, nažalost, brzo rastu

15 januara, 2023

Minja Subota: Protivzakonito je da žiri kritikuje decu pred milionskim auditorijumom

Deca su najiskrenija publika, ali danas, nažalost, brzo rastu. Nekada su dečji televizijski sadržaji bili neminovnost, danas retkost. Ovako razgovor sa našom ekipom počinje Minja Subota, miljenik brojnih generacija, kompozitor, muzičar, autor i voditelj nekada popularne dečije serije „Muzički tobogan“. Minja kaže da je veoma srećan kad god dođe u Banjaluku, jer u ovom gradu ima puno prijatelja i entuzijasta koji se bave muzikom i stvaralaštvom za decu. Tako je bilo i ovaj put na festivalu „Dečija zemlja“ tokom kojeg je uveseljavao brojne klince, a njihove roditelje podsetio je na brojne antologijske hitove.

– Svaka manifestacija koja je upućena deci polazi iz srca entuzijasta. Deci se treba, kao što je Duško Radović rekao, obraćati sa poštovana deco i treba im poklanjati samo najbolje. Takve manifestacije su praznici dečiji i događaji koji deca pamte, ako se lepo organizuju i imaju određenu dozu zabave i edukativnosti. Toga treba da bude sve više i toga nikada nije mnogo – ističe Minja Subota.

Gledajući generaciju koja raste, Minja primećuje da su oni sve više upućeni sami sebi. Većinu vremena provode na internetu. Potrebno je, kako kaže, brzo rešenje koje će najmlađe izvući iz vrtloga modernih tehnologija.

– U Evropi postoje akcije da se deci ukinu telefoni. Jer oni gube sat – dva dnevno od života, od obrazovanja, društvenog života. Sad se pojavila neka nova dimenzija kojoj treba da pristupamo da bismo spasli decu.

Prve korake u svetu muzike brojni, danas, veoma uspešni estradni umetnici, napravili su upravo u muzičkom toboganu koji je trajao 20 godina. Ova emisija pokrenula je osnivanje mnogih plesnih škola i orkestara te je mališanima poklonila preko 150 novih pesama, ističe Minja Subota.

– Mi smo pravili programe koje su porodice gledale, gde su se deca zabavljala i edukovala. To je majstorija napraviti. Kad smo mi radili i stvarali taj tobogan, mi smo to radili sa ogromnim zadovoljstvom, entuzijazmom, trudili smo se da deci ponudimo samo najbolje.

Aktuelna muzička takmičenja za decu, Minja oštro kritikuje. Ističe da velike scene, milionski auditorijum i žiri nisu namenjeni najmlađima koji sve to veoma traumatično doživljavaju.

– Te “Zvezdice”, prvo repertoar koji pevaju i vreme u koje se to održava i način na koji se oni takmiče, to uopšte ne pripada deci. To bi ministar prosvete morao da zabrani. Protivzakonito je i nije pedagoški da decu izvodite da pevaju i da ih žiri kritikuje pred milionskim auditorijumom. Deca trebaju da pevaju, ali ako hoće da se takmiče to da rade u svom okruženju. Nemojte roditelji da verujete da će bilo ko za vašu decu učiniti više od vas. Vi morate da ste u prvim borbenim redovima. Vaša deca su vaše najveće bogatstvo.

Izvor: zenskikutak.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Tako je govorio Minja Subota: Deca danas, nažalost, brzo rastu"

 1. Mira Milosevic kaže:

  Postovani Minja, biio je i ostao dobrocinitelj za nasu decicu, za njihovo zdravo odrastanje, negovanje i usvajanje pravih vrednosti.
  Deca su danas zrtve vremena, zajedno sa roditeljima, zato sto smo stihijno i nekriticki prihvatili sve sto nam je ponudio nesrecni zapad.
  Subota rece, kako je potrebno brzo resenje da decu izvucemo iz modernih tehnologija.
  Imamo mi resenje u delu Prof. Milice Novkovic, ali nazalost, nemamo Ministarstvo koje ce to da prepozna i implementira u porodicu i skolu.
  Prof. Novkovic je za 40 godina naucnog rada, detektovala uzrocnike problema i dala resenje kako ih otkloniti.
  Drustvo srlja u ambis, a sve vreme leci samo posledice, umesto da otkloni uzroke.
  Na nesreci i bolesti savremenog coveka, zaradjuju novi i stari’psihoterapeuti, kocing majstori, psihijatri, razne organizacije, a dijagnoza sve gora.
  Naravno da je protivzakonito kritikovanje dece pred javnim mnjenjem, no posto je to biznis, kao i sve ostalo, koga je za to briga.
  A da li je neko pomislio koliko posledica takav vid takmicenja, ostavlja na psihu deteta. Ne daju deci da porastu, da trce u eneqiji vetra 12 godina, da se igraju, da budu deca.
  I da pritom ispunjavaju obaveze prema skoli kako valja, da budu oslobodjeni prokletog proslavljenog ega.
  Sta mislite koliko takve sarade stimulisu i naprezu imitatorski um, otudjuju dete od sopstvene prirode, naslojavajuci mu strahove i pohlepu., kasapeci ga mentalno i emocionalno.
  Neka neko napravi statistiku, sta je sa svim onim zvezdama i zvezdicama koji nisu prosli, koliko ih je na tabletama za smirenje.
  Neka nam Bog oprosti, ne znamo sta radimo.
  I opet da ponovim, sve je produkt pohlepne ljudske prirode, odnosno autoritarnosti u kojoj zivimo.
  Kad’ li ce vreme budjenja, vreme svesnih ?
  Mozda kad” dotaknemo duplo dno, a koliko ce biti onih koji ce umeti da ustanu, Andjeli znaju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama