Мистерија за докторе – зашто нови корона вирус не погађа децу

5 марта, 2020

Како се нови корона вирус шири планетом, са више од 90.ооо оболелих и 3000 смртних случајева, доктори су приметили нешто необично: изузетно је мали број деце којој је ова болест, COVID 19, дијагностикована. А и они код којих јесте, већином су имали блаже симптоме.

Foto: Canva

У Кини, где је све и почело, деца чине свега 2,4% оболелих, каже извештај Светске здравствене организације. Међу децом код које је вирус регистрован, њих свега 2,5% имало је израженије симптоме, а свега 0,2% су били критично. Ниједан смртни случај није забележен.

То што корона вирус заобилази децу истовремено је олакшање и мистерија за педијатре и друге стручњаке који покушавају да открију разлог, али им још не полази за руком.

“Ово је једно од најнеобичнијих открића у вези са овим вирусом”, изјавио је доктор Франк Еспер, педијатар специјалиста за инфективне болести у Дечјој клиници у Кливленду. “Коронавируси иначе погађају једнако и децу и одрасле, али овај који се сада шири, COVID 19, из неког разлога готово искључиво напада одраслу популацију.”

Одговор можда лежи у различитим имуним системима које имају деца и одрасли, јер како људи старе, имуни систем слаби, па му је теже да се избори са одређеним болестима, тврде поједини стручњаци. Слична је ситуација и са богињама. Одрасли који их добију имају много интензивније и теже симптоме него деца.

Још једно од могућих објашњења је и то да деца која су често у додиру са неким другим коронавирусима развијају отпорност на овај вирус.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама