Митови и истине о наставничкој професији

28 августа, 2016

Ко мисли да је подучавање лак посао, никада није подучавао. Успешно подучавање захтева преданост, планирање и невероватну количину тешког рада. Иако је то рад који се исплати, захтева много времена и може емоционално исцрпети.
uciteljПонекад нам пријатељи, који не раде у свету едукације, могу завидети на ономе што им се чини као једноставан распоред, на послу који завршава у 15 часова, на слободном лету и одмору од онога што њима изгледа као увеличано чување деце.
Такви погрешно информисани људи често износе понижавајуће коментаре на рачун наставничке професије, који могу утицати на потцењивање онога што наставници заправо свакодневно раде.
Осим тога, такви коментари могу утицати на начин на који ми доживљавамо сами себе као едукаторе. У овом тексту наводимо неке од најчешћих митова о наставницима и наставничкој професији:

 Прочитајте и Родитеље треба подсетити да су и учитељи људи
МИТ 1:

„Наставници не раде цео дан, они могу отићи кући у 15 часова.“
Иако просечан школски дан ученицима траје 6,64 сата, већини учитеља уговорени школски дан траје отприлике као и на сваком другом послу, који има типично радно време од 40 сати недељно. Другим речима, осмосатни распоред „од 9 до 5“ је само померен за два сата. Уговорени школски дан за учитеље је од 7:15 до 15:15, а многи од њих остају дуже да би помогли ученицима којима је потребна додатна помоћ око градива и наставе.
Када учитељи нису на настави, школски дан проводе у ужурбаном темпу и активностима које се састоје од непостојећих пауза за тоалет, 20-минутних пауза за ручак, комуникације са родитељима и прикупљања бројних података и анализа које држава захтева од њих.

Прочитајте и Погледајте шта учитељи користе на почетку 1. разреда

МИТ 2:

„Да, али наставници имају слободна лета.“
Иако се чини да је уговорено радно време учитеља у рангу са другим професијама, већина учитеља ће рећи да је завршавање посла који се од њих захтева у уговореном времену практично немогуће. То резултира тиме да наставници обично долазе раније на посао или остају након наставе, чак носе свој посао кући. Студија која је истраживала неплаћено радно време у 2014. години открила је да ће учитељи вероватно радити више неплаћених сати од било које друге професије. Подучавање је постало захтевније у последњих неколико година. Иако неки учитељи имају испланирано време за припрему, мала је вероватноћа да ће то време заиста бити искоришћено за припрему лекција.
Уместо тога, оцењивање и планирање су одговорности које су често резервисане за вечери и викенде, што доводи до раста прековременог рада – и то раста од 31% у поређењу са 2010. годином. Заправо, процењује се да током школске године наставници у просеку раде 53 сата недељно. Иако то није случај са свим наставницима, они који се уклапају у ову статистику улажу додатних 39 сати сваке три седмице. За сваку од 40 седмица током школске године улажу додатних 13 радних седмица. Тим учитељима онај неплаћени летњи одмор заправо уопште није одмор, то је компензовано време.

Прочитајте и Tроугао: Учитељи, родитељи и деца

МИТ 3:

„Да, али готово свако може подучавати.“
Подучавање је невероватно тежак посао. Испуњава, али је јако захтеван. Рyан Фулер, инжењер који је постао учитељ, описао је подучавање тежим од његовог некадашњег посла – дизајнирања летелица за НАСА-у. Према Фулеру, „нико не може потпуно разумети колико је тешко подучавати све док сам то не искуси. Кад сам решавао инжењерске проблеме, морао сам да користим свој мозак. Кад сам решавао проблеме везане за подучавање, користио сам цело своје биће – све што имам.“
Уз то, учитеље који раде у сиромашнијим школама може преплавити умор који произилази из саосећања које прати подучавање.
Карла, учитељица првог разреда са 14 година радног искуства, примећује да деца долазе са више трауме него пре, а притисак за задовољавање стандарда се повећава. Карли и многим другим учитељима који раде у школама које имају висок проценат сиромашне деце, емоционална исцрпљеност која прати подучавање узела је данак.
„Једном смо угостили предавача који је расправљао о утицајима трауме на мозак. Сви с којима сам разговарала видели су ефекте у нашим животима, а да не спомињем наше ученике. У једном тренутку предавач је рекао да само посебан учитељ може подучавати ученике са неким облицима траума.“
Свако ко мисли да је подучавање лак посао, никада није подучавао.

Прочитајте и Учитељи држе кључ боље будућности наше деце

    ИСТИНА: УЧИТЕЉИ БИ ТРЕБАЛО ДА БУДУ ВИШЕ ПЛАЋЕНИ.

Иако учитељи одраде много прековремених сати на положајима који могу бити емоционално исцрпљујући, наставничке плате су изненађујуће ниске, а јаз између плата је све већи и већи у поређењу са повишицама које се за прековремени рад нуде у другим професионалним пољима. Заправо, 40% наставника ће отићи из професије у првих 5 година.
Упркос количини утрошеног времена и емоционалној исцрпљености, већина учитеља наставља зато што је подучавање посао који испуњава. Ипак, учитељи који остају у професији требало би да примају плате које су одраз количине едукације потребне да се добије и задржи такав посао, али и одраз захтевности посла. Укратко, учитељи би требало да буду боље плаћени.

Прочитајте и Када ће се учитељи бавити наставом?

Приредила Александра Ивковић
 
 
 
Извор: skolskiportal.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама