Mladen Šarčević: Donosimo krovni zakon protiv loših direktora

4 februara, 2017

I dalje će školski odbori predlagati kadrovska rešenja
Ministar mora da ima nadležnost nad izborom direktora škola, ali ne zbog one većine koja radi pošteno i po zakonu, već zbog onih koji, uz podršku školskih odbora, vladaju koliko hoće i kako hoće. I dalje će školski odbori davati svoje predloge, a ministar će intervenisati samo u izuzetnim slučajevima, gde postoji sprega školskog odbora i direktora i kada pokušavaju da protežiraju lošijeg kandidata.
Ovako, za “Novosti”, ministar Mladen Šarčević odgovara na optužbe sindikata da će, donošenjem Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, sva prosvetna vlast biti u rukama ministra.
– Ovo je mehanizam koji treba da spreči partijsko zapošljavanje, a ne da ga uvede – kaže Šarčević. – Proveravaćemo kompetencije direktora, kako je ocenjen u prethodnom mandatu, da li je zapošljavao familiju… Imamo 30 slučajeva u kojima je Agencija za borbu protiv korupcije predložila razrešenje direktora, a školski odbor se oglušio. E to više neće moći.

Pročitajte i Sindikati prosvetnih radnika protiv otvorenih konkursa

Ministar kaže da je kandidat sa podrškom kolektiva do sada biran u 75 odsto slučajeva i da će ostati i dalje tako.
Upravo povodom novog zakona ministar i njegov tim sastali su se juče sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, koji su izneli svoje zamerke. Najproblematičniji im je, kažu, član zakona prema kome direktor može da uzima radnika sa liste tehnoloških viškova ili prima novog zaposlenog.

PRETNJA ŠTRAJKOM
UKOLIKO njihove zamerke ne budu prihvaćene, sindikalci kažu da su spremni da započnu štrajk. Oni traže i da budu uključeni u izradu drugih prosvetnih zakona – o predškolskom, osnovnoj školi, visokom obrazovanju…

– Budući zakon ostavlja mogućnost direktoru da bira da li će da preuzme nekoga ko nema punu normu ili će da raspiše konkurs za novog zaposlenog, što ostavlja prostor za manipulacije – tvrdi Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.
Naša sagovornica kaže da je trn u oku sindikata i to što direktorima nije ograničen broj mandata. Predlaže da maksimum budu dva mandata.

Pročitajte i Za koje prestupe svoje dece će roditelji plaćati visoke novčane kazne

I iz Unije sindikata poručili su da su stavovi sindikata gotovo identični po pitanju zapošljavanja, preuzimanja zaposlenih, sastava i ingerencije školskih odbora i Nacionalnog prosvetnog saveta. Posebno su nezadovoljni neblagovremenim uključivanjem u izradu ZOSOV-a. Ministarstvo su upozorili da mora da se pridržava sporazuma iz aprila 2015. godine, na osnovu kog je prekinut najduži štrajk u istoriji prosvete.
I. MIĆEVIĆ
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Mladen Šarčević: Donosimo krovni zakon protiv loših direktora

 1. Nik kaže:

  Mišljenja sam da se ditektorima mora smanjiti moć koju najčešće zloupotree a stara latinska Honores mutant mores- počasti menjaju ponašanje, dolazi do izražaja.

 2. Neveni Toma kaže:

  Sve ću da Vam verujem, ako moj bude smenjen ! Među onih 36 je…

  1. MNOGAJA LJETA kaže:

   I moj je među 36! Zašto već nije smenjen!Da je u pitanju nastavnik,već bi mu bila oduzeta licenca!!! Zašto su još uvek zaštićeni?Pa očigledno je da nema potrebe da poštuje zakon kad mu isti ništa ne može.Ali,da je “njihova vladavina”ograničena na dva mandata sigurno bi radili u korist škole a ne u svoju ličnu!Kao da je njihov model ponašanja Šojić iz serijala Tesna koža.

 3. Mitra Peric kaže:

  Vila bih presrecna kada bi direktori i opstinska vlast radili savesno svoj posao.Upravo zbog toga sto im je sve dozvoljeno ja sam na birou u svojih cetrdeset pet godina sa dvoje dece ,a imam skoro dva fakulteta.Nemam pare ni rodbinske veze,nazalost i dok sam radila bila sam vecita zamena ,a onda su dosli mladji sa punim dzepovima para,cak Sam u jednoj skoli menjala deset godina,a onda je dosla mladja po politickoj I finasijskoj liniji…Puni utisaka sa letovanja I zimovanja,dobrim autima,osmesima na licima prolaze pored mene,a ja nemam gde,bez sredstava…Vi veoma dobro znate kako sve funkcionise,molim Vas stanite na put tome dosta je vise!Zelim da radim posao koji volim I u koji sam sve ulozila.Verujem u Vas!

 4. Da ,možda,ne kaže:

  Deluje veoma čudno i kao misteriozno ovo tumačenje ministra ,a onima koji su dugo u nastavnom procesu i prate promene ovo nije ništa novo.Zašto to kažem?Pa i do sada je ministrova reč “bila poslednja”.Kako?Lepo:On dobija predlog i dokumentaciju od lokalne uprave koja mu posredno i sugeriše izbor.Kako može ministar da zna kako je izabran direktor neke škole i kolika je sprega sa članovima Školskog odbora?To je nemoguće.To rade lokalne vlasti i podržavaju ljude koji su im poslušni i podobni.Politikanstvo samo tako.O mnogim drugim pratećim radnjama oko izbora i da ne pričam.Ne čini se da je ministar neiskusan ,a ni naivan.Sumnjam da će “lično”upoznavati kandidate kojima će potpisati rešenje o postavljenju.Dakle ,doživotni direktori ne treba da brinu.Za njih nema ni sankcija ni odgovornosti ni …..??????Dakle,ništa novo.

 5. MNOGAJA LJETA kaže:

  I moj je među tih 36…Dokle…Ali,da im je “vladavina “ograničena na dva mandata radili bi više u interesu škole a manje u ličnom!Kao da im je model ponašanja Šojić iz serijala Tesna koža!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama