Млади радије бирају занате него гимназије

10 јула, 2016

Укинута одељења у медицинским и економским школама вратила ђаке на занате, али је истовремено настављен вишедеценијски тренд пада интересовања за гимназије. – Враћају се студенти и на машинство, пољопривреду, хемију…

Случај крагујевачког одличног ђака који је књижицу гимназије заменио – апаратом за варење боље илуструје промену у начину размишљања младе генерације, него сви статистички подаци Министарства просвете. Деца постају практичнија, гледају где ће боље и брже да се запосле. Тако је ове године, први пут после дуго времена, више ђака него раније уписано у машинске и пољопривредне, текстилне, грађевинске школе, а истовремено је мање ученика добило књижицу економских и медицинских школа, иако ове струке и даље остају најпопуларније у Србији.
Истине ради, треба додати да су просветне власти коначно одлучиле да крену с неопходним резовима, па су за овогодишњи упис укинули одељења у неким од најпопуларнијих школа. Занимљиво је, међутим, да тај рез, како се могло очекивати, није вратио ђаке у гимназије, јер само они с петицама већ годинама конкуришу за економски и медицинску струку, већ су се ђаци слили у занатске школе. Тако је истовремено настављен вишедеценијски тренд пада интересовања за гимназије, које, подсетимо, нису реформисане од 1992. године. У међувремену се непрекидно радило на реформи средњих стручних школа, уз здушну стручну и финансијску помоћ пре свега немачке владе, али и домаћих и страних компанија.
Аутор: Сандра Гуцијан
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Млади радије бирају занате него гимназије"

  1. Nastavnik каже:

    Vecu nebulozu skoro ne procitah! U stvari, jesam, ono kako se nastavnici plase da prijave nasilje…Elem, ovo je vidno iskonstruisan i dirigovan tekst, jer na “terenu” situacija nije bas takva. Najbolji ucenici i dalje uglavnom pisu gimnazije kao prve zelje, pored medicinske. I imformatickih smerova. Ali interesovanje za gimnazije nikako nije opalo, ni u jednom od onih gradova gde su i do sada bile na dobrom glasu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама