MMF spreman da podrži razumno povećanje plata u prosveti

 
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsom i Rufom predstavnicima tehničke Misije MMF.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, Šarčević je upoznao predstavnike Misije sa do sada sprovedenim reformama u cilju racionalizacije, pre svega kroz mrežu škola i primenu Stručnog uputstva o formiranju odeljenja, ali i najavio treći nivo racionalizacije kao rezultat primene novih zakona.
Govoreći o planiranim aktivnostima za naredni period, ministar je istakao da je cilj svih promena poboljšanje kvaliteta obrazovanja i uvođenja reda u obrazovano-vaspitni sistem. Šarčević je rekao važno da se u svim tim prosecima vodi briga o zaposlenima, da su planirane prekvalifikacije i obezbeđene otpremnine, ali i da će se veoma intenzivno raditi na sprečavanju manipulacija sa slobodnim radnim mestima.
“Važno je da se nastavi dosadašnji trend i pri svakom povećanju plata zaposleni u prosveti dobiju više od drugih. Oni su u velikom zaostatku u odnosu na druge javne službe i to je nasledstvo prošlosti. Njihov položaj se mora postepeno poboljšavati, ali uz istovremenu racionalizaciju sistema”, naglasio ministar.
Šef Misije MMF rekao je da je zadovoljan onim što je Ministarstvo do sada uradilo, dok je plan daljih reformi ocenio kao veoma impresivan. Ukoliko se reformski procesi nastave spremni smo da podržimo razumno povećanja plata, rekao je Ruf.
Piše: Danas