Моцарт, опера, рок, џез… звучне књиге изузетног квалитета уз које деца граде музички укус

29 априла, 2020

Музика има изузетан значај за развој детета – подстиче креативност, побољшава
концентрацију и памћење и доприноси његовом емоционалном и социјалном развоју. Деца која време проводе уз музику, певајући и играјући с родитељима или другом децом, имаће више самопоуздања и развиће вештину пажљивог слушања. Поред тога што родитељи могу да пуштају детету музику преко радија или компјутера, још један начин на који се музика може унети у свакодневицу јесте читање звучних књига. Уз њих ће се деца кроз игру упознати с различитим звуковима и инструментима, као и с најразличитијим музичким жанровима.

Серијал звучних књига у издању Креативног центра о симпатичном малом псу Пеци и његовим другарима спада међу омиљена издања за децу. Притискајући прстом означене кружиће у књигама, мали читаоци се, уз занимљиву причу и веселе илустрације, упознају с богатством звукова различитих инструмената. Оно што посебно одликује књиге о Пеци јесте одличан квалитет звука.

„Значај ових књига јесте у томе што деци приближавају музику какву већина раније није чула. Уживање у слушању кратких одломака музичких нумера при листању и читању ових звучних књига представља одличну основу за даље неговање музичког укуса и стицање богате музичке културе“, истиче уредница Наталија Панић.

У прва два издања из ове едиције – Пеца и шумски оркестар и Пеца и циркуски оркестар – најмлађи читаоци упознали су бројне инструменте који чине класични и плехани оркестар.

Малишани су сазнали како звуче клавир, виолина, флаута, али и труба, саксофон, бубањ и бројни други инструменти.

Потом су објављене још две књиге: Пеца воли оперу, у којој Пеца и његова другарица Мими откривају позоришни свет иза оперске сцене и 11 изабраних оперских арија из чувених опера Чаробна фрула, Кармен, Севиљски берберин и других, и Пеца воли Моцарта, где главни јунак Светски дан музике проводи уз најпознатије Моцартове композиције, попут Турског марша, Мале ноћне музике, Реквијема и других.

Публика у Србији заволела је књиге о Пеци, које су постале веома популарне. Због тога је Креативни центар прошле године објавио још два наслова: Пеца свира рок, у којој Пеца путује у Лондон, престоницу рок музике, и Пеца свира џез, у којој се Пеца са својим саксофоном запутио у Њу Орлеанс, град џеза.

После великог успеха првих шест музичких књига о Пеци недавно су објављене две нове из тог серијала: Пеца слуша диско и Пеца слуша хип-хоп. Радња књиге Пеца слуша диско одиграва се у Њујорку. Пеца и чланови његове плесне групе пријавили су се на такмичење које се одржава у  дискотеци. Поред тога што ће моћи да чују неке од најпознатијих диско-хитова, деца ће сазнати и како је ова врста музике утицала на моду и какви су се костими носили на плесном подијуму. У књизи Пеца слуша хип-хоп остајемо у Њујорку, на улицама Бронкса, где је Пеца угледао брејкденсере који су изводили невероватне фигуре. Пеца је одлучио да постане члан њихове групе и да читаоцима открије свет хип-хопа – реп, клубове, ди-џејеве, скречовање, графите…

„У звучним књигама о Пеци направљен је одличан избор музичких нумера које читаоци могу чути. Илустрације су духовите, веселе и топле, пуне занимљивих детаља у којима ће деца сигурно уживати“, наводи се у магазину Bookseller, познатом британском недељнику о издаваштву.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама