Mocart, opera, rok, džez… zvučne knjige izuzetnog kvaliteta uz koje deca grade muzički ukus

april 29, 2020

Muzika ima izuzetan značaj za razvoj deteta – podstiče kreativnost, poboljšava
koncentraciju i pamćenje i doprinosi njegovom emocionalnom i socijalnom razvoju. Deca koja vreme provode uz muziku, pevajući i igrajući s roditeljima ili drugom decom, imaće više samopouzdanja i razviće veštinu pažljivog slušanja. Pored toga što roditelji mogu da puštaju detetu muziku preko radija ili kompjutera, još jedan način na koji se muzika može uneti u svakodnevicu jeste čitanje zvučnih knjiga. Uz njih će se deca kroz igru upoznati s različitim zvukovima i instrumentima, kao i s najrazličitijim muzičkim žanrovima.

Serijal zvučnih knjiga u izdanju Kreativnog centra o simpatičnom malom psu Peci i njegovim drugarima spada među omiljena izdanja za decu. Pritiskajući prstom označene kružiće u knjigama, mali čitaoci se, uz zanimljivu priču i vesele ilustracije, upoznaju s bogatstvom zvukova različitih instrumenata. Ono što posebno odlikuje knjige o Peci jeste odličan kvalitet zvuka.

„Značaj ovih knjiga jeste u tome što deci približavaju muziku kakvu većina ranije nije čula. Uživanje u slušanju kratkih odlomaka muzičkih numera pri listanju i čitanju ovih zvučnih knjiga predstavlja odličnu osnovu za dalje negovanje muzičkog ukusa i sticanje bogate muzičke kulture“, ističe urednica Natalija Panić.

U prva dva izdanja iz ove edicije – Peca i šumski orkestar i Peca i cirkuski orkestar – najmlađi čitaoci upoznali su brojne instrumente koji čine klasični i plehani orkestar.

Mališani su saznali kako zvuče klavir, violina, flauta, ali i truba, saksofon, bubanj i brojni drugi instrumenti.

Potom su objavljene još dve knjige: Peca voli operu, u kojoj Peca i njegova drugarica Mimi otkrivaju pozorišni svet iza operske scene i 11 izabranih operskih arija iz čuvenih opera Čarobna frula, Karmen, Seviljski berberin i drugih, i Peca voli Mocarta, gde glavni junak Svetski dan muzike provodi uz najpoznatije Mocartove kompozicije, poput Turskog marša, Male noćne muzike, Rekvijema i drugih.

Publika u Srbiji zavolela je knjige o Peci, koje su postale veoma popularne. Zbog toga je Kreativni centar prošle godine objavio još dva naslova: Peca svira rok, u kojoj Peca putuje u London, prestonicu rok muzike, i Peca svira džez, u kojoj se Peca sa svojim saksofonom zaputio u Nju Orleans, grad džeza.

Posle velikog uspeha prvih šest muzičkih knjiga o Peci nedavno su objavljene dve nove iz tog serijala: Peca sluša disko i Peca sluša hip-hop. Radnja knjige Peca sluša disko odigrava se u Njujorku. Peca i članovi njegove plesne grupe prijavili su se na takmičenje koje se održava u  diskoteci. Pored toga što će moći da čuju neke od najpoznatijih disko-hitova, deca će saznati i kako je ova vrsta muzike uticala na modu i kakvi su se kostimi nosili na plesnom podijumu. U knjizi Peca sluša hip-hop ostajemo u Njujorku, na ulicama Bronksa, gde je Peca ugledao brejkdensere koji su izvodili neverovatne figure. Peca je odlučio da postane član njihove grupe i da čitaocima otkrije svet hip-hopa – rep, klubove, di-džejeve, skrečovanje, grafite…

„U zvučnim knjigama o Peci napravljen je odličan izbor muzičkih numera koje čitaoci mogu čuti. Ilustracije su duhovite, vesele i tople, pune zanimljivih detalja u kojima će deca sigurno uživati“, navodi se u magazinu Bookseller, poznatom britanskom nedeljniku o izdavaštvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama