Montesori lekcija u tri vremena (usvajanje pojmova)

mart 26, 2023

Montesori pedagodija izdvaja poseban način usvajanja novih reči odnosno pojmova i nju je Marija Montessori nazvala “lekcija u tri vremena”. Sama metoda lekcije u tri vremena pomaže u razvoju govora i ja je često korisitim u radu kako bi detetu olakšala razumevanje i usvajanje novih reči.

Sama metoda je vrlo jednostavna za primenu i podrazumeva imenovanje, pokazivanje i pitanje.

I lekcija (imenovanje)
Prva lekcija podrazumeva imenovanje predmeta, izabraćemo tri predmeta koji imaju slične osobine (npr. tri vrste voća – jabuku, bananu, krušku). Predmete (i bića) možemo da biramo u odnosu na trenutna interesovanja deteta ili u odnosu na aktivnost koja se sprovodi, ako bi uzeli temu Nova godina onda bi mogli da izaberemo 3 pojma – jelka, poklon, Deda Mraz. Sva tri pojma su vrlo jasna i mogu se pronaći odgovarajuće figure ili slike tih pojmova.
Kada odaberemo tri pojma onda ih imenujemo, pokazujući prstom na svaki od predmeta govorimo “Ovo je jabuka.”, “Ovo je banana.”, “Ovo je kruška.” – na ovaj način vežbamo i pokazni gest. Pored pokazivanja svaki od predmeta (tj. voća u ovom slučaju) možemo da uzmemo u ruke i da ih opipamo, da osetimo teksturu i težinu i detetu dozvoljavamo isto. Nakon što smo imenovali, pitamo dete da ponovi.

Reči se trudimo da izgovaramo jasno i polako, tako da dete može da čuje svaki glas.

Prva lekcija se može ponoviti nekoliko puta.

II lekcija (pokazivanje)
Druga lekcija podrazumeva prepoznavanje i on bi trebalo da teče bez žurbe, jer je druga lekcija tj. faza presudna za usvajanje treće.

Iskoristićemo iste primere – jabuka, banana, kruška.

Kao uvod u drugu lekciju ponavljamo prvu i imenujemo svako voće posebno – “Ovo je jabuka.”, “Ovo je banana.”, “Ovo je kruška.” pokazujući ili manipulišću sa njim. Zatim pitamo dete “Da li možeš da mi pokažeš jabuku?” , a zatim i “Pokaži mi jabuku”. Ukoliko je dete pokazalo pravo voće onda možemo da nadovežemo aktivnost i kažemo “Stavi jabuku ovde.”; “Podigni je i stavi u korpu.” i sl.

Ukoliko se desi da dete ne može da pokaže ono što mu tražimo, vraćamo se na prvu lekciju.

III lekcija (pitanje)
Na treću lekciju prelazimo tek kada smo sigurni da dete zna da imenuje to što tražimo od njega. Treću fazu započinjemo tako što ćemo ponoviti prve dve, a onda ćemo dete pitati “Šta je ovo?”.

Važno je ne vršiti pritisak i dati dovoljno vremena detetu da da odgovor – čekanje je ključno, nekom detetu će trebati par sekundi da da odgovor, nekome će možda trebati i minut važno je da budemo strpljivi.

Sve tri lekcije se daju u isto vreme, one se rastavljaju tj. za svaki dan/čas/tretman možemo da izaberemo tri reči (ili više ukoliko dete može da ih usvoji više) koje želimo da dete usvoji i onda krećemo lekciju u tri vremena – imenovanje, pokazivanje, pitanje.

Kada je dete usvojilo reči onda možemo i da igramo igre poput tačno/netačno i da ga pitamo “Da li je ovo jabuka” dok pokazujemo na krušku i slično.

Izvor: pitajtedefektologa.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama