Монтесори метод у предшколском образовању – које су предности и мане?

Последњих година посебно се разматра о Монтесори образовању у предшколским установама. Због неколико студија које су показале позитивне резултате метода, родитељи све више нагињу овом концепту. Међутим, постоје и они критичари које и даље муче сумње – да ли је Монтесори образовање заиста добро за децу?

montesori-boje-table-dete
Canva.com

Због тога разматрамо главне предности и недостатке Монтесори педагогије. Прочитајте.

Да ли је Монтесори метод добар или лош?

Монтесори образовање је добро за малу децу. Овај и стил учења им омогућава да брзо стекну осећај независности и самопоуздања. Међутим, није јасно да ли је овај метод учења за ученике бољи од стандардизованог образовног програма.

Један од разлога зашто Монтесори метод није лош, јесте то што је образовање усмерено на развој и што негује код деце независност и љубав према учењу. Наравно,  недостаци овог стила учења постоје, укључујући недостатак доследног квалитета.

Шта је Монтесори метода?

Монтесори метод је применила италијанска лекарка др Марија Монтесори 1907. године. (Марија Монтесори је ову методу називала још и „научно образовање“). Метода се заснива на уверењу да деца најбоље уче када су активно укључена у животну средину и могу да бирају шта ће да уче у складу са сопственим потребама​.

Монтесори учионице су подељене у одељења за више узраста са разликом од мање од три године између ученика. Овај аранжман обезбеђује различите периоде образовања за децу од рођења – од рођења до 3 године, од 3 до 6 година, итд. Деца у школици могу слободно да бирају између посебног комплета едукативних материјала за рад.

Наставници у Монтесори учионици воде и појединачно помажу ученицима. Они могу показати како се обављају неке активности, али не држе часове. Право учење се дешава када дете смишља како да заврши пројектне задатке.

Деци се дају дуги временски периоди да заврше активности и могу да се крећу сопственим темпом. Такође, јединствено за овај образовни процес је одсуство оцена, домаћих задатака и тестова.

Које су предности Монтесори методе?

Ево предности учења на Монтесори начин.

Самостално учење гради самопоуздање и промовише независност

Развој вештина варира од детета до детета. Монтесори ученици уче сопственим темпом и следе оно што их занима. Деца имају слободан приступ активностима и дозвољено им је да истражују без граница. Пружање могућности ученицима да сами схвате ствари може подстаћи независност и самопоуздање код њих.

Монтесори предшколска установа је систем образовања који је фокусиран на идеју неговања независности, компетенције и самопоуздања код деце.

Учење уз помоћ руку – док ум упија

Монтесори је веровала да мала деца имају упијајући ум. Они уче другачије од старије деце прихватајући све у окружењу. Они такође стичу основне концепте учења кроз практично учење. Активности помажу малој деци да развију фине моторичке вештине, визуелно-просторну свест и вештине и координацију око-рука​.

Групно учење може подучити децу комуникацијским вештинама

Учење у групама мешовитих узраста омогућава старијој деци да воде млађу када се расправљају, побољшавајући њихове комуникацијске вештине. Млађа деца такође имају користи јер уче брже гледајући своје старије вршњаке.

Подршка деци са посебним потребама

Монтесоријева филозофија „прати дете“ омогућава деци да добију индивидуализовано образовање у раном детињству и остваре свој јединствени потенцијал. Овај приступ образовању првобитно је произашао из њеног рада на психијатријској клиници са децом са инвалидитетом која су имала посебне потребе.

Др Монтесори је веровала да су изазови ове деце настали због недостатака у њиховој интеракцији са околином, за разлику од стварних медицинских проблема. Наставни материјали су имали за циљ да науче децу да овладају вештинама интеракције са околином, без обзира на њихове потребе​​.

Негује самомотивацију и љубав према учењу

Ученици гледају на учење као на пријатан доживотни процес, уместо на посао којег желе да се отарасе. Они развијају самомотивацију за учење. Ова љубав према учењу постаје доживотна корист за децу.

Који су недостаци Монтесори методе?

Ево најчешћих критика овог модела учења.

Недоследни резултати истраживања

Иако постоји неколико студија које се хвале супериорним резултатима овог образовног модела, резултати се не понављају доследно.

Неке студије су откриле да сту ђаци који су се школовали по Монтесори методи имали боље резултате од ученика који су се школовали у традиционалним школама. Међутим, друге студије су откриле да је ова врста образовања произвела исте или још горе резултате.

Због недоследности, не може се извући поуздан закључак о ефикасности овог модела учења.

Недоследна примена

Једна од критика Монтесори школа је да не прате све школе тачно образовне методе које је развила др Монтесори. Иако већина школа усваја основни програм, многе га прилагођавају и својим локалним потребама. Уобичајене адаптације су краћи радни периоди, специјални часови, додатне активности, додатни материјали за учење, оцене и домаћи задаци.

Неки истраживачи су приметили да од верности примене Монтесори методе зависе и њени исходи, односно резултати деце.

Пошто Монтесори име није заштићено, скоро свака школа може тврдити да га практикује. Тешко проценити да ли се Монтесори школе придржавају оригиналних стандарда или не. Квалитет обуке наставника је такође тешко оценити.

Независност је испред тимског рада

Монтесори метода наглашава индивидуализовано учење. Цени независност и самодовољност. Иако се неки радови изводе у малим групама, тимски рад се обично не подстиче. Ученицима недостају прилике да науче како да сарађују са другима, што је важна вештина у стварном животу. Ови ученици су можда мање спремни за живот ван школе.

Не постоје Монтесори високошколске установе

Тренутно не постоје средње школе или универзитети који предају на основу ове теорије. Ученици који су навикли на самостално учење, отворену структуру и недостатак конкретних лекција биће изненађени када открију да ће у овим високошколским срединама имати ригидну структуру учионице, нефлексибилне распореде, рокове и домаће задатке.

Уместо закључка

У данашњим Монтесори школама, већина њих се не придржава у потпуности оригиналних смерница које је креирала др Монтесори. То не значи да су промене лоше, међутим, то значи да оно што доживите у једној школи или програму може изгледати веома различито од друге или од онога што је овде описано. Једини начин да сазнате „праву“ Монтесори методу је да прочитате књигу коју је др Монтесори написала, Монтесори метода.

 

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.