Може ли дете да добије дијабетес од много слаткиша?

Постоје два типа дијабетеса – тип 1 и тип 2. Први је везан искључиво за децу, док је тип 2 повезан с гојазношћу. Чешће се појављује касније у животу, али све је више оболелих и млађе доби. Када жена остане трудна, свашта јој пролази кроз главу – шта је добро за моје дете, а штa није? Па се тако касније наметне и питање: Може ли моје дете добити дијабетес од превише слаткиша?

Ако мајка узима велике количине слаткиша у трудноћи угојиће се, а може развити и гестацијски (труднички) дијабетес. Као последица тога дете се рађа превелико и претешко, а може имати неке друге понекад и тешке развојне поремећаје, али не и дијабетес.

Сваке године се појави све више оболелих. Неке родитеље брине могу ли њихова деца добити дијабетес ако једу превише слаткиша.

Дијабетес типа 1 је аутоимуно обољење у којем антитела, која се стварају у организму болесника, уништавају ћелије гуштераче одговорне за лучење инсулина – а инсулин је неопходан за одржавање нормалних концентрација глукозе у крви.

Велике количине слаткиша код деце немају битнијег утицаја на развој дијабетеса тип 1. Ради се о аутоимуном процесу који резултира поступним пропадањем ћелија које стварају инсулин.

Велике количине шећера нису здраве и могу довести до хипергликемије (повишене концентрације шећера у крви), повећане концентрације шећера у мокраћи, учесталог мокрења, осећаја жеђи и губитка на телесној маси упркос томе што дете узима велике количине хране.

Велике количине калорија уз малу телесну активност, доводи међутим до последичне резистенције на инсулин (због обиља масних ћелија које слабије реагују на инсулин, а потребне су веће количине инсулина за одржавање нормалних концентрација шећера) и развоја дијабетеса тип 2.

Дијабетес типа 2 се у почетку може регулисати здравом исхраном и таблетама, али ако пацијент не изгуби вишак килограма, а то успе тек мањем броју њих, с временом се најчешће мора увести терапија инсулином.

Извор: stil.kurir.rs