Može li dete da dobije dijabetes od mnogo slatkiša

27 januara, 2018

Postoje dva tipa dijabetesa – tip 1 i tip 2, a prvi je je vezan isključivo za decu.


Postoje dva tipa dijabetesa – tip 1 i tip 2. Prvi je vezan isključivo za decu, dok je tip 2 povezan s gojaznošću. Češće se pojavljuje kasnije u životu, ali sve je više obolelih i mlađe dobi. Kada žena ostane trudna, svašta joj prolazi kroz glavu – šta je dobro za moje dete, a šta nije? Pa se tako kasnije nametne i pitanje: Može li moje dete dobiti dijabetes od previše slatkiša?

Ako majka uzima velike količine slatkiša u trudnoći ugojiće se, a može razviti i gestacijski (trudnički) dijabetes. Kao posledica toga dete se rađa preveliko i preteško, a može imati neke druge ponekad i teške razvojne poremećaje, ali ne i dijabetes.

Svake godine se pojavi sve više obolelih. Neke roditelje brine mogu li njihova deca dobiti dijabetes ako jedu previše slatkiša.

Dijabetes tipa 1 je autoimuno oboljenje u kojem antitela, koja se stvaraju u organizmu bolesnika, uništavaju ćelije gušterače odgovorne za lučenje insulina – a insulin je neophodan za održavanje normalnih koncentracija glukoze u krvi.

Velike količine slatkiša kod dece nemaju bitnijeg uticaja na razvoj dijabetesa tip 1. Radi se o autoimunom procesu koji rezultira postupnim propadanjem ćelija koje stvaraju insulin.

Velike količine šećera nisu zdrave i mogu dovesti do hiperglikemije (povišene koncentracije šećera u krvi), povećane koncentracije šećera u mokraći, učestalog mokrenja, osećaja žeđi i gubitka na telesnoj masi uprkos tome što dete uzima velike količine hrane.

Velike količine kalorija uz malu telesnu aktivnost, dovodi međutim do posledične rezistencije na insulin (zbog obilja masnih ćelija koje slabije reaguju na insulin, a potrebne su veće količine insulina za održavanje normalnih koncentracija šećera) i razvoja dijabetesa tip 2.

Dijabetes tipa 2 se u početku može regulisati zdravom ishranom i tabletama, ali ako pacijent ne izgubi višak kilograma, a to uspe tek manjem broju njih, s vremenom se najčešće mora uvesti terapija insulinom.

Izvor: stil.kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama