Мрежа школа изненадила прoсветне раднике

4 фебруара, 2017

Пројекат министарства просвете и града о рационализацији школског простора изазвао различите реакције. Задовољни у Спортској гимназији, на Биолошком факултету, ПУ у Земуну
Нova мрежа основних и средњих школа у Београду која подразумева отварање 2.045 места најмлађој деци, изазвала је – шок! Тим пре што је све рађено у строгој тајности, па су директори били затечени информацијама да се њихова школа затвара или припаја некој другој. Највећи проблем у реализацији нове мреже, која треба да заживи од 1. септембра, према њиховој оцени, биће технолошки вишкови, о чему би већ следеће недеље требало да се огласе синдикати.

Прочитајте и Mladen Šarčević: Donosimo krovni zakon protiv loših direktora

“Добитници” у новој мапи школа су Спортска гимназија, Биолошки и Географски факултет, који ће после више деценија коначно добитити своје зграде. Директор Спортске гимназије Радосав Николић задовољан је што ће се гимназија уселити у ОШ “Стари град”. Он додаје да после озваничења одлуке следи правна процедура око пресељења, која може потрајати и месец дана, док се изгласају све потребне одлуке.
– Пре 60 година неки професори су покренули питање смештаја факултета и ево коначно ћемо добити своју зграду у Палмотићевој улици – каже др Жељко Томановић, декан Биолошког факултета. – Тренутно око 2.500 студената има наставу у 2.500 квадрата на четири локације у граду. Претходни министри просвете су обећавали да ће решити питање, али ово је први пут да се уради нешто конкретно. Зграда треба да се реновира, али не верујем да ће бити завршено до почетка нове школске године. Кад смо чекали оволико, још мало није проблем.
Задовољна је и директорка Предшколске установе “Др Симо Милошевић” у Земуну Јасмина Боуали Станојковић, јер ће новом мрежом школа скоро бити укинуте листе чекања за упис у вртиће на овој општини. Она истиче да су и раније прављени планови за коришћење простора у ОШ “Сутјеска”, али се чекало да буде урађена нова мрежа школа.

МОГЛО СЕ ОЧЕКИВАТИ
Директорка Грађевинске школе Драгана Радовановић каже да није обавештена о гашењу школе, али додаје да се тако нешто могло очекивати. Иако није добио званичну одлуку о укидању, директор Машинске школе “Космај” у Сопоту Живорад Окетић, такође, сматра да се такво решење наслућивало.

У Техничкој школи за дизајн коже истичу да су се пре три деценије одвојили од Текстилне, а сада поново треба да се спајају. У овој образовној установи су затечени закључком надлежне комисије, посебно у ситуацији када се школа, први пут, после 90 година реновира, а после сређивања у њу ће се уселити Географски факултет. Како истичу, ове две школе немају исте образовне профиле, а велики број наставника ће бити технолошки вишак, пре свега из општеобразовних предмета.
Према речима Веселина Вуковића, директора Техничке школе “Нови Београд”, којој ће се припојити “Политехника” и школа “Змај”, реч је о компликованом подухвату за који је потребно више времена од једног полугодишта. Он истиче да, иако ова школа има велики број квадрата, просторно је мала и са недовољним бројем учионица. Директор “Политехнике” – Школе за нове технологије Душан Миловановић, кратко је прокоментарисао: “Уништена је најбоља средња техничка школа у Србији.”
Директорка ОШ “Стари град” Сања Радмиловић каже да ће изаћи са званичним ставом када одборници Скупштине града усвоје нову мрежу школа.
УРБАНИСТИ НА САСТАНЦИМА
Запослени из Урбанистичког завода са архивом из велелепне зграде у Палмотићевој улици преселиће се у зграду Машинске школе “Радоје Дакић” у Раковици. Вршилац дужности директора ове установе Весна Тахов у петак је цео радни дан провела на састанцима у градској управи. Како сазнајемо, после радног времена одржана је седница надзорног одбора УЗБ, а једна од тема било је пресељење у ободни део града.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Мрежа школа изненадила прoсветне раднике

  1. ema каже:

    Ovde nema komentara? Ovo uzbiljno ugrozava ugled sajta…trebalo bi ocekivati buru gneva pogodjenih…sve izgleda kao na Uniji svojevremeno, pa do danas…komentari zabranjeni.

  2. Ana каже:

    Ja sam zgrozena ovom odlukom… Kao i time da nema reakcija na ovo…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама