МУП: Амбер алерт у Србији најкасније почетком новембра

25 маја, 2023

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Данило Стевандић изјавио је данас да ће најкасније до почетка новембра у Републици Србији у употребу бити уведен систем раног узбуњивања у случају нестанка деце – Амбер алерт.

“Посвећеност безбедности сваког детета и проналажење начина којима ћемо бити и ефикаснији и бржи у проналажењу нестале деце потврђена је, између осталог, и кроз опредељеност Министарства унутрашњих послова за увођење Амбер алерт система“, рекао је Стевандић на конференцији „Систем раног узбуњивања у случајевима нестанка деце у Србији: Процена стања и могућности“, коју је организовало удружење “Астра“.

стевандић, муп,

Извор: МУП Србије

Подсетио је да је министар унутрашњих послова Братислав Гашић фебруара ове године оформио Тим за увођење Амбер алерт система, у чијем су саставу представници више ресорних министарстава, Центра за несталу и злостављану децу и удружења „Астра“.

Задатак тима је, како је истакао, да се размотре упоредно-правна решења и пронађу најбоље праксе, како би у нашој земљи заживео систем Амбер алерт, који би био прилагођен нашем правном систему и друштву.

Указао је да су до сада одржана два састанка тима на којима је утврђен план активности, вођена дискусија о анализи почетног стања, о решењима упоредног законодавства и праксе и о дефинисању критеријума за активирање Амбер алерт система.

Државни секретар је нагласио да је за Министарство унутрашњих послова од изузетне важности да са организацијама цивилног друштва и свим заинтересованим субјектима у заједници гради партнерске односе и води отворен дијалог о свим темама од значаја за безбедност појединаца и друштва у целини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама