Muževi izazivaju više stresa svojim ženama, nego deca, kaže istraživanje

11 decembra, 2022

Većina žena u šali će vam reći da im muž dođe kao još jedno dete. Ali koliko prave istine ima u tome? Pa, prema studiji koju je sproveo magazin Today – prilično.

U moderno doba, većina žena više nema samo ulogu majke, već istovremeno i kuvaju, čiste, ali i grade karijeru ili jednostavno – rade. Naravno da postoje izuzeci, ali je ova situacija, naročito na Balkanu, prilično uobičajena. Zbog toga nije neobično što su mame pod tako velikim stresom.

U pomenutoj studiji koju je sproveo Today, 7000 mama odgovaralo je na pitanja o svojim iskustvima u majčinstvu. Na skali od 1 do deset, većina majki je izjavila da njihov nivo stresa varira od 8,5 do 10. A čak 46% njih reklo je da im muževi zapravo samo dodaju stres, umesto da ga umanjuju.

Mnoge majke rekle su da su im partneri zapravo kao velika deca, umesto da budu ravnopravni u tome što doprinose kad je reč o funkcionisanju porodice.

Kada je reč o odgovornostima i obavezama u domaćinstvu, većina žena veruje da najveći deo tereta pada upravo na njih, ne ostavljajući im dovoljno vremena čak ni da sve završe, a još manje da se posvete sebi.

Da bi sve bilo pošteno, istraživanje je obuhvatilo i 1500 muškaraca, među kojima je većina rekla da misli da oni doprinose mnogo više nego ijedna generacija muškaraca pre, ali da za to ne dobijaju nikakvo priznanje. Oko 2/3 ispitanih reklo je da je ono što im najviše nedostaje upravo priznanje za ono što čine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama