Како избацити секрет из дисајних путева

Секрет у дисајним путевима честа је ситуација код малишана током хладних дана. То је резултат већег броја вируса који нападају дисајне органе.

Питање маме:

Петогодишња ћерка од седмог месеца живота има проблема са плућима. Тада је имала бронхиолитис који се поновио још три пута у наредних шест месеци. Скоро свака вирусна инфекција је праћена секретом у носу који се често спуштао на плућа, па су нам инхалације биле од велике помоћи.

Дете је било преко 12 месеци на профилакси Сингулаиром и ситуација се значајно поправила – опстуркције су се проредиле, а од 4. рођендана их више нема. Пошто иде у вртић често закачи неки од вируса и опет нам се јавља секрет који дуго избацује, некада и две недеље од почетка болести. Тада су плућа чиста, педијатар редовно прати дете и никад нема опструкције, али кашаљ уме да буде упоран. Како стигне хладније време све се ово чешће јавља. Пробали смо разне сирупе и лекове, али без неког озбиљнијег ефекта. Зато имам неколико питања о томе како избацити секрет из дисајних путева:

• Зашто дете зими има више секрета дисајним органима?

То је резултат већег броја вируса који нападају дисајне органе. Њима прија хладно време, али затворени простори, у којима борави много људи и деце, погодује њиховом ширењу. То су респираторни вируси, има их много врста, а неретко се дешава да се слично испољавају код деце у виду цурења носа, кашља, а понекад и у брзаним и отежаним дисањем.
Скоро сви имају једну заједничку карактеристику – стварање секрета (мукуса) у дисајним путевима

• Да ли је ово у ствари астма?

НИЈЕ!
Астма је болест где се јавља сужење дисајних путева – бронхоопструкција! Кад се ове бројхоопструкције понављају настаје астма. Како су плућа Вашег детета чиста, то значи да нема сужења дисајних путева – бронхоопструкције, па то није астма

• Каква је разлика између астме и бронхитиса?

Бронхитиса има више врста, али ако се бронхитиси понављају и праћени су бронхоопстукцијом онда то заправо јесте астма. Кад се бронхитис јавља ретко, а изазван је нагомилавањем секрета у броонхијама, онда то није астма, већ вирусно запаљење бронхија.

• Може ли се ово претворити у упалу плућа?

Тешко – мала је шанса!
Очигледно је да Ваше дете НЕМА секрет у доњим дисајним путевима, јер би то онда био бронхитис или опструкција, али тада плућа НИСУ чиста!
Кад се секрет дуго задржи у бронхијама (или бронхиолама) и НЕ избаци се како треба, постоји ризик од настанка упале плућа – пнеумоније. Ипак, ово очигледно није Ваша “прича”.

• Да ли инхалације могу да помогну?

Могу, ту нема сумње!
Иако је секрет “високо” (у носу, грлу и трахеји – душнику) инхалације могу да помогну,чак и код старије деце. Погрешно се мисли да су инхалатори само за бебе – то није тачно.

• Чиме да се дете инхалира?

За почетак је довољно да то буде инхалација обичним физиолошким раствором (0,9% НаЦл). Он ће помоћи да се секрет “разреди” и тако лакше избаци (искашље или прогута). Ово изгледа банално, али је сјајан начин да се помогне детету.

• Колико дуго и колико често да се спроводе инхалације?

Ту нема стриктних правила – три пута дневно, по око пет минута је сасвим довољно па да се види како ће дете реаговати. Инхалације се спроводе ПРЕ (или између) оброка, а НИКАДА после јела. По потреби се број инхалација се може повећати – нема опасности да се се претера.

Горан ВукомановићАутор: Горан Вукомановић

Извор: Мој педијатар