На који начин је планирано да се примењује пројекат обогаћеног једносменског рада

2 септембра, 2019

У пилот пројекту обогаћеног једносменског рада ове школске године учествују 204 основне школе и 111 њихових издвојених одељења. После редовне наставе, свим ученицима од првог до осмог разреда биће понуђени различити садржаји.

– То су школе које су већ радиле у једној смени, али ће сада користити простор да у поподневним сатима понуде такве садржаје да би ученици организовано и планирамо проводили своје слободно време кроз пробране активности. Школе су претходно испитивале заинтересованост ученика и родитеља и на основу тога предлагале врсту активности, начин организације, учесталост, величину група… Све је постављено врло флексибилно. Активности се планирају на недељном нивоу, ђаци могу напуштати једну активност, определити се за другу…Неће се свака активност одржавати сваки дан. Многи програми ће бити реализовани пројектно, али то све зависи од саме школе, амбијента у коме ради и потреба њених ученика – каже Јасмина Ђелић из Министарства просвете.

У зависности од професионалних и просторних капацитета школа, ученици могу бити у објектима све време после наставе (где ће имати ручак) или ће после оброка и одмора код куће долазити на изабране активности у школи. Све активности ће за ученике бити бесплатне.

Од понуђених активности, највећи број школа се определио за подршку у учењу, затим за уметничке програме, подршку у учењу појединих предмета, здравствене и еколошке програме. Подршка у учењу значи да ће наставници одређеним данима бити доступни ученицима кад имају проблеме у савладавању појединих лекција. У неким сеоским школама су планирали да им долазе наставници из музичких школа једном до два пута недељно, негде ће се скупљати лековито биље, неки ће се бавити пчеларство, кулинарством, гајењем биљака…

– Ми у овој школској години испробавамо различита аутентична решења школа да бисмо најбоље праксе искористили за израду Стратегије образовања од 2021. до 2030. године. Иде се на то да се обезбеде средства да се преграђивањем постојећих школских објеката и доградњом обезбеде услови да што већи број школа пређе на рад у једној смени, како би ученицима могли да понуде додатне активности. У пилот пројекту учествују и школе из градова, али и из малих сеоских средина, јер желимо да одговоримо и на потребе сеоске деце, у срединама у којима нема културног, образовног и социјалног подстицаја – наводи Ђелић.

Плаћање

– Један од кључних услова је био да у пилот пројекат могу ући школе чији примарни циљ није решавање проблема технолошких вишкова већ да изаберу активности које су деци потребне. Наравно да ће и тога бити, али ако деца немају интересовања, нико их неће натерати да уче језике или да се баве спортом да би неки наставник допунио норму – каже Јасмина Ђелић. На питање да ли ће додатно ангажовање наставника са пуном нормом бити и додатно плаћено, онда одговара да хоће, уколико је изабрана активност на коју само он може да одговори.

Нови циклус екстерне евалуације од 1. октобра

Нови циклус екстерне евалуације почиње од 1. октобра. Иако су надлежни најављивали да ће у наредном циклусу прве бити вредноване школе које кроз тај процесе досад нису прошле (реч је око пет одсто установа у Србији) ипак су се одлучили да прве на реду буду основне школе. Кажу да су на друге начине добиле доказе о квалитету рада школа које нису прошле кроз екстерну евалуацију. Ускоро следи обука за просветне саветнике, како би њихово поступање било што уједначеније у целој Србији.

Пише: В. Андрић

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама