На који начин очинство мења мозак мушкарца

8 јануара, 2021

Припадници мушког пола људске врсте су веома необични јер спадају у само шест процената сисара код којих очинство има велики значај. Штавише, њихово понашање и брига о новорођенчету могу се изједначити с онима које испољавају мајке, због чега су мушкарци изузетни.

Foto: Canva

Због тога су се научници запитали може ли улога оца на неки начин утицати на мозак мушкарца? Последњих година спроведен је већи број научних испитивања који се бави тим питањем, а стручњаци су утврдили да након рођења детета мушкарци трпе значајне неуролошке и хормонске промене – сличне онима које доживљавају и мајке!
Ево шта се све одвија у мозгу младих тата…

Татин мозак изгледа као мамин
Брига о беби мења мозак мушкарца, па он испољава другачије когнитивно и емотивно понашање. Штавише, мозак оца све више личи на мозак мајке. Недавно спроведено истраживање показало је да мушкарци који његују своје малишане на скенирањима мозга бележе занимљиве резултате. Наиме, у њиховом случају, делови мозга задужени за обраду емоција и друштвено разумевање су изразито активни након што беба постане дио њиховог живота.

И тате пролазе кроз хормонске промене
Трудноћа, порођај и дојење изазивају смањено или појачано лучење одређених хормона код жене, али су научници утврдили да се нешто слично одвија и у телима мушкараца иако они нису у стању да носе и хране бебу природним путем. Истраживања чији су учесници били и људи и припадници животињског света показала су да мушкарци који су се остварили у улози родитеља имају више окситоцина, естрогена, пролактина и глукокортикоида, а стручњаци наводе се до овог повећања долази захваљујући контакту с бебом и њеном мајком.

Окситоцин јача везу између тате и бебе
Већ поменути окситоцин, који се још назива и љубавним хормоном, подстиче очеве да више брину о својим бебама и њиховој нези, да се укључе у игру с њима, а малишани им одговарају једнаком љубављу.

Очинство је разлог стварања нових неурона
Како су показала бројна научна истраживања, татама се обнављају изгубљене нервне ћелије и, такође, долази до стварања нових. Уз то, оне расту брже и боље се развијају, што побољшава меморију мушкараца.

Тате су осјетљиве на дечији глас
Опште је познат мајчински инстинкт, који помаже мамама да препознају када плач значи да је беба гладна, када да је нешто боли, а када да је поспана. Међутим, научници су утврдили да и тате умију да се повежу са својом дјецом на тај начин: једно истраживање је показало да чак 90 одсто очева препознаје значење плача бебе!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама