Jerotić: Koliko smo u detinjstvu bili voljeni, toliko ćemo biti u stanju da volimo druge

22 decembra, 2020

„Ne znam da li je ijedan čovek u stanju da voli ako nije bio voljen. Ili – na drugi način rečeno – koliko smo i s kakvom snagom u detinjstvu bili voljeni, toliko ćemo biti u stanju da volimo i mi druge. Roditelji koji nisu želeli dete ili su ga želeli, ali odmah posle rođenja, bilo iz koga tragičnog razloga koji je mogao doći spolja ili iz samih roditelja, ovo dete nisu stvarno prihvatili niti ga zavoleli, stvaraju, često i bez svoje volje, uslove patološkog razvoja deteta.

Mada se s pravom ističe da je za pravilan psihički rast deteta neophodna ljubav oba roditelja, ima dosta primera u životu koji pokazuju da je katkad i ljubav samo jednog roditelja (pod uslovom se izbegne preteran, pa i bolesni vid ljubavi prema detetu) dovoljna da dete ne liši šanse u budućnosti da i samo nekoga zavoli.

jerotic

Uzmimo samo kao primer, nimalo redak, da dete u toku samo jednog dana doživi naglu promenu raspoloženja jednog od roditelja (a ono doživljava afekte svojih roditelja naročito jako), kod kojih se ljubav i mržnja menjaju brzinom promena prolećnog neba, onda mu ne ostaje drugo nego da pošto je preko straha doživelo ovu smenu, ili sebe dalje razvija reaktivno se identifikujući sa roditeljima (dakle, razvija se ne autonomno, već heteronomno), postajući postepeno kao roditelji, ili postaje nepoverljivo prema svakom ispoljavanju ljubavi, bilo da ona dolazi iz okoline ili kao impuls iz sopstvene duše.

Ništa drugo osim ličnog primera ne može za decu da bude efikasnije, a i tada je potrebno mnogo roditeljske ljubavi koja jedina rađa trpljivost i strpljivost, čekanje da ‘seme bačeno u zemlju donese ploda’.

Vladeta Jerotić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Jerotić: Koliko smo u detinjstvu bili voljeni, toliko ćemo biti u stanju da volimo druge

 1. Zdenka kaže:

  To nije tacno. To je neproverena pretpostavka, klise.
  Ja sam primer: u detinjstvu a i tokom zivota, ni malo ljubavi. A volim ljude, sazaljiva sam i razumem ih. Altruista sam. Po pitanju musko-zenskih odnosa, imala sam dve ljubavi koje su intenzivno trajale oko deset godina svaka, i nekoliko manjih.

  1. Marijana koprivica kaže:

   Uglavnom se slažem sa svime što Jerotić izloži,i svaka mu je ka Njegoševa. 🙂 Medjutim, sa ovim se ne slažem.Na osnovu ličnog iskustva,mogu da potvrdim da je ovo predrasuda.Jer,takva deca baš zbog nedostatka ljubavi imaju,većinom,visu emotivnu inteligenciju,jer znaju kako je to,biti uskraćen,i shodno sa tim se i ponašaju prema drugim ljudima.Znam mnogo primera gde su deca imala roditeljsku ljubav i sve u životu,ali su kao odrasli postali loši ljudi.Naravno,postoje i primeri gde takvi ljudi postanu sociopate.Ne postoji pravilo.To je više pitanje okruženja,modela ponašanja i uticaja.

   1. Sladjana kaže:

    Mislim da je stav Vladete Jerotica o neophodnosti ljubavi u detinjstvu ispravan i u potpunosti se slazem sa njim,jer on u tekstu i navodi da se dete razvija reaktivno se identifikujuci sa roditeljima-citiram.Moguce je da odrasla jedinka,osvescujuci svoje postupke,obzirom na to da imamo mnogo-psiholoskih mracnih rupa-u svom umu i da veoma cesto delujemo iz podsvesti,kada se najcesce i manifestuju svi obrasci preuzeti od roditelja,dakle,jedino tako mozemo korigovati te,u detinjstvu stecene obrasce.Imala sam priliku da upoznam osobu za koju sam kasnije shvatila da je potpuno odsecena od ljubavi.Taj je covek u detinjstvu bio i zanemarivan i zlostavljan od strane oca a majka mu nije smela pokazivati osecanja jer otac nije dozvoljavao da mu ona daje ljubav,smatrajuci da je on muskarac i da treba da bude cvrstog karaktera kada odraste.Taj je covek potpuno dusevno hendikepiran i shvatila sam da je to veci hendikep nego kada covek zivi bez nekog ekstremiteta.To je zivot u paklu.

   2. Jordanka kaže:

    Upravo ste ovo sve sto ste rekli kazem iz iskustva majka dvoje odrasle dece..Gosp.Jerutic citam icenim. hvala od njega procitala i naucila dobre stvari…

  2. Petar kaže:

   Ljubav je mnogo širi pojam od onog koji Vi pominjete (muško-ženski). Dr Jerotić je u pravu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama