На комбинованом тесту и питање о корона вирусу

19 јуна, 2020

Осмаци широм Србије, њих око 68.000, данас су полагали комбиновани тест у склопу мале матруе. То је био трећи и последњи тест, а ево шта осамци кажу – да ли је било тешко и шта их је намучило.

Премда су будући средњошколци највише страховали од данашњег комбинованог теста, на изненађење свих овај тест се испоставио као најлакши. То нам потврђују ученици са којима смо разговарали широм Србије.

Судећи према утисцима осмака из београдске ОШ „Скадарлија“, најлакша питања била су из хемије, док су мишљења подељена о тежини питања из географије, историје, биологије и физике. Чини се да је географија највише намучила београдске ђаке.

– Имали смо да повежемо облике настанка начин рељефа за Ђердапску клисуру, Делиблатску пешћару, Јужне Мораве – да ли су еолски, крашки или речни. Или, рецимо како се смењују годишња доба, ако је северној полулопти зима које годишње доба је на јужној. Најлакша питања била су из хемије, углавном из седмог разреда. Све је било логично, на пример – од чега се прави фолија за кување? Одговор је од алуминијума, што је једноставно, као и да напишемо формули натријум хлорида – каже за „Блиц“ ученица Д. В.

Да су многе збунила питања из историје, потврђује ученица М. Л.

– Питање је гласило у ком манастиру је крунисан Стефан Првовенчани и који је седиште српске архиепископије у доба Немањића. Баш ми је жао што сам ту погрешила, уместо Жиче написала сам Манасија – истиче она.

Одговор по принципу: Еци, пеци, пец

Некима је значило што је доста питања било на заокруживање, те су ишли на „ еци пеци пец“.

– Из географије смо имали и како се одређује тачан број становника државе. Реч је о попису становништва и то сам знала. Међутим, за питање уз који обод океана се налазе активни вулкана, ту сам нешто лупила – кроз осмех каже ученица ове београдске осмолетке.

Према њеним речима, задаци из физике били су доста једноставни.

– Требало је само да применимо формулу. На пример, ако се аутобус креће брзином 50 км/х и прелази пут од 25 километара, колико му је сати потребно до одредишта. У једном задатку су нам чак дали формулу – каже она.

Питања из биологије, кажу, била су занимљива.

– Рецимо, била је слика цвета, па је требало да напишемо колико има прашника на слици. Такође, било је било је питање где се обавља ћелијско дисање. То су митохондрије. Имали смо и о дабровима питање – ако су изумрли, па се опет настанили, шта онда чине? Одговор је популацију, то смо углавном сви знали – наводи М. Л.

Како истичу, из историје су имали запис из Другог светског рата где је јасно назначен Стаљинград и победа над фашизмом, те је требало да погоде о ком рату је реч.

– Изненадила сам се да ниједна година није била из историје. Било је питање о Крсташком рату, али се није тражило да знамо годину. Мама ме је учила да године памтим тако што их везује за неке мени битне датуме, рецимо рођендане – прича И. К.

И питање о корона вирус на тесту

И питање о корони појавило се на комбинованом тесту.

– Требало да напишемо које су заједничке и појединачне особине бактерије стрептококе и вируса корона. О корони су нам свеже информације, тако да ми је то питање било лако. Уопштено, овај тест је био најлакши од свих – каже нам ученик И. М.

Да ученицима комбиновани тест није био тежак, потврђују и у суботичој ОШ „Кизур Иштван“. Група од шесторо ученика предала је своја решења и напустила школу после првих 45 минута.

Неком проблем ратови, некоме атомски бројеви

– Од математике и српског језика је било лакше, а и сам комбиновани тест није био тежак. Историја је била мало тежа, односно, нисам могла да се сетим одговара на питање о ратовима. Одговорили смо на сва питања, али могуће да смо негде погрешили. Задовољни смо како смо урадили овај тест – кажу будући средњошколци.

Суботички ђаци чекају да им разделе тест
Ученица Л. С. каже за „Блиц“ да тест није био тежак, осим неколико питања из хемије и физике, али признаје да је то зато што њој та два предмета теже иду.

– Није било тешко, мада имам проблем да одредим деценију на основу године, то је било из историје, а из хемије ми је био тежак задатак са атомским бројем. Брзо сам урадила данас тест, док за математику једва да ми је два сата било довољно – каже девојчица.

Ипак је математика најтежа

Судећи по томе да су нешто већ после 10 сати почели да излазе из учионица, осмацима са којима смо причали у Бору, овај тест им није задао пуно мука.

У Бору су ученицима најтежа питања била из хемије, физике, а некима и из биологије. Сви су сложни да комбиновани, као и остала два теста из српског језика и математике, у глобалу нису били тешки, а од свега издвајају математику као најтежу област.

Свршени борски осмаци после полагања комбинованог теста
– Комбиновани тест није био тежак. Најтеже питање данас ми је било из области хемије: „Колико натријум има електрона“ и то нисам знала да урадим. Уписаћу средњу Машинско-електротехничку школу, смер техничар друмског саобраћаја. Искрено, маштам о томе да будем што успешнију у фудбалу и најрадије бих да се у будућности бавим спортом и да играм фудбал за неки познати инострани клуб – каже А. Ђ.

Њена другарица Т. Л. такође истиче да комбиновани тест није био тежак.

– Ништа није било компликовано и до сада најтежа је била математика. На комбинованом тесту ме збунила физика и то четврти задатак, где смо имали вредност за почетну брзину и време и требало је да се израчуна пређени пут. То ми је био најтежи задатак – каже Т. Л.

“Овај тест се најтеже спрема”

И новосадски ђаци кажу да им је комбиновани тест био лакши од математике
Комбиновати тест из мале матуре прошао је мало лакше него математика, али теже од српског, кажу нам ђаци новосадске ОШ Иван Гундулић. Како сматрају, комбиновани тест, најтеже је спремати јер је градиво обинмо, али када папир са задацима добију у руке ипак се испостави да су њихови страхови били преувеличани.

– Све сам решила. Највише сам се намучила код физике и хемије. Историја и географија ми је биа много лакша. Мало сам се намучила код писања формула супстанци у хемији као и са задатком где је требало да се рачуна. Српски ми је ипак био најлакши од сва три теста, волела бих да будем или књижевница или психолог – рекла нам је Х. из ове школе.

Пуно градива, ко је научио, научио је.

Њен колега Д. каже да се није много припремао за комбиновани тест, јер сматра да је то немогуће због пуно градива. Шта је научио до сада у школи је и показао.

– Нисам решио један задатак из хемије, али сада проверавам и мислим да сам погрешио на неким лаганим стварима из историје што сигурно знам, али нисам био довољно сконцентрисан. То сам последње радио и једва сам чекао да се све заврши. Сматрам да је комбиновани тест био најлакши од сва три. Искрено мислио сам да ће српски бити лакши, а математика мало тежа, данас сам најмање изненађен – рекао је Д.

Неки завршили већ за 15 минута

За комбиновани тест свршеним осмацима из Ужица требало је много мање времена него за тестове из српског језика и математике јер је, кажу, био много лакши.

У. П. из ОШ „Стари град“ прича за „Блиц“ да му је требало свега 15 минута да уради све задатке и још толико да их преконтролише.

– Највише задатака је било из географије и биологије, а најзаступљеније је било градиво из осмог и петог разреда. Хемија је била баш лака, тражиле су се најелементарније ствари. Мислим да сам погрешно одговорио само на један задатак из физике – каже У. П.

С. С, такође из ОШ „Стари град“ после 45 минута имао је пред собом попуњен папир са задацима.

– Тест је био лак, лакши од прошлогодишњег. Највише смо грешили на једном задатку из физике у коме је требало израчунати брзину. Бод сам изгубио и у једном задатку их хемије у коме нисам могао да се сетим хемијске формуле – преноси С.

Цео текст прочутајте ОВДЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама