Na maloj maturi dežurni nastavnici više neće biti iz drugih škola

13 aprila, 2018
Ministar prosvete: Cilj je da đaci provere znanje
Ministar prosvete Mladen Šarčević objašnjava da je cilj testiranja da učenici provere znanje i do kraja godine rade više na onim oblastima gde ostvare lošije rezultate. Radi poboljšanja objektivnosti ministar kaže da će ove godine biti promenjen i način bodovanja na maloj maturi: uspeh iz škole nosiće maksimalno 60 bodova, dok će na tri testa đaci moći da ostvare 40 bodova. Tokom prethodne dve godine maksimum iz škole bio je 70 bodova, a sa testa 30 bodova.
On je najavio i da se sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta radi na sprovođenju nacionalnog testiranja učenika koje će se odvijati na svake dve godine.
– Ako imamo objektivno ocenjivanje i preseke na po dve godine onda završni ispit posle osnovne škole neće biti toliko značajan. Cilj je da ne idemo na preglasavanje ocena, formiranje lažnih vukovaca već na znanje – rekao je ministar u OŠ “Veljko Dugošević”.
On je upozorio sve direktore osnovnih škola, u kojima je prethodnih godina dokazano da je bilo manipulacija, da po novom zakonu (ZOSOV) ministar može da smenjuje direktora i da ne može da ga štiti lokalna samouprava. Novina na završnom ispitu biće i to što dežurni nastavnici više neće biti iz drugih škola, te će tako za sve što se dešava u školi biti odgovoran direktor.
– Do sada smo imali miks nastavnika iz raznih škola kako bi objektivnost bila bolja, ali nismo dobili ništa bolje. Samo su direktori imali izgovor da ne mogu da kontrolišu šta rade nastavnici iz drugih škola. Ovako će domaćin biti odgovoran i mi ćemo znati sa kim razgovaramo – naglasio je ministar.
Za najave da će završni ispit ove godine da se snima iz ptičje perspektive on je rekao da se to radi u mnogim evropskim i svetskim zemljama, ali da ove godine kamere neće moći da se postave u svim školama. Kao probni modeli, kako je rekao, primeniće se u školama gde već postoji video nadzor.
Probni test iz maternjeg jezika zakazan je za sutra od 9 sati, a kombinovani test – biologija, hemija, istorija, geografija, fizika – osmaci će rešavati u istog dana, sutra, od 11.30 sati.
Mali maturanti završni ispit polažu 18, 19. i 20. juna.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "Na maloj maturi dežurni nastavnici više neće biti iz drugih škola

 1. Tanja kaže:

  Ako se ostvari ovo planirano “dežurstvo”ukidaju se “ugledno mesto”supervizor i koordinator upisa “plaćena uloga” za raspoređivanje već raspoređenih učenika (prema unetim željama).

 2. Božović Vladan kaže:

  Niko ti nije dozvolio da snimaš profesore iz ptičje, niti bilo kakve druge perspektive, ni đake naravno, ali za to neka urgiraju njihovi roditelji.

 3. E kaže:

  Da li je nekog direktora škola “sa neregularnim polaganjem” na završnom ispitu 2017. u Nišu smenio?Pa to su kadrovi ŠU,to su “uigrani timovi”i školstvo može da sanja napredak.Znanje……daleko je od ocena.

 4. JK kaže:

  Za ovu odluku ,bravo ministre.Drago mi je da se neko setio jer ova dosadašnja organizacija je bila sve,samo ne ono zašta je i formirana.Dobar korak za prihvatanje lične odgovornosti a ne prebacivanje i okrivljavanje drugih.Ja sam i do sada zahtevala da iz te”komedije„budem izopštena.

  1. Sanja kaže:

   JK….većini koji su direktno bili u tom poslu je”naređivano i nametnuto”bez prava da rade “po zakonu”u pogledu dežurstva i pregleda testova ,jer jepregledani test bio dostupan školi i upisnoj komisiji .Prepravke su rađene po željama…

   1. JK kaže:

    Sanja….Upravo zbog ovoga,ali i mnogo drugih”radnji„ sam se ovako ponašala.Prosto,sad,očekujem ovu najavljenu promenu,jer “glasine”su stigle gde treba.Ako ne bude ništa,bar je neko pokušao,jer je javno priznao ovo što ste i Vi naveli.

 5. Bi Bi kaže:

  Mi profesori iz srednjih skola prvo moramo da pregledamo stotine nasih maturskih radova, pa posle moramo da idemo u osnovnu skolu da pregledamo njihove, a direktor ih uvek postedi. To nije fer!

 6. Marija kaže:

  Postovana,
  kada deca upisuju fakultet, Vi/profesori srednjih skola/ nikako niste angazovani,sve odradjuju fakulteti.
  Zar ne bi bilo previse da ne budete angazovani ni kada upisuju srednju skolu!?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama