На малој матури дежурни наставници више неће бити из других школа

13 априла, 2018
Министар просвете: Циљ је да ђаци провере знање
Министар просвете Младен Шарчевић објашњава да је циљ тестирања да ученици провере знање и до краја године раде више на оним областима где остваре лошије резултате. Ради побољшања објективности министар каже да ће ове године бити промењен и начин бодовања на малој матури: успех из школе носиће максимално 60 бодова, док ће на три теста ђаци моћи да остваре 40 бодова. Током претходне две године максимум из школе био је 70 бодова, а са теста 30 бодова.
Он је најавио и да се са Заводом за вредновање квалитета ради на спровођењу националног тестирања ученика које ће се одвијати на сваке две године.
– Ако имамо објективно оцењивање и пресеке на по две године онда завршни испит после основне школе неће бити толико значајан. Циљ је да не идемо на прегласавање оцена, формирање лажних вуковаца већ на знање – рекао је министар у ОШ “Вељко Дугошевић”.
Он је упозорио све директоре основних школа, у којима је претходних година доказано да је било манипулација, да по новом закону (ЗОСОВ) министар може да смењује директора и да не може да га штити локална самоуправа. Новина на завршном испиту биће и то што дежурни наставници више неће бити из других школа, те ће тако за све што се дешава у школи бити одговоран директор.
– До сада смо имали микс наставника из разних школа како би објективност била боља, али нисмо добили ништа боље. Само су директори имали изговор да не могу да контролишу шта раде наставници из других школа. Овако ће домаћин бити одговоран и ми ћемо знати са ким разговарамо – нагласио је министар.
За најаве да ће завршни испит ове године да се снима из птичје перспективе он је рекао да се то ради у многим европским и светским земљама, али да ове године камере неће моћи да се поставе у свим школама. Као пробни модели, како је рекао, примениће се у школама где већ постоји видео надзор.
Пробни тест из матерњег језика заказан је за сутра од 9 сати, а комбиновани тест – биологија, хемија, историја, географија, физика – осмаци ће решавати у истог дана, сутра, од 11.30 сати.
Мали матуранти завршни испит полажу 18, 19. и 20. јуна.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 коментара на "На малој матури дежурни наставници више неће бити из других школа

 1. Tanja каже:

  Ako se ostvari ovo planirano “dežurstvo”ukidaju se “ugledno mesto”supervizor i koordinator upisa “plaćena uloga” za raspoređivanje već raspoređenih učenika (prema unetim željama).

 2. Božović Vladan каже:

  Niko ti nije dozvolio da snimaš profesore iz ptičje, niti bilo kakve druge perspektive, ni đake naravno, ali za to neka urgiraju njihovi roditelji.

 3. E каже:

  Da li je nekog direktora škola “sa neregularnim polaganjem” na završnom ispitu 2017. u Nišu smenio?Pa to su kadrovi ŠU,to su “uigrani timovi”i školstvo može da sanja napredak.Znanje……daleko je od ocena.

 4. ЈК каже:

  За ову одлуку ,браво министре.Драго ми је да се неко сетио јер ова досадашња организација је била све,само не оно зашта је и формирана.Добар корак за прихватање личне одговорности а не пребацивање и окривљавање других.Ја сам и до сада захтевала да из те”комедије„будем изопштена.

  1. Sanja каже:

   JK….većini koji su direktno bili u tom poslu je”naređivano i nametnuto”bez prava da rade “po zakonu”u pogledu dežurstva i pregleda testova ,jer jepregledani test bio dostupan školi i upisnoj komisiji .Prepravke su rađene po željama…

   1. ЈК каже:

    Sanja….Управо због овога,али и много других”радњи„ сам се овако понашала.Просто,сад,очекујем ову најављену промену,јер “гласине”су стигле где треба.Ако не буде ништа,бар је неко покушао,јер је јавно признао ово што сте и Ви навели.

 5. Bi Bi каже:

  Mi profesori iz srednjih skola prvo moramo da pregledamo stotine nasih maturskih radova, pa posle moramo da idemo u osnovnu skolu da pregledamo njihove, a direktor ih uvek postedi. To nije fer!

 6. Marija каже:

  Postovana,
  kada deca upisuju fakultet, Vi/profesori srednjih skola/ nikako niste angazovani,sve odradjuju fakulteti.
  Zar ne bi bilo previse da ne budete angazovani ni kada upisuju srednju skolu!?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама