На завршном испиту ученици не могу произвољно заузимати место у испитној сали или учионици

25 јуна, 2022

На тродневној провери знања испит почиње у девет сати, а ђаци треба да буду пред школом у којој полажу сат времена раније. − Ни ђаци ни дежурни наставници не смеју да унесу мобилне телефоне у испитну просторију

Мала матура, неизоставна тродневна провера знања за крај основног образовања услов је за издавање сведочанства о завршеној осмолетки, утиче на рангирање ученика приликом уписа у средње школе и одраз је квалитета обавезног осмогодишњег школовања. То је једини и најважнији испит који се, откако је уведен, у континуитету спроводи на националном нивоу. Садашњи осмаци на ово тестирање излазе у понедељак, уторак и среду – 27, 28. и 29. јуна. Првог испитног дана полажу српски (матерњи) језик, другог математику, а трећег решавају комбиновани тест са задацима из пет предмета: историје, географије, биологије, физике и хемије.

До ове године мала матура je организована у матичним здањима свих осмолетки широм Србије, али је сада, први пут, драстично смањен број школа које ће бити домаћини овог обавезног испита за свих око 65.700 осмака, колико их чини генерацију на нивоу републике. Након низа масовних дојава о наводно постављеним бомбама, с намером да се осигура безбедност испитног процеса и свих који у њему учествују, за око 60 одсто смањен је број школских објеката у којима ће се одржати матурско тестирање осмака. Уместо у првобитно планираних 1.260 школа, завршни испит ће бити реализован у 522 здања. Отуда ће ђаци из две, три, па и шест осмолетки бити на испиту под кровом једне велике основне или средње школе а понегде и спортске хале. То не значи да неће бити и школа које ће организовати ово тестирање само за своје ученике, а међу њима су и оне за ђаке са сметњама у развоју.

Иста процедура важи сва три испитна дана. Ученици су дужни да у школу у којој ће полагати малу матуру дођу најкасније до осам часова. Они који не полажу у својој школи, већ иду „у госте” на матурски испит, зависно од договора с одељењским старешинама, окупљају се у дворишту матичне осмолетке па иду у ону у коју су распоређени по организационом плану просветног врха, или у ту одређену школу долазе самостално. На локацијама на којима се организује тестирање за осмаке више основних школа, по правилу, за сваку осмолетку биће одређен посебан простор, на пример, спрат или крило школе. Уколико ђаци из више школа полажу заједно испит у једној огромној просторији попут фискултурне сале и ту ће бити јасно и видно обележен предвиђени простор за ђаке различитих школа.

Ученици не могу произвољно заузимати место у испитној сали или учионици. Процедура налаже да се ђаци распоређују по азбучном реду на основу јединственог списка ученика сваке осмолетке и то у клупе које су нумерисане тако да редни број са списка осмака одговара броју места означеном на клупи. Сви ученици треба да буду распоређени у испитним просторијама најкасније до 8.30 сати. У једној учионици на највише 16 ученика дежурају два наставника, а у већим салама предвиђено је да на 10 ђака дежура по један професор. Пре него што уђу у испитну просторију ђаци су дужни да испред, на предвиђеном месту, одложе ранчеве, искључене мобилне телефоне, дигитроне, пернице, белешке и слично, јер употреба ових „помагала” није дозвољена на тестирању. Ни дежурни наставници не могу на испит да унесу своје торбе a ни мобилне телефоне.

Одељењским старешинама није дозвољено да улазе у испитне просторије, али је њихова обавеза да испред школског здања провере да ли су осмаци понели ђачке књижице и да ли је у свакој залепљена фотографија осмака и идентификациона налепница, да ли су деца понела дозвољен прибор за рад. Графитна оловка, гумица и хемијска која пише плаво потребни су им за решавање тестова из српског (матерњег) језика и комбинованог, а за математику треба да понесу лењир, троугао и шестар.

Испит почиње тачно у девет сати, а завршава се у 11 часова. Ученици имају на располагању 120 минута да ураде 20 задатака, колико чини сваки од три матурска теста. Немају право да испитну просторију напусте у првих 45 и последњих 15 минута предвиђених за рад. Уколико осмак закасни, односно дође на испит најкасније до 9.30 часова, тек по одобрењу директора школе може да приступи полагању без продужавања рока за завршетак израде теста. Препорука је наставника да осмаци прво реше задатке који су им лакши, и пре него што предају урађен тест провере како су одговорили на сва питања и да ли су све подебљали плавом хемијском. Подизањем руке могу позвати дежурног професора, да предају тест, а након тога да испитну просторију напусте у тишини не реметећи рад других.

Они који беспрекорно реше све задатке завредеће максималних 40 поена на завршном испиту, а на основу успеха из шестог, седмог и осмог разреда могу да понесу из осмолетке највише 60 бодова.

Без приче у току испита

Појашњења дежурних наставника на завршном испиту осмаци могу затражити искључиво пре него што тестирање почне, а правила налажу да додатних објашњења на иницијативу ученика док испит траје не сме бити. На малој матури није дозвољено преписивање, као ни разговор међу ђацима, јер ће у супротном бити удаљени са испита. То је једини начин да се овај испит падне. Ко буде удаљен са испита зато што ни након опомене дежурних наставника не престаје да омета друге ученике, преписује и консултује се с вршњацима, нову прилику да тај тест поново полаже добиће тек у августу. А то значи да у актуелном јунском року неће стећи услов да заврши осмолетку и образовање настави у жељеној средњој школи.

Oдговор мора бити написан плавом хемијском оловком

Школа обезбеђује по две плаве хемијске оловке за сваког ученика за решавање тестова на малој матури. Наставници препоручују да осмаци одговоре прво пишу графитном оловком, а тек на крају искључиво најобичнијом плавом хемијском. Важно је имати на уму да се одговори написани графитном оловком, као ни преправљани одговори хемијском неће признавати при бодовању. Употреба такозване пиши-бриши оловке није дозвољена, јер је њено мастило нестабилно при загревању, што приликом скенирања тестова за прегледање може да доведе до нестајања записа, напомиње се у стручном упутству за спровођење завршног испита.

Извор: Политика

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "На завршном испиту ученици не могу произвољно заузимати место у испитној сали или учионици"

  1. Mira каже:

    Koje maltretiranje dece i nastavnika i roditelja!?!?!?!?! Koja je svrha osim ovolikog iživljavanja nad decom, nastavnicima i roditeljima?!?!? Te korona, te majmunske boginje, te virusi, te bombe… Aaaa svašta bih sada rekla… Skratili ste deci letnji raspust!!!!!!!! Uvek je kraj školske godine bio 14.06.,a po knjižice se išlo 28.06.!!!!!Dosta matura i velikih i malih! Čemu uspeh koji su ostvari?!?! Upis po uspehu!!!!! Torbe od knjižurina kao od betona, od učenja se razboleše i deca – psiholozi nemaju termina da ih prime, samo ubijaju se zbog ocena, urušava te prosvetu i generacije što dolaze!!!! Jel cilj da svi budemo ludi i sluđeni?!?!?! Doooostaa više ovog ludila!!!!! Sram vas bilo!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама