Национални просветни савет: Дефектолози да добију статус стручних сарадника

5 фебруара, 2021

Национални просветни савет (НПС) предложио је данас да се реализују Измене и допуне Закона о предшколском васпитању и образовању, како би дефектолози у предшколским установама добили статус стручног сарадника.

НПС предлаже и формирање Радне групе која би анализирала и дала предлоге по питању раног препознавања превенције и правовремене подршке деци са сметњама, те оној из осетљивих група у предшколским установама.

Како наводе у саопштењу, у редовним вршњачким васпитним групама од 2010. године присутан је све већи број деце са сметњама у развоју, а логопеди не могу да одговоре свим потребама те деце.

Наводе да дефектолог поседује и знања из области методика и приступа прилагођавања васпитно-образовних садржаја, прилагођавања средине и коришћења нових технологија у подршци деци са сметњама и тешкоћама у вртићима.

Унија синдиката просветних радника Србије: Признати статус дефектолозима

Унија синдиката просветних радника Србије подржала је данас иницијативу Друштве дефектолога Србије којом се тражи да се кроз измене Закона о предшколском васпитању и образовању призна статус стручног сарадника свим образовним профилима дефектолога у предшколском васпитању и образовању.

Друштво је предложило и формирање Радне групе која би анализирала и дала предлоге у вези са раним препознавањем, превенцијом и правовременом подршком деци са сметњама и деци из осетљивих група у предшколској установи и предложила Министарству просвете реалан, ефикасан и системски одржив модел пружања подршке деци са равојним сметњама и њиховим породицама.

У саопштењу се наводи да савремени принципи инклузивног васпитања и образовања подразумевају укључивање деце са сметњама у развоју у редовне васпитне групе у предшколској установи и да према жељи родитеља могу да похађају редовне или развојне васпитне групе.

Додаје се да Закон о предшколском васпитању и образовању препознаје дефектологе различитих профила, васпитача у развојној групи, који пружа подршку само деци уписаној у развојну групу.

Наводи се да је од 2010. присутан све већи број деце са сметњама у развоју у редовним групама и да је потреба дефектолог у улози стручног сарадника.

Извор: ФоНет, Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Национални просветни савет: Дефектолози да добију статус стручних сарадника

  1. Наташа Милојевић каже:

    Није толико важно које сте струке (психолог, педагог, дефектолог..) да бисте пружили допринос за пружање подршке у оквиру инклузивног образовања, а која мора да води квалитетној укључености деце из осетљивих група укључујући и децу са сметњама у развоју у вршњачке групе. Морате да се едукујуте о приступу и начину пружања подршке. Уосталом васпитачице, учитељице, наставници имају педагошке компетенције потребне за рад са свом децом. Стручњаци треба да им помогну у тимском раду на планирању и пружању додатне подршке за децу којој је потребна, тамо где се учење, поред породице, одвија а то је вршњачка група, одељење. Специјалне школе, односно дефектолози запослени у тим школама, већ дуги низ година пружају подршку у оквиру редовних вртића деци са сметњама. Међутим, реализација те врсте подршке у већини случајева (може се говорити о правилу) не поштује Правилник о критеријумима и стандардима пружања додатне подршке у образовању деце, ученика и одраслих са сметњама у развоју и инвалидитетом у васпитној групи, односно другој школи и породици (“сл. гласник рс”, бр. 70/2018) (иначе правилник постоји још од 2012. године и мењао се). Деца се издвајају из група и са њима ради само индивидуално а изостаје допринос планирању подршке за укључивање и активно учествовање детата у активностима у вртићкој групи. Кроз скоро свакодневну комуникацију са породицама деце са сметњама, дугогодишњи рад са децом са сметњама и њиховим породицама, пружање подршке деци са сметњама у редовним вртићима и школама одговорно тврдим да дефектолошка струка мора озбиљно да се едукује и да ради на промени ставова да би та професија на прави начин могла и умела да доприесе унапређивању инклузивног образовања. Између осталог да поради на вештинама тимског рада у оквиру кога се укрштају различите компетенције свих који подржавају дете (укључујући и родитеље) како би се планирала и реализовала подршка за његово напредовање и учествовање у васпитно-образовном процесу.

  2. Caca каже:

    Nama u Novom Sadu trebaju razvojne grupe. Ok, neka bude određeni broj njih u ulozi stručnih saradnika ali razvojne grupe su ono što je neminovno. Pored toga, pod hitno ostvariti saradnju sa dečjom bolnicom jer deca koja su na lelenju nisu obuhvaćena predškolskim programom-nedopustivo u tolikom gradu u 21.veku.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама