Nagradni konkurs za nastavnike „Digitalna riznica znanja”

12 februara, 2018

Izdavačka kuća BIGZ školstvo uz podršku Ministarstva prosvete, nauke tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanije Comtrade raspisala je nagradni konkurs „Digitalna riznica znanja”. Pravo učešća imaju učitelji i nastavnici svih osnovnih škola u Srbiji, a svoje radove mogu poslati do 1. aprila 2018. godine.

Cilj konkursa „Digitalna riznica znanjaˮ je da se podstakne upotreba informacionih tehnologija u nastavi, a svi digitalni sadržaji koji učestvuju na konkursu moraju biti usklađeni sa zadacima i ciljevima časa. Stručni žiri biraće najbolje multimedijalne sadržaje koje će učitelji i nastavnici pripremiti kako bi unapredili proces nastave.
Kako navode nadležni u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ova prosvetna institucija najvišeg ranga prepoznala je značaj konkursa “Digitalna riznica znanja” upravo jer je jedan od prioritetnih ciljeva uvođenje informacionih tehnologija u sve obrazovne procese, a pre svega u nastavu.
Prema rečima Olivere Đikanović, glavne i odgovorne urednice u Izdavačkoj kući BIGZ školstvo, imajući u vidu koliko je digitalizacije važna za obrazovne procese, ova izdavačka kuća raspisala je nagradni konkurs „Digitalna riznica znanja“ sa namerom da osnaži učitelje i nastavnike u primeni modernih tehnologija.
– Svesni vremena u kome živimo, brzine razvoja tehnologije i značaja informatičke pismenosti za buduće generacije, izdavačka kuća BIGZ školstvo već nekoliko godina veliku pažnju poklanja digitalnim sadržajima koji pokrivaju nastavne programe i sastavni su deo naših udžbeničkih kompleta. Ideja o pokretanju nagradnog konkursa došla je kao rezultat dugogodišnje bliske saradnje sa učiteljima i nastavnicima. Imajući u vidu da mnogi od njih već koriste informacione tehnologije u nastavi, a da se neki još uvek plaše da malo smelije zakorače u digitalni svet, rešili smo da ih ohrabrimo i da im pomognemo da se slobodnije upuste u pripremanje digitalih materijala koji će im pomoći da lakše, kreativnije i zanimljivije osmisle časove – ističe Olivera Đikanović.
Dr Ranko Rajović, jedan od najistaknutijih stručnjaka za rani razvoj inteligencije kod dece, čiji se program učenja “NTC” sprovodi u 15 evropskih država i jedan od članova žirija konkursa „Digitalna riznica znanja“ kaže da će prilikom odabira najboljih radova gledati, pre svega, primenljivost, a zatim i kreativnost, neobična rešenja i nove ideje.
– Moderne tehnologije su nezaobilazne i postale su sastavni deo života. Potrebno ih je uvoditi u nastavu i olakšati deci usvajanje gradiva. Pojedine lekcije mogu da budu prikazane u tri dimenzije, u vidu animacije, neke lekcije mogu da dopune podacima sa interneta, mogu da spremaju lekcije u vidu prezentacije i jos mnogo drugih načina koji će im približiti, pojasniti i omogućiti lakše usvajanje gradiva. Važno je napomenuti da je potreban oprez, posebno kod mlađe dece, jer za optimalan razvoj deteta potrebno je puno kretanja, trčanja, skakanja, bavljenjem sportom, a nove tehnologije često okupiraju dete toliko da dnevno provede i nekoliko sati gledajući u ekran – kaže dr Rajović.
Lana Mažić, brend Tesla, marketing menadžer Comtrade Distribution, kaže da su kompanija Comtrade i brend Tesla obezbedili vredne nagrade za najbolje učesnike.
Kao kompanija sa savremenim pristupom poslovanju, mi smo opredeljeni na kontinuiran razvoj sopstvenih poslovnih referenci i rezultata, kao i na razvoj zajednice u kojoj poslujemo. Naše delovanje kao društveno odgovorne kompanije usmereno je na unapređenje zajednice pre svega u obrazovnom smislu, kroz različite programe kojim podižemo nivo kompetencija i znanja mladih i na taj način ulažemo u njihovu budućnost. Borimo se za veće vrednovanje znanja i snažniji razvoj domaćeg informatičkog sektora. Drago nam je što ove vrednosti delimo se učesnicima “Digitalne riznice znanja” – ističe Mažić.
Detaljne propozicije konkursa „Digitalna riznica znanjaˮ možete pogledati ili preuzeti klikom na PROPOZICIJE KONKURSA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Nagradni konkurs za nastavnike „Digitalna riznica znanja”

 1. Srednja strručna kaže:

  A za nastavnike srednjih škola – NIŠTA! 🙁
  Nema udžbenika, nema radnih svesaka, nema nagrada.

 2. E kaže:

  “Srednja stručna”,ovo je namensko nagrađivanje tj.saradnika zuov ,rad š a prve nagrade.mogu da navedem sad imena nagrađenih.ostali su samo takmičari.to je bilo u kreativnoj školi,digitalnom času sad će i ovde.

  1. Milena kaže:

   Umesto sto blatite kolege koje su svojim dugogodisnjim predanim radom i svojim kompetencijama zaslusili mesto spoljnjih saradnika kao i nagrade koje su dobili bolje bi bilo da se potrudite da iste dostignete, Ne mogu svi biti prvi ali vazan je motiv tuzno je ako je Vama kao nastavniku jedini cilj da dobijete nagradu a ne da se usavrsavate kako bi ste svojim djacima pruzili vise znanja.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama