Најављено је могуће затварање школа, али се поставља питање хоће ли под кључ и инсититуције за најмлађе

13 октобра, 2020

Најава да би наредних недеља, у случају експлозије корона вируса у нашој земљи, школе могле потпуно да пређу на онлајн модел у целој Србији, или само у неким деловима, забринули су многобројне родитеље.


Међутим, нису се успаничиле само маме и тате школараца, основаца и средњошколаца, већ и малишана који иду у вртиће!

– Долазност деце у београдским вртићима у октобру је око 56-57 одсто, дневно долази око 33.000 малишана. То је благи раст од око 10 процената у односу на септембар, али и даље је то мање од уобичајене долазности у ово доба године – каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту.

Како истиче – за сада у вртићима све функционише без проблема, имајући у виду да су предшколске установе биле отворене цело лето и да су сви запослени уходани са свим процедурама које намећу услови рада под пандемијом корона вируса.

– Најбитније од свега је да у вртићима у Београду имамо спорадичне случајеве заражавања и ниједан није измакао контроли што показује важност и значај поштовања свих мера. Предшколске установе су показале велику професионалност и одговорност и оне би требало да буду пример свима како се може функционисати безбедно и под сталном претњом вируса – додаје Гак.

Па ипак, није потпуно искључена могућност да у одређеном тренутку дође до затварања вртића…

– Очекујем да наставимо и позивам све на одговорност у понашању јер од нас самих зависи колико ћемо дуго омогућити деци да бораве у колективу а знамо колико је то за њих важно и потребно. У свему од почетка епидемије пратимо савете епидемиолога, мере спроводимо а тако ће се и наставити. Након ванредног стања до сада није било ни потребе ни помињања затварања вртића, али све смо то једном већ прошли и процедуре су јасне уколико за тим буде потребе а надамо се да неће – објаснио је Гак.

Како каже – најбитнија је брза реакција у случају потврде вируса како би се спречило даље ширење заразе.

– Пре свега мислим на то да родитељи не доводе децу са респираторним инфекцијама, што важи и за запослене који би у случају јављања било каквих тегоба требало да остану код куће. Вртићи су безбедни за децу, имају сву неопходну заштитну опрему, довољно маски и дезинфекционих средстава, све прописане мере се спроводе без изузетка и тако ће и остати док год се не изборимо са вирусом – закључио је Славко Гак.

Извор. Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама