Најбољи домаћи задатак свих времена?

Италијански професор Ћезаре Ката одлучио је да зачини лето својим ђацима са 15 домаћих задатака које би требало да ураде до септембра. Ипак, уместо да им поквари провод, Ката се потрудио да их научи важним животним лекцијама.

dom
За разлику од својих колега, професор школе Дон Боско у Ферму ученике није “мучио” бројевима, лектиром или гомилањем лекција, већ им је, између осталог, задао “задатак” да бар једном изађу и одгледају свитање, да прошетају поред мора мислећи на ствари које воле, али и да страсно и без срама заплешу јер “лето је плес и глупо би било не учествовати у њему”.
Наиме, уместо обичних вежбања и задатака, овај професор својим ђацима даје савете за живот, мислећи на њихово психичко благостање пре него на бубање. Ево његових задатака:

1. Понекад, ујутру, прошетајте обалом мора потпуно сами: посматрајте одсјај сунца и размишљајте о стварима које највише волите у животу, осетите да сте срећни.

2. Трудите се да користите нове речи и изразе које смо научили заједно током школске године: што више ствари можете да кажете, више ствари можете и да замислите; а што више ствари можете да замислите, то сте слободнији.

3. Читајте што више можете. Али не зато што морате. Читајте зато што лето инспирише авантуре и снове, а читајући се осећате слични ластама у лету. Читајте јер је то најбољи облик побуне који имате (за савете шта да читате, обратите се мени).

4. Избегавајте све ствари, ситуације и особе због којих се осећате негативно или празно: тражите стимулативне ситуације и друштво пријатеља који вас обогаћују, који вас разумеју и цене због онога што јесте.

5. Ако се осећате тужно или уплашено, не брините: лето, као и све друге дивне ствари, зна да узнемири душу. Пробајте да пишете дневник да бисте препричали ваше стање (у септембру, ако хоћете, можемо да га читамо заједно).

6. Плешите. Без стида. Испред куће или у вашој соби. Лето је једна врста плеса и сулудо је не учествовати.

7. Идите, бар једном, да видите зору. Дишите у тишини. Затворите очи и будите захвални.

8. Бавите се спортом, што више.

9. Ако сретнете особу која вас опчини, кажите јој то уз сву искреност и драж коју поседујете. Није важно да ли ће он/она то разумети или не. Ако не схвати, то значи да он/она није ваша судбина; у супротном, лето 2015. ће бити златно време за заједничке шетње (ако вам ово не пође за руком, вратите се на тачку број 8)

10. Прођите поново белешке са наших часова: упоредите ствари које смо учили са оним што се вама дешава у животу.

11. Будите срећни као сунце, неукротиви као море.

12. Не говорите ружне речи, и будите увек културни и љубазни.

13. Гледајте филмове са срцепарајућим дијалозима (по могућству на енглеском језику) да бисте поправили ваше језичке вештине и вашу способност да сањате. Не дозволите да се филм заврши са одјавном шпицом. Проживите га током вашег лета.

14. У блиставој светлости или током топлих ноћи, сањајте какав би могао и требало да буде ваш живот. Тражите током лета снагу да никада не одустанете и дајте све од себе да остварите тај сан.

15. Будите добри.