Najbolji domaći zadatak svih vremena?

11 juna, 2021

Italijanski profesor Ćezare Kata odlučio je da začini leto svojim đacima sa 15 domaćih zadataka koje bi trebalo da urade do septembra. Ipak, umesto da im pokvari provod, Kata se potrudio da ih nauči važnim životnim lekcijama.

dom
Za razliku od svojih kolega, profesor škole Don Bosko u Fermu učenike nije “mučio” brojevima, lektirom ili gomilanjem lekcija, već im je, između ostalog, zadao “zadatak” da bar jednom izađu i odgledaju svitanje, da prošetaju pored mora misleći na stvari koje vole, ali i da strasno i bez srama zaplešu jer “leto je ples i glupo bi bilo ne učestvovati u njemu”.
Naime, umesto običnih vežbanja i zadataka, ovaj profesor svojim đacima daje savete za život, misleći na njihovo psihičko blagostanje pre nego na bubanje. Evo njegovih zadataka:

1. Ponekad, ujutru, prošetajte obalom mora potpuno sami: posmatrajte odsjaj sunca i razmišljajte o stvarima koje najviše volite u životu, osetite da ste srećni.

2. Trudite se da koristite nove reči i izraze koje smo naučili zajedno tokom školske godine: što više stvari možete da kažete, više stvari možete i da zamislite; a što više stvari možete da zamislite, to ste slobodniji.

3. Čitajte što više možete. Ali ne zato što morate. Čitajte zato što leto inspiriše avanture i snove, a čitajući se osećate slični lastama u letu. Čitajte jer je to najbolji oblik pobune koji imate (za savete šta da čitate, obratite se meni).

4. Izbegavajte sve stvari, situacije i osobe zbog kojih se osećate negativno ili prazno: tražite stimulativne situacije i društvo prijatelja koji vas obogaćuju, koji vas razumeju i cene zbog onoga što jeste.

5. Ako se osećate tužno ili uplašeno, ne brinite: leto, kao i sve druge divne stvari, zna da uznemiri dušu. Probajte da pišete dnevnik da biste prepričali vaše stanje (u septembru, ako hoćete, možemo da ga čitamo zajedno).

6. Plešite. Bez stida. Ispred kuće ili u vašoj sobi. Leto je jedna vrsta plesa i suludo je ne učestvovati.

7. Idite, bar jednom, da vidite zoru. Dišite u tišini. Zatvorite oči i budite zahvalni.

8. Bavite se sportom, što više.

9. Ako sretnete osobu koja vas opčini, kažite joj to uz svu iskrenost i draž koju posedujete. Nije važno da li će on/ona to razumeti ili ne. Ako ne shvati, to znači da on/ona nije vaša sudbina; u suprotnom, leto 2015. će biti zlatno vreme za zajedničke šetnje (ako vam ovo ne pođe za rukom, vratite se na tačku broj 8)

10. Prođite ponovo beleške sa naših časova: uporedite stvari koje smo učili sa onim što se vama dešava u životu.

11. Budite srećni kao sunce, neukrotivi kao more.

12. Ne govorite ružne reči, i budite uvek kulturni i ljubazni.

13. Gledajte filmove sa srceparajućim dijalozima (po mogućstvu na engleskom jeziku) da biste popravili vaše jezičke veštine i vašu sposobnost da sanjate. Ne dozvolite da se film završi sa odjavnom špicom. Proživite ga tokom vašeg leta.

14. U blistavoj svetlosti ili tokom toplih noći, sanjajte kakav bi mogao i trebalo da bude vaš život. Tražite tokom leta snagu da nikada ne odustanete i dajte sve od sebe da ostvarite taj san.

15. Budite dobri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Najbolji domaći zadatak svih vremena?"

  1. Slavica kaže:

    Bilo bi lepo da neko ovo prevede – za domaći zadatak!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama