Најбољи европски уџбеник за предшколце дело је аутора из Србије

12 октобра, 2017

Издавачка кућа “Креативни центар” освојила је на Франкфуртском сајму књига, који је у току, награду “Најбољи европски уџбеник” (Best European Learning Material Award – BELMA) за књиге из едиције “Забавни свет геометрије”, намењене предшколцима.
Награђене су књиге “Играмо се линијама”, “Играмо се облицима” и “Слагалице” ауторки Милене Радовановић, Миље Радовановић и Мирјане Радовановић, са илустрацијама Бориса Кузмановића.
Награде за најбоље европске уџбенике додељују Франкфуртски сајам књига, Међународна асоцијација за истраживање уџбеника и образовних медија (IARTEM) и Европско удружење издавача уџбеника (EEPG), а свечано проглашење победника традиционално се одржава првог дана Франкфуртског сајма књига.

За награду могу да конкуришу сви европски издавачи уџбеника, а материјале процењује независан жири састављен од осам до десет чланова, стручњака за образовну литературу, који познају различите европске језике и различите образовне системе.
Ово је шеста награда за најбољи европски уџбеник за “Креативни центар”.
Ауторке награђених књига истичу да су оне резултат дугогодишњег рада с децом и да је изузетно важно у што ранијем узрасту увести поједине геометријске појмове и, при томе, сачувати дечју потребу за игром и дружењем.
“Геометрија је свуда око нас – деца у својој околини рано почињу да уочавају троуглове, квадрате, линије и да их потом цртају. Трудиле смо се да инструкције у сваком задатку буду једноставне и кратке како би их деца, уз помоћ васпитача и родитеља, могла лако разумети”, наводе ауторке.
Уредница Свјетлана Петровић каже да су у “Креативном центру” веома поносни због тога што је ово већ шеста европска награда за 12 година, а други пут за математику.
“То потврђује да су наши уџбеници и образовни материјали врхунског квалитета и да су прављени по највишим европским стандардима”, додала је она.
“Креативни центар” дванаести пут заредом самостално наступа на Франкфуртском сајму књига, који се одржава од 11. до 15. октобра, и страним издавачима представља и нуди десетине својих наслова намењених деци и родитељима.
Претходно су награђена његова издања: “Весели вртић” аутора Симеона Маринковића и Славице Марковић у категорији предшколских уџбеника (2014), “Ликовно за предшколце” ауторке Мирјане Живковић у категорији предшколских уџбеника и “Природа и друштво за трећи разред основне школе” (уџбенички комплет) Симеона Маринковића и Славице Марковић у категорији уџбеника за млађе разреде основне школе (2013).
Признање Франкфуртског сајма књига “Креативни центар” је добио и 2012. за издања “Математика као игра 1 и 2” Бранке и Мирка Дејића у категорији предшколских уџбеника и 2007. за издање “Музичка култура за трећи разред основне школе” аутора Владице Илића у категорији уџбеника за млађе разреде основне школе.
Ове награде посебно су важне уколико се узме у обзир чињеница да их додељује независни жири, који чине експерти на пољу издавања уџбеника из неколико европских земаља и “Креативни центар” сврставају међу најбоље европске издаваче.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Најбољи европски уџбеник за предшколце дело је аутора из Србије

  1. Miljan каже:

    Cisto da znate kako se to radi ako pozelite jednu takvu nagradu. Postanete clan tog Evropskog udruzenja udzbenika, placate finu godisnju clanarinu, konkurisete i date oko 500 evra po naslovu za prijavu i to je to…

  2. Ana каже:

    Dzaba nagrada kad su im udzbenici odbojni ilustracije ruzne i kada ih deca ne prihvataju. Ne vredi kopirati zapadnoevropske knjige vec ih uklapati deci naseg podneblja.

  3. Anja каже:

    Svaka čast! Divne su vam knjige!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама