Najbolji evropski udžbenik za predškolce delo je autora iz Srbije

12 oktobra, 2017

Izdavačka kuća “Kreativni centar” osvojila je na Frankfurtskom sajmu knjiga, koji je u toku, nagradu “Najbolji evropski udžbenik” (Best European Learning Material Award – BELMA) za knjige iz edicije “Zabavni svet geometrije”, namenjene predškolcima.
Nagrađene su knjige “Igramo se linijama”, “Igramo se oblicima” i “Slagalice” autorki Milene Radovanović, Milje Radovanović i Mirjane Radovanović, sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića.
Nagrade za najbolje evropske udžbenike dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG), a svečano proglašenje pobednika tradicionalno se održava prvog dana Frankfurtskog sajma knjiga.

Za nagradu mogu da konkurišu svi evropski izdavači udžbenika, a materijale procenjuje nezavisan žiri sastavljen od osam do deset članova, stručnjaka za obrazovnu literaturu, koji poznaju različite evropske jezike i različite obrazovne sisteme.
Ovo je šesta nagrada za najbolji evropski udžbenik za “Kreativni centar”.
Autorke nagrađenih knjiga ističu da su one rezultat dugogodišnjeg rada s decom i da je izuzetno važno u što ranijem uzrastu uvesti pojedine geometrijske pojmove i, pri tome, sačuvati dečju potrebu za igrom i druženjem.
“Geometrija je svuda oko nas – deca u svojoj okolini rano počinju da uočavaju trouglove, kvadrate, linije i da ih potom crtaju. Trudile smo se da instrukcije u svakom zadatku budu jednostavne i kratke kako bi ih deca, uz pomoć vaspitača i roditelja, mogla lako razumeti”, navode autorke.
Urednica Svjetlana Petrović kaže da su u “Kreativnom centru” veoma ponosni zbog toga što je ovo već šesta evropska nagrada za 12 godina, a drugi put za matematiku.
“To potvrđuje da su naši udžbenici i obrazovni materijali vrhunskog kvaliteta i da su pravljeni po najvišim evropskim standardima”, dodala je ona.
“Kreativni centar” dvanaesti put zaredom samostalno nastupa na Frankfurtskom sajmu knjiga, koji se održava od 11. do 15. oktobra, i stranim izdavačima predstavlja i nudi desetine svojih naslova namenjenih deci i roditeljima.
Prethodno su nagrađena njegova izdanja: “Veseli vrtić” autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji predškolskih udžbenika (2014), “Likovno za predškolce” autorke Mirjane Živković u kategoriji predškolskih udžbenika i “Priroda i društvo za treći razred osnovne škole” (udžbenički komplet) Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole (2013).
Priznanje Frankfurtskog sajma knjiga “Kreativni centar” je dobio i 2012. za izdanja “Matematika kao igra 1 i 2” Branke i Mirka Dejića u kategoriji predškolskih udžbenika i 2007. za izdanje “Muzička kultura za treći razred osnovne škole” autora Vladice Ilića u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole.
Ove nagrade posebno su važne ukoliko se uzme u obzir činjenica da ih dodeljuje nezavisni žiri, koji čine eksperti na polju izdavanja udžbenika iz nekoliko evropskih zemalja i “Kreativni centar” svrstavaju među najbolje evropske izdavače.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Najbolji evropski udžbenik za predškolce delo je autora iz Srbije

  1. Miljan kaže:

    Cisto da znate kako se to radi ako pozelite jednu takvu nagradu. Postanete clan tog Evropskog udruzenja udzbenika, placate finu godisnju clanarinu, konkurisete i date oko 500 evra po naslovu za prijavu i to je to…

  2. Ana kaže:

    Dzaba nagrada kad su im udzbenici odbojni ilustracije ruzne i kada ih deca ne prihvataju. Ne vredi kopirati zapadnoevropske knjige vec ih uklapati deci naseg podneblja.

  3. Anja kaže:

    Svaka čast! Divne su vam knjige!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama