Смех је, тврде стручњаци, најбољи лек за душу и тело. Доказано је да ослобађа од стреса, „масира“ унутрашње органе, повећава количину кисеоника у организму, снижава крвни притисак, јача имуни систем, умирује бол. Најновије истраживање компаније „Вијаком“ – „Снага смеха“ – показало је и да су људи који се често смеју сексуално активнији.

Студија је рађена у 12 земаља. Установљено је да чак 63 одсто учесника који се редовно смеју сматрају да имају задовољавајућу килажу. Они су, такође, чешће вежбали, у поређењу са људима који су изјавили да се само повремено смеју.

Људи који се редовно смеју имају чак за 30 одсто позитивнији поглед на свет.

Студије које су раније рађене потврђују да гласно смејање у трајању од 15 минута сагорева између 10 и 40 калорија. На овај начин могу да се истопе око два килограма годишње. Како се у организму тада луче хормони одговорни за веселост и добро расположење, смех помаже у одбрани од депресије и потиштености.

Ако се у току дана насмејемо 100 пута то утиче на организам као да смо се активно бавили неким спортом десетак до петнаест минута. Овај ефекат на физичко здравље потврдило је и истраживање др Вилијам Фраја са Станфорд универзитета, који је доказао да само два минута смеха има исти физички учинак као 10 минута вежбања на тренажеру који имитира веслање.

Бебе се смеју 300 до 400 пута дневно, а одрасли само 15 до 20 пута. Смех покреће више од 300 различитих мишића на целом телу. Очне зенице се шире, убрзава се рад срца и дисање. Активирају се одбрамбене снаге организма, подстиче размена материја и снабдевеност крвљу срца и плућа, снижава крвни притисак и ниво шећера у крви. Добра и позитивна осећања задржавају се још 45 минута после престанка смејања.

На основу многобројних резултата научници су дошли до закључка да смех помаже у лечењу повећане напетости, депресије, повишеног притиска, дијабетеса, бактеријских и вирусних инфекција, неких врста карцинома. На Универзитету у Мериленду утврђено је да петнаестак минута смеха позитивно утиче на крвне судове и ниво холестерола. Истраживања су доказала да десетак минута смеха снижава крвни притисак за 10 до 20 милиметара живиног стуба.

ЗА ФИЗИЧКО ЗДРАВЉЕ

– повећава имунитет

– снижава хормоне стреса

– смањује бол

– опушта мишиће

– спречава болести срца

ЗА ДРУШТВЕНЕ ОДНОСЕ

– јача међуљудске односе

– привлачи друге особе ка нама

– побољшава тимски рад

– ублажава конфликте

– промовише везивање група

Терапија смехом сматра се једном од најбољих вежби за оне који болују од астме и бронхитиса, јер се током смејања побољшава вентилација плућа и повећава количина кисеоника у крви.

С обзиром на то да се током смејања лучи и хормон среће ендорфин, који између осталог ублажава болове, смех је и природан аналгетик.

Утврђено је и да вештачки смех има исти користан учинак на биохемијске процесе у организму као и спонтани. Ту помаже јога смеха, релативно нова дисциплина која омогућава људима да се смеју и без повода, кад год пожеле и колико желе.

После сеансе се вежбачи осећају задовољно и растерећено, губи се осећај бола, престају главобоље, мигрене, као и друге тегобе. После неколико сеанси јоге смеха, учесник почиње да сагледава смешну страну својих проблема.

Постоји веровање да људи који се чешће смеју дуже живе. Психолози су утврдили да се мушкарци више смеју урнебесним комедијама, а жене анегдотама из свакодневног живота.

Б. Лаћарак

Извор: www.novosti.rs