Најчешће грешке родитеља због којих поједина деца не воле школу

27 марта, 2018

“Причај гласно”, “Понашај се како сам те учила”, “Видећеш ти када дођеш у школу”, само су неке од реченица које већина родитеља упућује предшколцима уочи уписа у први разред основне школе, који почиње за десетак дана. Не чините то никако!


Због чега овакве реченице треба избегавати, да ли дете треба припремати за тест код психолога и педагога, као и како развити правилан однос малишана према школи, питали смо стручњаке.
У школске клупе овог септембра би први пут требало да седну рођени од 1. марта 2011. до 29. фебруара 2012. године. Након што прикупе сву документацију и добију лекарско уверење, маме и тате одлазе код секретара жељене школе, који заказује термин тестирања код школског педагога и психолога.
Теста се плаше родитељи, а не деца
Неретко, у жељи да се дете прикаже у најбољем издању, али и из страха због самог преласка из вртића у школу, родитељи припремају своје дете за овај тест, док педагог у ОШ “Михајло Пупин” у Земуну Нереа Докмановић истиче да то не би требало радити.
Пазите каква упозорења дајете деци, јер то може да буде контрапродуктивно
– То није тест који се полаже или пада, он само даје комплетну слику колико је дете зрело и спремно за колектив. Са дететом се прво разговара, а затим се проверава његова логика, перцепција, памћење, оно добија вербалне и математичке задатке, али је све сведено на његов ниво знања – прича педагог Нереа.
Да не би требало правити фаму око овог тестирања, сматра и психолог у ОШ “Веселин Маслеша” Горица Клисура.
– Родитељи ме често након теста питању колики је дететов ИQ, али ми то не гледамо, већ је важно да се ментална доб детета поклапа са календарским узрастом. Децу не треба припремати за овај тест, а и родитељи би требало да буду опуштенији – сматра психолог Клисура.
Педагог Нереа Докмановић сматра да неки родитељи свој страх од уписа преносе да дете.
– Моје искуство показује да је деци пријатно на том разговору, да им је тест занимљив, али и да су опуштенији када родитељ изађе – прича педагог и каже да се у понашању детета и томе колико му је времена потребно да се опусти, тачно примећује утицај и однос родитеља.
Погубне реченице
Она због тога саветује да се о самом тестирању не говори много, а уколико је дете радознало, родитељ би требало да га представи у позитивном светлу.
– “Пази кад седнеш тамо, понашај се како сам те учила” и “Одговарај гласно” само су нека од упутстава родитеља пре тестирања, која би родитељи требало да избегавају. Детету не треба давати ни сугестије како да одговара, јер су онда они оптерећени само тиме и то их збуњује. Уместо свега тога, важно је будућем прваку речи да је то све нормално, да ће питања која добије бити занимљива, да су људи са којима ће причати стручњаци у раду са децом – прича Докмановић.
Будућим ђацима школу треба представити у позитивном светлу
Како причати о школи
На исти начин би требало представити и саму школу, како би дете развило позитиван однос према њој.
– Никако не би требало плашити децу школом, говорити му “Видећеш ти када кренеш у школу” и слично. Требало би причати позитивно, рећи “сећам се школских дана, баш је лепо што ћеш сада и ти да кренеш у школу, ту се свашта научи”… Родитељ може да утиче на децу и не би требало да му стално прича, већ би требало да пусти дете да само формира искуства – закључује педагог Нереа.
Моторика деце све слабија
За 26 година рада у школи, психолог Горица Клисура примећује и одређене разлике у генерацијама првака.
– Моторика дечјих прстића је све лошија јер све више користе таблете и рачунаре. Како би се то променило, маме и тате им могу купити пластелин. Много је важније да дете зна да лепо држи оловку, него да зна сва слова – прича она и подсећа гледање у екран код деце предшколског узраста не би требало да буде дуже од пола сата у току дана.
Она истиче и да је све више предшколаца који се упућују код логопеда.
– Управо због рачунара, комуникација је код деце све слабија. Важно је да она буде двосмерна, а не једносмерна, као што деца данас причају сама са собом док играју игрице. Важно је та жива реч, да се деци дозвољава да препричавају – прича она.
Трибина за родитеље
Како би отклонили родитељске дилеме око поласка у први разред, у ОШ “Веселин Маслеша” већ годинама организују трибине за родитеље будућих ђака.
Деци треба дати простора да изразе своју индивидуалност
– Важно је да они знању да је њихово дете личност за себе и да оно напредује у складу са својим способностима, да им треба дати простора да изразе своју индивидуалност, осећања. Маме и тате некад чак бирају другове деци, одређују им на који спорт да иде, захтевају слепу послушност и тиме га гуше, чине га прикладним за себе. Не би требало да му они одређују пут одрастања, већ да га усмеравају – прича психолог у ОШ “Веселин Маслеша” Горица Клисура и додаје да је битно дете што више хвалити.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама