Најчешћи облик вршњачког насиља НИЈЕ ударање нити вређање

30 септембра, 2022

Недавно спроведено истраживање показало је да је искључивање из друштва најчешћи облик вршњачког насиља у школама. Можда сте мислили да је највећи проблем физичко насиље, али је оно заправо доста ређе.

Студију је спровео и објавио University of Missouri-Columbia, а можете је прочитати овде. Оно што је ово истраживање показало јесте да је најчешћи облик злостављања управо онај прикривени, који не оставља видљиве трагове, али их и те како оставља на души детета које је жртва.

Истраживање помиње појам релационе агресије, која управо укључује облике понашања попут искључивања вршњака из групних активности, каквe су рођендани, заједнички изласци и дружења, али и ширење ружних гласина о њима. Овакве ствари и те како могу нашкодити детету које је предмет ругања, не само кроз осећај искључености, већ и кроз губитак самопоуздања и осећај мање вредности. Друго истраживање рађено раније показало је да су заправо овакви облици злостављања за дете једнако болни као физичко насиље.

Ако не и болнији.

Зато што су суптилни, прикривени. Зато што дете нема модрице које ће показати, па се онда све схвата дао дечја игра и борба за своје место и друштву и родитељи и наставници ређе реагују.

Оно што је студија такође показала је да, ако дете себе сматра “популарним” већа је шанса да ће имати ставове који негују и подржавају вршњачко насиље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама