Kako je profesorka fizike utakmicu Srbija – Kamerun pretvorila u čas koji su svi pomno pratili?

28 novembra, 2022

Dok smo se svi mi naizmenično nervirali i radovali gledajući današnji meč u kom su naši Orlovi prošli lošije nego što su očekivali, neki su morali i da uče. Ali, za čudo, to učenje im uopšte nije teško palo. Jer su istovremeno gledali utakmicu i odgovarali na pitanja iz – fizike.

Profesorka fizike Tatjana Marković Topalović radi u srednjoj medicinskoj školi u Šapcu i danas, za vreme prvog poluvremena, učenici drugog razreda trebalo je da odgovaraju.

“Kad sam stigla na čas, shvatila sam da od ispitivanja nema ništa. Na brzinu sam sklopila pitanja, a deca su se oduševila. Svi do jednog su pomno pratili utakmicu i pokušavali da daju odgovore, istražujući u svojim udžbenicima i na internetu. Nisam želela da ih pustim da samo gledaju utakmicu, kad znam da sam to mogla da iskoristim da ujedno i nauče i utvrde znanje.” – kaže Tatjana koja je, inače, proglašena za jednog od najboljih edukatora Srbije.

A baš na ovakvim časovima i u ovakvim prilikama se najbolji i prepoznaju. Tatjana je na projektoru iznad table pustila utakmicu, a na tabli ispisala pitanja na koja su đaci tokom meča zajedno odgovarali. Koji naš igrač ima najveću brzinu i koliko ona iznosi? Iz dimenzija fudbalskog terena, izračunaj površinu. Odredi srednju gustinu fudbalske lopte.

“Ovo nisu teška pitanja, ali u ovom danu ona i ne treba da budu teška, već da ih motivišu da istraže odgovore. Sportovi imaju mnogo prostora, da se deca zainteresuju i da nauče nešto. Iz fizike, iz hemije (doping, ishrana, opšte zdravlje sportista kroz njihove laboratorijske analize), anatomija sportiste, primarna građa fudbalera, statistika i analiza igre (matematika), i naravno pravila igre i analiza utakmica sa nastavnikom fizičkog vaspitanja. Eto, tako ja to gledam.” – kaže za naš portal ova profesorka i dodaje da je drugi čas imala u drugom odeljenju, gde su đaci bili jednako “budni” i zainteresovani.

Ja mislim da profesor mora da se prilagodi energiji dana i odeljenja, da bi to prenošenje znanja stvarno bilo i uspešno, kaže Tatjana, a mi se slažemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Kako je profesorka fizike utakmicu Srbija – Kamerun pretvorila u čas koji su svi pomno pratili?

  1. Mira kaže:

    Bravo koleginice! Divna ideja!

  2. Branimir Vesić kaže:

    A, geografija – vlažnost vazduha, temperatura… Veoma utiču na igru i sposobnost pojedinca. Bolivija jedne godine dobi Argentinu 5-1, upravo zbog razređenog vazduha u La Pazu, na 3600m.n.v. Argentinci došli dan uoči utakmice, nisu se prilagodili i na kraju, poraz. Čista geografija! 🙂

  3. Ljiljana kaže:

    Jedno veeeliko bravo za profesionalca i coveka ! To je i predavanje kako za ucenike tako i za ucitelje, nastavnike, profesore. Naklon ovoj profesorki!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama