Najglasnija tišina koju sam ikad čuo (za roditelje koji puštaju bebe da plaču)

februar 24, 2016

Zvuk bebinog plača je jedan od najneprijatnijih zvukova za ljudski mozak.

Vojska je često koristila upravo plač beba kao meru torture ljudi. Taj zvuk poziva najniže delove mozga i govori da je nešto loše. Kada ljudi čuju bebin plač, njihov prvi odgovor je pokušaj da ga zaustve. Flašice. Varalice, Ljuljanje. Sve ono što povećava ovaj zvuk izgleda kao bušenje rupe u našoj glavi. Bebin plač je odista neprijatan zvuk.

I ja sam nekad mislio tako.
beba
Pre deset godina moja žena i ja posetili smo Almaty (Kazahstan), kako bismo usvojili našeg sina (naše 4. dete). U Kazahstanu postoje tradicionalna sirotišta. Zamislite sve one slike iz filmova o sirotištima, ali još jadnije. Ovo sirotište koje smo posetili je staro Sovjetsko jedinjenje, okruženo raspadnutim kamenim zidovima.

Par nedelja pre samog usvajanja, posećivali smo našeg budućeg šesnaestomesečnog sina svakodnevno na sat i po vremena. Uglavnom su nam ga donosili. Svaki put je bio u nekim drugim pelenama koje su mogli da nađu. Puno puta su tu bile i roze hulahopke sa cvetićima.

Zaposleni u sirotištu iskreno su se brinuli o njima. Međutim, na 30 mališana dolazio je samo jedan zaposleni, a nekad je taj odnos bio i lošiji i bili su jednostavno preplavljeni. Jednog dana, nijedan radnik nije bio dostupan. Kako bismo vratili našeg budućeg sina, odlučili smo sami da odemo do mesta gde on provodi najveći deo dana.

Pažljivo smo ušli u prostoriju punu krevetaca. Bilo je oko 20 krevetaca i u svakom je bilo dete uzrasta od nekoliko meseci do godinu, dve dana.

Oboje smo stajali i posmatrali. Uočili smo da tu nešto nije u redu. Prostorija je bila neverovatno mirna i tiha.
Tišina.

Proverili smo da li sva deca spavaju. Samo njih nekoliko. Neki su ustali, mada većina ih je ležala na leđima. Iz prethodnih poseta znali smo da je naša beba uvek gladna. Nisu imali dovoljno za sve. Naš sin od 16 meseci težio je samo oko 7 kg.

Prostorija sa dvadesetoro, male, gladne dečice trebalo bi da bude kakofonična od plača. Čak i da nisu gladni, plakali bi zbog toga što im treba promena pelenica ili pažnja. Neki bi možda hteli da se nose.

Ova dečica su nekad plakala. Instinktivno. Deca plaču kako bi „rekli” odraslima da imaju neku potrebu.

Međutim, ako dete plače i plače iznova i njegove potrebe nisu zadovoljene, ako niko ne dolazi, ono ubrzo shvata da je plač besmislen. Dakle, to je bila prostorija sa 20 mališana koji su bili totalno ugašeni. U tom momentu da me je neko pitao sve bi usvojio.

Plač je zvuk života. Dete kaže: „Ja verujem da će neko moje potrebe zadovoljiti/namiriti. Neko me voli. Neko će doći.”

To je divan zvuk.

Prvi put kada je naš sin plakao znali smo da se nešto menja kod njega. Shvatio je da mi reagujemo na njegov plač.

Sledeći put kada se nađete u situaciji gde dete plače i gde njegov plač ne bi trebao da se čuje, poput crkve, restorana, pozorišta, setite se da je to najčistiji poziv na ljubav. Ne ignorišite ovaj zvuk i radujte se da će na plač, koji čujete, biti odgovoreno.

Autor: Trevis Norvud, pisac i otac

Izvor: synchronylab.com/travisnorwood.com

Foto: Taro Yamasaki

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


10 komentara na "Najglasnija tišina koju sam ikad čuo (za roditelje koji puštaju bebe da plaču)

 1. Aleksandra kaže:

  Tako je!!! Jednom sam probala, i posle 10 sekundi plača shvatila da sam debelo pogrešila. NIKADA ih ne ostavljajte da plaču ako ne umeju da kažu zbog čega plaču!

  1. Maja kaže:

   Tako je,samo roditelji to nikako da shvate…ma pustite ih da placu…da znaju da kazu nebi plakali

 2. MomOf3 kaže:

  Kad ne odgovorimo na njihov plač, poručujemo: “Na mene ne možeš da računaš, uzalud me zoveš. Baš me briga za tvoje potrebe.”. Kako to utiče na samopouzdanje buduće odrasle osobe?

 3. Ana kaže:

  Nikada nisam pustala sina da se uspava suzama
  -Imam drugarice koje su dete od godinu i nesto dana ucili da zaspi placuci, neke cak i batinama. Jer naucno je dokazano da dete ne moze histericno da place duze od 20-ak minuta, i tako 10-ak dana. Kazu da starija deca cak i jecajuci dozivaju majku svih 20-ak minuta i da celu noc i u snu jecaju povremeno od tolikog placa,ali kasnije nauce sama da odmah zaspe jer znaju da na njihov plac niko nece doci. Sada ta deca sama odmah zaspe u svojim sobama.
  Suprug i ja nikada nismo uspeli u tome. Jednom smo probali i posle 10 sekundi oboje dotrcali u sobu. Nas sin puni 5 godina,i dalje spava sa nekim od nas u krevetu i najcesce ga i dalje uspavljujem. Nikada nisam postala imuna na njegov plac.

  1. lola kaže:

   mislite da mu time cinite dobro?

  2. Jelena kaže:

   Veruj da znaju i duze od sat vremena histericno da placu … “place guza, nema suza” …. radim u vrticu kao vaspitac i veruj da znaju i po 2-3 sata placu i ne postoji nacin da ih ustesis!

 4. Aleksandar Mihailović kaže:

  Ne događa se ovo samo maloj deci, već i penzionerima, i oni više ne plaču i ne jadikuju od kako im je strašni Krka Gargamel zapretio da će ih lišiti penzija koje im je valjda ostavio njegov babo. Ne plaču više i nezaposleni, naučili da je birokratija najvažnija u ekonomiji svake države te se u interesu komfora iste ne oglašavaju i uvek glasaju za najbolja obećanja. To što su počeli da jadikuju iz sindikata Vojske i Policije nešto jako važno govori.

 5. Maja kaže:

  2003. bili smo u Zvečanskoj sa željom da usvojimo dete.
  Dočekala nas je apsolutna tišina ,takva… u Domu je bilo više od 200 duša
  Objašnjenje je bilo niko ih ne uzima u ruke …plaču, plaču i odustanu .
  Za takav utisak gorčine u ustima nije bilo potrebno ići u Kazahstan

  1. Maja kaže:

   Jao tugooo pregolema

 6. Mm kaže:

  Da se pitam ja nešto, u ovom svijetu bi se plač zaustavio!
  Molim te Bože, neka ni jedno dijete od danas nikada više ne zaplače! Želim radost i smijeh da gledam na dječijim licima i na svakom ljudskim biću.
  Amin☦️☀️❤️❤️❤️❤️❤️🥰🥰🥰🥰🌹🌹🌹🌹🌹

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama