Велики утицај мајке на ћеркино самопоуздање

Многи стручњаци се слажу да је највећи дар који можемо да дамо нашој ћерки како би била срећна и успешна у животу јако самопуздање. Оно што истраживања показују међутим је да ниво маминог самопуздања и начин на који се она понаша и изражава према себи има велики утицај на самопуздање ћерке. Ево шта можете да урадите како бисте имали позитиван утицај на развој самопуздања ваше девојчице.


Будите њен највећи обожавалац
Имате прилику да будете највећи “фан” ваше девојчице већ од малена. Охрабрујте је, хвалите њену лепоту и помозите јој да открије своје таленте. Потрудите се да свакодневно гледате своју ћерку вољеним погледом и да је редовно подсећате колико је лепа. Када јој свет буде говорио да негде не припада она ће, захваљујући жени са којом је расла, знати да је савршена баш таква каква је.

Улијте јој снагу
У тренутку када ваша девојчица поверује телевизији или новинама, велика је шанса да ће се њено самопоуздање пољуљати. Улијте јој зато снагу да увек препозна своје јаке стране. Објашњавајте јој од малена да смо сви различити и да никада не треба да се уклапа или стапа са околином. Охрабрите је да тражи сопствену дефиницију среће.

Помоћи ћете детету ако отворено и искрено разговарате о вашим тинејџерским годинама када сте сигурно и ви желели да се повинујете друштву. На овај начин се неће осећати усамљено.

Отворите јој очи
Деца свакодневно гледају телевизију, интернет и новине који су препуни разноразних слика „иделаних” жена. Скрените пажњу детету на технике које се користе у изради ових фотографија и покажите јој лепоту жена око вас. Медији имају тенденцију да представљају измишљену слику жене и не могу служити као пример.

Нађите праве узоре
Студије говоре да ниво маминог самопоуздања више утиче на ћеркино самопоштовање од њеног занимања, зараде, образовања или висине IQ-а. Запитајте се зато каква могу да буду уверења вашег детета ако се базира само на ваше речи и акције. Одговор на ово питање ће вас усмерити како да будете добар узор вашој девојчици. Пронађите уз то и позитивне женске узоре – које могу да буду позитивне личности али и чланови породице – и причајте са ћерком о томе зашто им се дивите. Подстакните и њу да тражи јаке жене на које може да се угледа.

Задајте јој породичне обавезе
Обавезе су важне за изградњу самопоуздања јер уливају осећај одговорности. Пронађите нешто у чему је ваша ћерка одлична, било да се ради о савијању веша, брисању прашине или сређивању собе, и повећаћете осећај успеха.

Пружите јој прилику да решава сопствене проблеме
Уз вашу безусловну љубав и осећај сигурности ваша ћерка може да научи да верује у себе и своју способност решавања проблема. Немојте јој увек олакшавати ствари и нудити готова решења јер ћете тако угрозити њен емотивни развој. Нека сама нађе излаз из лакших и тежих ситуација. Нека научи да се суочава са проблемима који свакодневно наилазе.

Пазите како причате о себи
Мајке са ниским нивоом самопоштовања често бомбардују саме себе увредљивим и понижавајућим порукама. Начин на који говорите о себи је веома важан део усвајања сопствених уверења. 85 одсто времена које проведемо у разговору је у суштини разговор са нама самима, ми се обраћамо себи и поруке које тада шаљемо нашој свести помажу или штете нашем самопоуздању. И самопоуздању наших девојчица. Поправите ову ситуацију тако што ћете себи слати позитивне поруке и дозволите да ваше дете то и чује. Можда ће вам на почетку ово бити чудно, али подизаћете ниво вашег самопоштовања и смањивати негативност. Осим тога, помоћићете вашем детету да користи позитивне реченице када се обраћа сама себи и буде мало мање критичнија према свом телу и личности.

... и другима
Речи имају велики утицај на девојчицу поред вас. Добро размислите пре него што прокоментаришете нечији изглед, било позитивно или негативно. Негативни коментари утичу на развој нездраве представе о лепоти. Претерано позитивни коментари наглашавају важност одређене карактеристике. Реченице типа “кад бих ја имала такве ноге” позивају дете да погледа своје и упореди их са онима из новина.

Користите коментаре који уливају самопоуздање женама око вас и ваша девојчица ће имати прави поглед на ствари.

Учврстите здраве навике у исхрани
Деца све раније почињу да брину о тежини, дијетама и скидању килограма. Немојте подцењивати свој утицај јер размишљања вашег детета могу да потекну управо од вас. Зауставите своју опсесију изгледом, дијетама, бројем калорија и жељу да уђете у мању хаљину.

Најбољи трик да поправите своје навике у исхрани и оптерећеност величином и калоријама јесте да укључите и вашу ћерку у тај процес. Планирање, куповина и кување су такође добра прилика за мајку да се веже са својом ћерком. Заједничко време у кухињи је добра пилика за разговор а деци помаже и да науче више о храни. Ово су прилике када деци угађујете самопоуздање и креирате здрав однос према храни.

Негујте своје вредности и интересовања
Одвојите време за себе. Не само што ћете ћерци послати праву поруку већ ћете се и ви лично ослободити од стреса. Неговање личних интересовања и хобија знатно утиче на повећање самопуздања, даје нам унутрашњи сјај и враћа увек осмех на лице.
Ако сте већ помислили да немате времена за хоби размислите поново. Нема потребе да претерујете, чак и неколико минута на дан прави разлику. Укључите и ћерку у ваше активности како бисте заједно радиле на јачању вештина. Све што треба је да пронађете заједничко интересовање. Покушајте да радите јогу, возите бицикле, цртате заједно и сл.

Промените само једну ствар
Жене никада нису задовољне собом и жале се на ствари као што су боја косе или очију, између осталог. Има пуно ствари које не можемо да променимо али има и оних малих, једноставних ситница које могу да нам послуже да пошаљемо позитивну поруку да водимо рачуна о себи. Ваша ћерка ће научити да прихвати своја несавршенства али и да променити неку ситницу која јој помаже да се осећа боље.

Само једна мала промена може знатно да поправи наше самопоуздање.

Извор: najboljamamanasvetu.com