Најновије измене: Дечји додатак се неће примати као до сад

31 октобра, 2017

Нацрт закона о финансијској подршци породицама са децом предвиђа измене у исплати дечјег додатка.
Дечји додатак који се прима до 19. године корисници ће убудуће добијати све до 21, предвиђа Нацрт закона о финансијској подршци породици с децом.
Ово је само једна од мера за подстицање рађања које на снагу треба да ступе наредне године, каже Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику у Влади Србије.
 

Kако Ђукић Дејановић открива, једна од најважнијих новина односи се на помоћ за друго дете јер су породице са двоје деце основни предуслов да не нестанемо као нација.
– Додатак за друго дете не можемо повећати, али можемо обезбедити да се исплаћује у краћем периоду него до сада, што родитељима много значи. На пример, можда су им потребна нова колица или нови креветац за друго дете, а то не могу да купе ако додатак примају у 24 рате као до сада. План је да се рок исплате скрати на барем годину и по дана, а по могућству да буде и брже – прича министарка за Српски телеграф.
Труднице и породиље, такође, очекују бројне олакшице. Нацрт закона предвиђа да се жене које најмање 18 месеци раде по уговору о делу за привремене и повремене послове потпуно изједначе са онима које су запослене за стално.
– То значи да ће имати право на све накнаде и додатке на које имају и жене запослене на неодређено. И жене са села које су социјално осигуране или које су власници газдинства, имаће иста права у погледу примања и породиљског одсуства као и запослене жене у градовима – истиче Ђукић Дејановић.
Председник Србије Александар Вучић и патријарх изразили су забринутост због изузетно ниске стопе наталитета у Србији, а председник Вучић обавестио је патријарха о различитим подстицајним мерама којима ће држава покушати да такву тешку ситуацију поправи, наводи се саопштењу.
Извор: Српски телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Најновије измене: Дечји додатак се неће примати као до сад

  1. Ppmama каже:

    Ideja da trece dete prima nadoknadu do punoletstva je mnogo bolja!!!!!

    1. Milena каже:

      Apsolutno se slazem! Neka sve druge pomoci ostanu iste, samo da se poveca za trece dete do punoletstva ili do zavrsetka skolovanja bilo bi mnogo potsticajnije za natalitet

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама