Najnovije izmene: Dečji dodatak se neće primati kao do sad

31 oktobra, 2017

Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđa izmene u isplati dečjeg dodatka.
Dečji dodatak koji se prima do 19. godine korisnici će ubuduće dobijati sve do 21, predviđa Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici s decom.
Ovo je samo jedna od mera za podsticanje rađanja koje na snagu treba da stupe naredne godine, kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Srbije.
 

Kako Đukić Dejanović otkriva, jedna od najvažnijih novina odnosi se na pomoć za drugo dete jer su porodice sa dvoje dece osnovni preduslov da ne nestanemo kao nacija.
– Dodatak za drugo dete ne možemo povećati, ali možemo obezbediti da se isplaćuje u kraćem periodu nego do sada, što roditeljima mnogo znači. Na primer, možda su im potrebna nova kolica ili novi krevetac za drugo dete, a to ne mogu da kupe ako dodatak primaju u 24 rate kao do sada. Plan je da se rok isplate skrati na barem godinu i po dana, a po mogućstvu da bude i brže – priča ministarka za Srpski telegraf.
Trudnice i porodilje, takođe, očekuju brojne olakšice. Nacrt zakona predviđa da se žene koje najmanje 18 meseci rade po ugovoru o delu za privremene i povremene poslove potpuno izjednače sa onima koje su zaposlene za stalno.
– To znači da će imati pravo na sve naknade i dodatke na koje imaju i žene zaposlene na neodređeno. I žene sa sela koje su socijalno osigurane ili koje su vlasnici gazdinstva, imaće ista prava u pogledu primanja i porodiljskog odsustva kao i zaposlene žene u gradovima – ističe Đukić Dejanović.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh izrazili su zabrinutost zbog izuzetno niske stope nataliteta u Srbiji, a predsednik Vučić obavestio je patrijarha o različitim podsticajnim merama kojima će država pokušati da takvu tešku situaciju popravi, navodi se saopštenju.
Izvor: Srpski telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Najnovije izmene: Dečji dodatak se neće primati kao do sad

  1. Ppmama kaže:

    Ideja da trece dete prima nadoknadu do punoletstva je mnogo bolja!!!!!

    1. Milena kaže:

      Apsolutno se slazem! Neka sve druge pomoci ostanu iste, samo da se poveca za trece dete do punoletstva ili do zavrsetka skolovanja bilo bi mnogo potsticajnije za natalitet

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama