Nastava će biti emitovana i praćena preko Trećeg kanala RTS i digitalnog „Planeta“

15 marta, 2020

Od sutra škole, vrtići i fakulteti neće raditi, nakon što je večeras predsednik Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje. “Blic” je imao priliku da prisustvuje poslednjim pripremama za uvođenje onlajn nastave u školama.

 

Ekipa „Blica“ pratila je deo snimanja buduće nastave koju će osnovci pratiti od kuće kako bi se i ovom jednom od mera Vlade Srbije što više suzbilo širenje korona virusa. Nastava će biti emitovana i praćena preko Trećeg kanala RTS i digitalnog „Planeta“. Takozvanom onlajn nastavom biće omogućen kontinuitet nastave i školske godine. Takođe izbegnuti i brojni problemi oko kraja godine, budućih upisa… Na onlajn nastavu prećiće ceo obrazovni sistem odnosno svi nivoi obrazovanja. Najkompleksije je bilo organizovati nastavu za osnovce i tim Ministarstva prosvete, kabineta premijerke u saradnji sa sistemom telekomunikacija i državne televizije uspeo je da postavi sistem za svega nekoliko dana.

Blic je prošetao školom nalik na studio. Jedna od učionica služi kao sala za sastanke u kojoj snimatelji i nastavnici užurbano prave plan o tome koliko časova kog predmeta i za koji razred će se snimati taj dan. Kada stanu pred kameru, imaju 30 minuta da predaju nastavnu jedinicu i učine je što zanimljivijom kako bi držala pažnju deci koja će je gledati preko malih ekrana. Kako bi nastavnici znali koliko im je vremena ostalo, na klupama se nalaze improvizovani kartoni sa ispisanim brojem minuta koji je protekao od početka ovog časa bez đaka.

Vučić: Biće to izuzetan program

Govoreći o onlajn programu koji treba da krene predsednik je večeras istakao:

– Biće to izuzetan program, jedan od najboljih u Evropi. Deca da uče i da rade, iako neće biti odlaska u školu. Verovatno škole nećemo otvarati do kraja školske godine. Zato smo se trudili da što više to odložimo, jer deca nisu u opasnosti- rekao je Vučić.

A tremu od kamere imaju, priznaju učiteljice i nastavnice. Kako dodaju, zbog učenika se trude i da što interesantnije i razumljivije predaju gradivo.

– Za kratko vreme treba da napravimo nešto savršeno što struka traži. Trudimo se, pomažemo jedni drugima da osmislimo sadržaje koji bi privukli decu da budu ispred malih ekrana, da ih zainteresujemo da sutradan opet sednu i da se druže sa nama i, naravno, da sadržaje uskladimo tako da budu prilagođeni deci, da sve to ide malo kroz igru, ali i da nauče, što je i glavni cilj – kaže za „Blic“ Gorica Ivanović, učiteljica drugog razreda, koja je ovog dana snimala čas srpskog jezika.

Mladen Šarčević dodaje da je ovakav način predavanja mnogo drugačiji od onoga na šta su učitelji i nastavnici navikli. Ipak, živa reč, pre svega, predviđena je da se koristi u interakciji sa decom.

– Za razliku od časova na koje smo navikli, ovo je sada naša priča, uz neko predviđeno očekivanje da deca budu spremna pored malih ekrana i da zaista rade. Mi se i ponašamo kao da su oni tu, da su već završili prethodne lekcije, dajemo im nove zadatke. Pokušavamo nekako da ovu školsku godinu privedemo kraju, a da deca izađu sa količinom znanja koja je potrebna da bi nastavili dalje – dodaje ona.

Učiteljica Gorica Ivanović ističe da je teško držati čas kada nema povratne reakcije učenika jer ipak dodaje navikli su na interakciju. Sadašnja nastava je ‘predavačka’ i priznaje nije tako lako pričati 30 minuta bez prestanka.

Svih prethodnih dana u školi je nadgledao i koordinaisao postavljanje platforme ministar Mladen Šarčević.

Uz redovnu mastavu koja će ići preko TV, nastavnici mogu da organizuju i dodatna predavanja putem Jutjuba ili Vajbera, koja bi im omogućila veću interakciju sa đacima.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Nastava će biti emitovana i praćena preko Trećeg kanala RTS i digitalnog „Planeta“

  1. Ja kaže:

    Budalaština!

  2. A kaže:

    Neka se uključi i Hepi televizija.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama