Настава ће бити емитована и праћена преко Трећег канала РТС и дигиталног „Планета“

15 марта, 2020

Од сутра школе, вртићи и факултети неће радити, након што је вечерас председник Александар Вучић прогласио ванредно стање. “Блиц” је имао прилику да присуствује последњим припремама за увођење онлајн наставе у школама.

 

Екипа „Блица“ пратила је део снимања будуће наставе коју ће основци пратити од куће како би се и овом једном од мера Владе Србије што више сузбило ширење корона вируса. Настава ће бити емитована и праћена преко Трећег канала РТС и дигиталног „Планета“. Такозваном онлајн наставом биће омогућен континуитет наставе и школске године. Такође избегнути и бројни проблеми око краја године, будућих уписа… На онлајн наставу прећиће цео образовни систем односно сви нивои образовања. Најкомплексије је било организовати наставу за основце и тим Министарства просвете, кабинета премијерке у сарадњи са системом телекомуникација и државне телевизије успео је да постави систем за свега неколико дана.

Блиц је прошетао школом налик на студио. Једна од учионица служи као сала за састанке у којој сниматељи и наставници ужурбано праве план о томе колико часова ког предмета и за који разред ће се снимати тај дан. Када стану пред камеру, имају 30 минута да предају наставну јединицу и учине је што занимљивијом како би држала пажњу деци која ће је гледати преко малих екрана. Како би наставници знали колико им је времена остало, на клупама се налазе импровизовани картони са исписаним бројем минута који је протекао од почетка овог часа без ђака.

Вучић: Биће то изузетан програм

Говорећи о онлајн програму који треба да крене председник је вечерас истакао:

– Биће то изузетан програм, један од најбољих у Европи. Деца да уче и да раде, иако неће бити одласка у школу. Вероватно школе нећемо отварати до краја школске године. Зато смо се трудили да што више то одложимо, јер деца нису у опасности- рекао је Вучић.

А трему од камере имају, признају учитељице и наставнице. Како додају, због ученика се труде и да што интересантније и разумљивије предају градиво.

– За кратко време треба да направимо нешто савршено што струка тражи. Трудимо се, помажемо једни другима да осмислимо садржаје који би привукли децу да буду испред малих екрана, да их заинтересујемо да сутрадан опет седну и да се друже са нама и, наравно, да садржаје ускладимо тако да буду прилагођени деци, да све то иде мало кроз игру, али и да науче, што је и главни циљ – каже за „Блиц“ Горица Ивановић, учитељица другог разреда, која је овог дана снимала час српског језика.

Младен Шарчевић додаје да је овакав начин предавања много другачији од онога на шта су учитељи и наставници навикли. Ипак, жива реч, пре свега, предвиђена је да се користи у интеракцији са децом.

– За разлику од часова на које смо навикли, ово је сада наша прича, уз неко предвиђено очекивање да деца буду спремна поред малих екрана и да заиста раде. Ми се и понашамо као да су они ту, да су већ завршили претходне лекције, дајемо им нове задатке. Покушавамо некако да ову школску годину приведемо крају, а да деца изађу са количином знања која је потребна да би наставили даље – додаје она.

Учитељица Горица Ивановић истиче да је тешко држати час када нема повратне реакције ученика јер ипак додаје навикли су на интеракцију. Садашња настава је ‘предавачка’ и признаје није тако лако причати 30 минута без престанка.

Свих претходних дана у школи је надгледао и координаисао постављање платформе министар Младен Шарчевић.

Уз редовну маставу која ће ићи преко ТВ, наставници могу да организују и додатна предавања путем Јутјуба или Вајбера, која би им омогућила већу интеракцију са ђацима.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Настава ће бити емитована и праћена преко Трећег канала РТС и дигиталног „Планета“

  1. A каже:

    Neka se uključi i Hepi televizija.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама