Nastava na daljinu u (ne)realnom vremenu

3 jula, 2020

Postoji velika verovatnoća da nastavljamo sa nastavom na daljinu od septembra. Sama ta objava u medijima pokrenula je bujicu nezadovoljstva među nastavnicima i roditeljima, a često se iznose i međusobne optužbe, kao i optužbe na račun Ministarstva. Mislim da je krajnje vreme da promenimo perspektivu i umesto onog nema, ne može, nije moguće i svih tih startnih negacija pokušamo da što realnije sagledamo situaciju jer problem sa kojim se suočavamo je globalni problem i sad je potrebnije, više nego ikad, da Ministarstvo, nastavnici i roditelji budu partneri.

Foto: Canva

Ono što često zaboravljamo, a što je u razvijenim društvima imperativ, to je MEĐUSOBNO UVAŽAVANJE I POŠTOVANJE. Kad se stvori taj uslov, onda se stvorila pozitivna klima i već je mnogo lakše. Šta treba prvo sagledati? Neophodna je jedna evaluacija svega onoga što smo uradili u nastavi na daljinu. Neophodno je u školi oformiti Tim za nastavu na daljinu koji bi se sastojao od direktora, pedagoga ili psihologa, 3 predstavnika nastavnika (na primer, rukovodioci aktiva prirodnih, društvenih nauka i veština), 3 roditelja, 3 učenika (u osnovnoj sedmih ili osmih razreda, u srednjoj može svih). Potrebno je napraviti evaluaciju i videti šta je to dobro urađeno, a na čemu treba dalje poraditi. Veoma je bitno maksimalno iskreno izneti sve poteškoće, probleme, izazove i zabeležiti to u svom izveštaju. Ovaj Tim može da ima sednice na daljinu i da, recimo, predstavnici nastavnika anketiraju nastavnike, beleže njihova pozitivna iskustva kao i probleme i izazove, tako i roditelji i deca. Za početak ne bi bilo loše uraditi ovu evaluaciju za nastavu na daljinu koju smo imali prošle godine, a naredne školske godine (naravno, zavisno od toga koliko dugo se ova nastava bude primenjivala) ne bi bilo loše jednom mesečno iznositi u vidu kratkog izveštaja zapažanja.

Za sve nas bilo bi od velike koristi da se na nivou školskih uprava oformi Tim podrške nastavnicima na daljinu po predmetima, tako da imamo u tom timu po jednog uglednog kolegu iz svakog predmeta sa kojim bismo mogli da stupimo u kontakt putem mejla ako imamo nedoumica ili nam je potrebna dodatna podrška ili uputstvo ili mišljenje o nekom primeru dobre prakse ili slično.

Sad, pošto smo stvorili jednu mrežu koja nam omogućava da bolje komuniciramo i da lakše izlazimo na kraj sa izazovima, bitno je definisati neke osnovne stvari i držati se nekih osnovnih uputstava kako bi naš rad bio efektan ali i efikasan. Ovo je samo moj predlog iz nekog mog iskustva:

 • Nastavnici imaju svoje radno vreme, roditelji imaju svoje radno vreme, deca imaju radne obaveze ne veće od onih koje bi, pod normalnim okolnostima, imali u školi. Šta to znači i kako sve ovo međusobno pomiriti? Veoma jednostavno. Hajde da se držimo rasporeda časova. Saopštite svoje radno vreme roditeljima, recimo, svaki radni dan od 08:00 do 14:00. Naravno da se to neće uklopiti u roditeljsko radno vreme. Napravićemo kompromis. Vi odgovarate roditeljima i dajete povratnu informaciju učenicima u svoje radno vreme (od 08:00 do 14:00) a oni vama šalju radove dece u ono vreme kad oni mogu. Recimo, engleski jezik, imamo utorkom i petkom. Postavili ste materijal u utorak, znači roditelji imaju rok do četvrtka uveče da vam pošalju materijal, kako biste vi mogli da im date povratnu informaciju u petak u okviru svog radnog vremena.
 • Izbegavati platforme u realnom vremenu za predavanje. Umesto toga, koristite platforme u realnom vremenu za ispitivanje, a vreme dogovorite individualno  sa roditeljima i decom. Zašto, kad su platforme u realnom vremenu najidealnije za nastavni proces? Jednostavno iz razloga što to nije izvodivo za decu svih uzrasta. Zamislite situaciju da zakažete čas u neko određeno vreme na određenoj platformi. Problem nastaje kod učenika nižih razreda ako im rade roditelji-uopšteno govoreći, radno vreme roditelja je različito, tako da je nemoguće izvesti ovo jer prvačići ili deca nižih razreda neće znati da se pristupe platformi. Kako to rešiti? Deci je potrebno predavanje. Možete osmisliti čas tako što ćete napraviti video zapis u vidu vašeg predavanja i postaviti ili na sajt škole ili na neku platformu gde učenici mogu to da pogledaju onda kad su u mogućnosti. Ne ograničavajte detetu vreme – uradi za sat, dva ili slično, već, kao i kod rasporeda časova – uradi za sledeći čas. Video zapis neka ne bude duži od 10 minuta, eventualno 15 jer to je samo jedan vid vašeg predavanja. Verovatno ćete postaviti i određeni materijal koji će deca biti u obavezi da urade i da vam proslede.

 • Kod usmenog ispitivanja, koristite platformu u realnom vremenu (Zoom, ili neku drugu), u terminu u kom se dogovorite sa roditeljima. Napravite plan ispitivanja, poput zakazivanja termina. Recimo, ispitujete na engleskom usmeno čitanje, prevod i analizu teksta. Dogovorite sa roditeljima termin u realnom vremenu kad će biti u mogućnosti da deca odgovaraju recimo u toj sedmici.
 • Kad šaljete materijal, imajte u vidu meru. Ako imate dva časa sedmično engleski jezik, to je dva puta po 45 minuta, a to znači da vaš materijal nikako ne bi trebalo da bude obimniji od toga. Dakle, 90 minuta engleskog sedmično. To je preporučena doza za svakog učenika, a ako učenik iskaže posebno interesovanje, želju, odnosno volju, svakako imate i vannastavne aktivnosti, koje ćete u ovom slučaju na daljinu, opet planirati u dogovoru sa roditeljima.
 • Materijal koji šaljete neka bude nedvosmislen, sa jasnim smernicama i uputstvima šta učenik treba da radi. Ako napišete u materijalu-knjiga, str 8, pročitaj tekst- čekajte, kakvo je to uputstvo?! Kome da pročita tekst? Dobro, pročitao je i šta sad? Ili, bilo je i ovoga-nova lekcija, a nastavnik napiše –Izvadite iz lekcije ono što je bitno?! Razumem i nedostatak vremena, ali pripremu svakako pišete, pa prilagodite je učeniku, dakle, korak po korak- napišite ovu rečenicu, podvucite ovu reč, pa objasnite, naglasite, uokvirite, obojite nekom bojom, dajte očigledan primer, i sve tako korak po korak, kao i kad predajete. I na kraju obavezna mini provera u vidu par pitanja ili nekog testa kroz neki veb-alat, ili asocijacija, rebus, osmosmerka, samo nešto od toga, ne preterujte. Držite se da materijal pokriva 45 minuta.
 • U svakoj školi postoje roditelji entuzijasti, kao i jako motivisana deca. Ne zaboravimo i na njih. Ukoliko izraze želju, neka i oni budu kreatori jednog dela našeg nastavnog procesa. Naravno, uz vašu koordinaciju i rukovođenje.
 • Planirajte sa kolegama integrativnu nastavu. Time ćemo olakšati i deci i roditeljima, nastava će biti zanimljiva a znanje dugotrajno. Neka to bude i projektna nastava, ponudite učešće svima koji žele. Videćete koliko će vam biti lakše jer zajedničko planiranje je velika ušteda na vremenu iz prostog razloga što imate mogućnost da se konsultujete sa više ljudi i da se koncentrišete na ono što je bitno. Ne poznajem nijednu osobu koja nije bila zadovoljna ovom nastavom.
 • Otvorite posebnu rubriku za ideje učenike, motivišite ih da vam šalju predloge, iznenadićete se koliko su dobri u tome. Dodatno ih možete obučiti da upotrebe neki najjednostavniji veb-alat.

I na kraju, ono što bi svima bilo korisno i služilo kao dodatna podrška je kad bi Ministarstvo otvorilo Sektor za nastavu na daljinu koji bi služio kao nadzorni ali i savetodavni organ.

Mislim da treba pristupiti ovom problemu konstruktivno. Za početak, ne tražimo dežurne krivce. Lako je reći kriv je Ministar, kriv je nastavnik, roditelji su neodgovorni. Promenimo taj stav krećući od sebe-šta ja mogu da učim i koliko ja mogu da doprinesem. To što drugi ne žele da vide ili ne vide vašu dobru nameru, vaš rad i trud, nekad čak i očigledan rezultat, to ne znači da su umanjili nešto od vašeg rada. Radimo svoj deo posla savesno, časno, poštujući svoje dostojanstvo i dostojanstvo drugih i rezultat neće izostati.

Autor: Sanja Simić de Graf, profesor engleskog jezika u OŠ ,,Vuk Karadžić“, Loznica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Nastava na daljinu u (ne)realnom vremenu

 1. Nastavnik kaže:

  Preambiciozno iako zvuci dobro. Ovo je, postaviljeni preveliki ciljevi a onda ce nastavnik biti kriv ako ne ispuni. Projektna , integrativna i druge naszave na nivou tima tesko funkcionisu i u normalnim okolnostima. Timovi su mrtvo slovo na papiru. Oslobodite nas pritisaka, bilo ih je previse u vidi hitnih dopisa, koji su otezavali i oduzimali vreme. Mislim da se treba fokusirati na pravilnik koji ce deglfinisati opseg prava i obaveza. Inace, nastavnici rade u nenormalnim okolnostima a ukoliko dodje do problema pred zakon staju kao da su okolnosti normalne.

  1. Sanja Simić de Graf kaže:

   Namera mi i jeste bila da nastavnik ne bude kriv, već da se smisleno organizuje vreme. Zato sam i insistirala na radnom vremenu od 0800 do 1400 (svakako ste i u školi u to radno vreme) i Vi tad odgovarate. Molim Vas, pažljivo pročitajte, baš sam to i istakla da materijal ne bude preobiman, odnosno da pokriva interval od 45 minuta, baš kao kad predajete (i za čas morate imati pripremu, zar ne?). U razgovoru sa mnogim kolegama shvatila sam da su neki radili od rano ujutru do kasno uveče. Integrisana, projektna ili bilo koji drugi vid savremen nastave su navedeni samo kao primer moguće organizacije časa-u našoj školi nastavnici su uigrani, ali nikome se to ne traži da radi ako želi. Dakle, ja sam baš želela da naše radno vreme svedem na šest sati dnevno, materijal za čas na 45 minuta (kao i čas), a ostalo su ideje kako biste mogli. Tim koji sam navela- u suštini, zar to i ne radite u školi? Konsultujete se nekad sa kolegom, pa tražite mišljenje ili slično, to je to. Navedeno ovako možda i deluje preambiciozno ali kada razmislite dosta stvari olakšava jer definišemo okvire. Ono što mi nije jasno je da sam videla da se roditelji bune, ne znam zbog čega? Ja, kao nastavnik, niti sam izmislila koronu niti uvela nastavu na daljinu. Neki roditelji su umorni od nastave na daljinu jer su oni radili zadatke umesto dece, pa su, sasvim prirodno bili iscrpljeni. Ne, mi od roditelja očekujemo samo da eventualno pomognu deci da pristupe platformi ili da pošalju domaći zadatak, to je sve. Zar pod normalnim okolnostima, u redovnoj nastavi, roditelj ne pita dete da li je uradilo domaći? U čemu je tolika euforija oko svega. Ko je i kad njima rekao da oni treba da budu predavači, a naročito ne treba da rade domaće zadatke. Dragi roditelji, od vas se samo očekuje SAMO DA POMOGNETE DECI DA PRISTUPE PLATFORMI I DA POŠALJETE DOMAĆI ZADATAK, A NE DA RADITE ZA NJIH I DA PREDAJETE ZA NAS. Mi, nastavnici, samo toliko od vas tražimo. I ja bih, takođe, da se pitam volela dasmo u školi i da je sve redovno. Zapitajte se, ako u svetu postoji ovaj problem, kako da ga rešimo? Ako vam kažemo da idete u školu, vi ćete reći, eto, ne brinu o zdravlju dece. Ako vam kažemo da budete kod kuće i da deca ne rade ništa, onda će opet neki reći, eto, ne misle o obrazovanju dece. Ako radimo na daljinu, što je ne samo nama, nego celom svetu nametnuto, opet ne valja. Svi smo u ovome i moramo se prilagoditi kako nam se kaže. zar nije bolje da sarađujemo. Ja, kao nastavnik, prihvatam svaku kritiku na svoj račun, ali dajte konstruktivan predlog. Nisu nastavnici izmislili ovu pandemiju. Žalite se što treba samo da prekontrolišete svoje dete-vaše dete. Setite se koliko su naši roditelji nama posvećivali pažnje, radili sa nama (ne za nas), slali nas spremne u škole. Molim vas, hajde da se ponašamo odgovorno i da konstruktivno sarađujemo. Niko ovde ništa ne izmišlja. Ako sam sela u toku raspusta da napišem ovaj članak, da razmislim o rešenjima, da olakšam i vama i nama, i ako smatrate kakve se sve gluposti pišu, prihvatam sve ali recite kako biste vi. Ja ću prva podržati svaku dobru ideju. Hajde, ljudi da se uozbiljimo i da zrelo razmislimo o svemu. Prvenstveno, sačuvajmo zdravlje, pa onda, sve što želite, hajde, dobronamerno, da razmenimo iskustva.

 2. Vladimir kaže:

  Raspredanje detalja pre definisanja načelnih okvira nije mnogo korisno. Dok ne budemo znali šta je tačno ministarstvo smislilo, ne vredi vršiti razradu.
  Ako se od jednog odeljenja naprave dva, da bi manji broj učenika bio u učionici i školi, radi smanjenja zaraze, onda nema prostora da nastavnik realizuje nastavu na daljinu.
  Nastavnik će da ispuni svoju radnu obavezu, normu od 20 (24) časa, pri čemu će svaki učenik da dobije samo pola nastave.
  Mogućnost da nastavnici rade u školi 20 časova nedeljno sa grupom koja dolazi u školi i tokom iste nedelje nastavu na daljinu sa grupom koja ne dolazi u školu će izazvati nezakonito preopterećivanje nastavnika i veliki broj njih će manjkati od tog tereta. U takvoj situaciji bi verovatno došlo do štrajka prosvetnih radnika, što bi u potpunosti uništilo tu školsku godinu sa strane koristi za učenike.

  1. Sanja Simić de Graf kaže:

   Vladimire, razumem Vaš stav, ali ovim sam samo želela da prenesem svoje dosadašnje iskustvo ukoliko dođe do toga da moramo da nastavimo sa nastavpm na daljinu, kao i što volim da čujem odnosno pročitam i iskustva drugih kolega. Mislim, ukoliko budemo čekali šta će na kraju biti, možemo opet doči u situaciju da radimo konfuzno, neplanirano i stresno, i da u sve to bespotrebno utrošimo previše vremena lutajući. Smatram da nije suvišno unared praviti planove i biti spreman nego čekati poslednji minut. Kakva god da bude nastava od septembra, neophodno je da izvršimo evaluaciju svega ovoga što smo uradili u nastavi na daljinu-dobre i loše strane. Svakako i bez ove epidemije trebalo je da se mi nastavnici organizujemo i da insistiramo na smanjenju broja dece u odeljenju jer govoriti o savremenoj nastavi sa 29 učenika u odeljenju i uz to imati i učenike o IOP-u je krajnje besmisleno. Naša profesija je toliko izložena napadima u ovom društvo da je to sramota. Ljudi samo treba da shvate da se uspeh jednog društva meri i po tome na kom je mestu u društvenoj piramidi prosveta. Zato smo u stagnaciji u svemu.

 3. Sanja Simić de Graf kaže:

  Većinu od gore navedenih stvari sam opisala u ovom članku https://zelenaucionica.com/nastava-na-daljinu-u-nerealnom-vremenu/
  Koji je objavljen 3. jula. To sam prosledila i Ministarstvu i dekanu Učiteljskog fakulteta gospodinu Mandiću. Iz Ministarstva mi je bar došao odgovor da je svaki predlog dobrodošao i da će se dati na razmatranje a gospodin Mandić mi uopšte nije odgovarao na dva mejla, dva predloga koja sam dala jer je u ,,Prosvetnom pregledu“ u jednom svom intervjuu rekao da mu se šalju predlozi. Takođe, prosledila sam i na druge instance. Odgovora nema.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama