Наставница кажњена јер су се ђаци руковали, колеге за неколико сати скупиле новац и отплатиле казну

Соилидарност просветних радника показала се најбоље у тренутку када је њихова колегиница, наставница српског језика Марина Милосављевић, запослена у основној школи у месту Подвршка код Кладова кажњена јер је – дозволила да се њени ђаци рукују у дворишту.

Foto: Canva

„Инцидент“ се, како је наставница Марина објаснила за дневни лист „Данас“ догодио 10. септембра, али је интернетом тек јуче почело да кружи решење о казни коју је Марини изрекла директорка ове школе, због, како се наводи „теже повреде радне обавезе и неспровођења мера безбедности ученика и запослених“.

А казна – 20% од плате, у септембру, октобру и новембру. Међутим, брзом реакцијом њених колега на друштвеним мрежама, за свега неколико сати на њен рачун је уплаћено 39.000, што је и више него довољно да се покрије трошак ове, па рећи ћемо бесмислене казне.

Како објашњава наставница Марина Милосављевић, она се на решење жалила, али је жалба одбијена. Каже да се све догодило брзо и да ђаци нису послушали њено упозорење да не смеју да се додирују, а баш у том тренутку наишла је директорка.

„Ученици су у дворишту носили маске и држали дистанцу, али се десило да су два ђака шестог разреда пришла један другом у намери да „баце пет“. Ја сам их опоменула да се не приближавају, али ме они нису послушали. У том тренутку је наишла директорка и ја сам испала крива што је дошло до физичког контакта између деце. Испоставило се да ја тог дана заправо нисам била дежурна у школском дворишту јер је списак дежурстава био промењен, а да то нисам знала. Међутим, ни то није узето као олакшавајућа околност. Деца су ми се после извинила, али, ето, кажњена сам ја“ – каже за Данас Милосављевић, која је у поменутој школи запослена на одређено време.

Ипак, охрабрује то што солидарност у овим тешким временима – ипак постоји.