Nastavnici NEĆE morati roditeljima pismeno da obrazlažu svaku ocenu

21 marta, 2023

Višednevne medijske napise o tome da će nastavnici biti obavezni da pišu obrazloženje za svaku ocenu na zahtev roditelja iz Ministarstva prosvete za Danas demantuju.

„U izmenama člana 82. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja – Prigovor na ocenjivanje, ocenu i ispit, nema suštinske izmene i neće se menjati u celini. Osnovna izmena će ići u pravcu preciziranja nadležnosti za odlučivanje o prigovoru na ocenu iz vladanja u toku školske godine i na zaključnu ocenu iz vladanja“, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Član 82 u aktuelnom zakonu predviđa da se roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik učenika ima pravo da podnese prigovor na ocenu iz obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti i iz vladanja u toku školske godine.

Takođe, može da uputi prigovor na zaključnu ocenu iz obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti i iz vladanja na kraju prvog i drugog polugodišta, kao i prigovor na ispit.

Važeći zakon propisuje da o svim prigovorima odlučuje direktor, u saradnji sa stručnim saradnikom i odeljenjskim starešinom, prethodno pribavljajući izjavu nastavnika.

U radnoj verziji izmena ZOSOV-a ovaj član je samo detaljnije razrađen, ali je i dalje ostalo identično rešenje da su, pre nego što nadležni u školi donesu odluku da li je prigovor roditelja na ocenu opravdan ili ne, obavezni da pribave izjavu nastavnika.

Detaljnije: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama