Nastavnici, pokrenite decu na čitanje – oformite Čitalački klub

septembar 12, 2016

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je Izdavačka kuća Klett pokrenula akciju Čitalački maraton. Čitalački maraton nije profitabilna, već društveno odgovorna akcija.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo je ovu akciju s ciljem da se nastavnici srpskog jezika u osnovnim školama podstaknu da formiraju čitalačke klubove od početka školske 2017/18. godine i da tako stimulišu učenike da čitaju dodatnu literaturu (DOPIS).

Akcija Čitalački maraton sastoji se od nekoliko segmenata:

1. Nagradni konkurs za neobjavljeni roman namenjen čitaocima od 11 do 14 godina. Stručni žiri razmatra više od 200 pristiglih neobjavljenih romana i početkom septembra ćemo znati kojih pet su odabrali kao najbolje. Više o ovom segmentu pogledajte OVDE.
2. 141 nastavnica/k srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama, i koji su se prijavili do 22. avgusta 2017. godine, biće članovi Glavnog žirija i biraće najbolji od pet romana koji su ušli u uži izbor po odluci Stručnog žirija.
Oni će dobiti rukopise pet romana tokom septembra 2017. godine i imaće na raspolaganju oko dve nedelje da ih pročitaju, analiziraju i pošalju nam svoje ocene romana. Roman sa najvišom prosečnom ocenom biće proglašen pobedničkim romanom. Svih pet romana iz užeg izbora biće urednički oblikovani i objavljeni uz metodičku aparaturu pomoću koje će delo moći da se obradi na radionicama Čitalačkih klubova, koje će voditi i nastavnici koji su bili članovi Glavnog žirija.
3. Formiranje Čitalačkih klubova u osnovnim školama.
Svi nastavnici srpskog jezika koji se prijave do 30. septembra 2017. godine, treba da oforme Čitalački klub u svojoj školi najkasnije do početka novembra 2017. godine, i održe sa mladim članovima – učenicima svoje škole, pet radionica u toku školske godine, svaku u trajanju od jednog školskog časa. Za sve radionice nastavnici će dobiti detaljne instrukcije za rad. Tema za svaku od radionica biće jedan od pet romana objavljenih u okviru Čitalačkog maratona.
Svi učenici koji budu članovi kluba dobiće pobednički roman na poklon.
Na kraju pete radionice nastavnici će dati članovima kluba formular da ocene svih pet romana i urade kratak test. Nastavnici će nam dostaviti formulare za glasanje i testove kako bismo utvrdili koji roman je po izboru dece – članova Čitalačkog kluba, najbolji roman.
Na kraju školske godine biće održano nagradno izvlačenje gde će 50 učenika, koji su popunili formular za ocenjivanje i test, biti nagrađeno vrednim nagradama.
Nastavnici koji postanu članovi Glavnog žirija i/ili oforme čitalački klub i održe radionice kao i finalno testiranje i glasanje, pre prijema neobjavljenih romana potpisaće ugovor o saradnji na projektu sa izdavačkom kućom Klett.
4. Ponovno raspisivanje konkursa za neobjavljeni roman, kako bi se odabrali romani i teme za narednu školsku godinu.

Prijava za formiranje Čitalačkih klubova

Osoba za kontakt i više informacija:
Mirjana Ilić, 063/1078 537, citalackimaraton@klett.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama