Nastavnici i profesori sve teže izlaze na kraj s agresivnim učenicima

20 aprila, 2017

Nastavnici i profesori sve teže izlaze na kraj s agresivnim učenicima, koji su nasilni prema drugim učenicima, ali i prema njima.

(Foto D. Jevremović)


Nedolično ponašanje učenika koje počne tokom osnovne škole nastavlja se u srednjoj, gde prelazi u pravo huliganstvo.
– Učenici sebi daju za pravo da budu drčni i bezobrazni, da galame na času, napuste sami čas, koriste mobilni telefon tokom nastave i slično. Kada ih udaljimo sa časa, damo im lošu ocenu ili preduzemo druge disciplinske mere protiv njih, neretko se nađemo pred udarom roditelja, koji uglavnom nas krive za neuspeh svoje dece – žale se profesori.
U Srbiji planiraju da uvedu novčane kazne za roditelje čije dete maltretira vršnjake u školi, te narušava ugled i čast nastavnika. U Srpskoj se o tome još ne razmišlja, osim što se nedolično ponašanje prema drugom učeniku ili nastavniku ubraja u težu povredu obaveza, za koju je zakonom o osnovnom i srednjom obrazovanju predviđeno isključivanje iz škole.
– Novčana kazna za prekršaj postoji ako roditelj ne upiše dete u osnovnu školu ili ako dete neopravdano izostaje uz škole – kažu u Ministarstvu prosvete i kulture.
Zbog lošeg vladanja prošle školske godine u drugu školu je premešteno 16 osnovaca, dok je iz škole isključeno 58 problematičnih srednjoškolaca.
– Nekada su nastavnici bili odlika autoriteta, a učenici su prema njima pokazivali više poštovanja. Danas je autoritet nastavnika potpuno srozan i većina njih se plaše i da povise ton u učionici, a kada to učine roditelji će prebaciti svu krivicu i odgovornost na njih – kaže Žarko Kovačević, dugogodišnji prosvetni radnik pred penzijom.
Miljana Špirić, magistar pedagogije, ističe da je agresivnost u školi izražena kod dece koja su kod kuće izložena fizičkim kaznama, pridikama, zabranama…
– Ne može se zanemariti ni uticaj savremene tehnologije i igranje igrica agresivnog sadržaja na agresivno ponašanje dece. Ono što je važno je da na agresivno ponašanje dece treba reagovati, pri čemu su postupci roditelja od presudnog značaja uz saradnju sa nastavnicima – ističe Špirićeva.
U Centru za mentalno zdravlje u Banjaluci kaže da agresivno ponašanje kod dece školskog uzrasta najčešće prvo registruju nastavnici.
– Roditelji ne pridaju značaj agresivnim ispadima njihove dece ne prepoznajući da rano neprihvatanje autoriteta, prkos, bunt, vode kasnije u puno složenije poremećaje ponašanja – kaže psiholog Violeta Banić.
Frizirane ocene
Kovačević ističe da je problem što roditelji ne poznaju dovoljno svoju decu i njihove sposobnosti.
– Ocene u osnovnoj školi se fiziraju, jer nema prijemnog za srednju školu i svi idu na prosek ocena. Kada takvi učenici upišu bolju školu i već na kraju prvog polugodišta imaju zaključene tri jedinice kriv je ko drugi nego profesor, koji ga, eto, ne voli – kaže Kovačević.
Izvor: Blic
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Nastavnici i profesori sve teže izlaze na kraj s agresivnim učenicima"

 1. Mira Milosevic kaže:

  Agresija je postala sastavni deo zivota. Pa zar sa ekrana ne klizi agresija svakodnevno. A sta je ekran ? Virtuelna guvernanta.
  Naime, nasa deca, nasa radost i nada, postali su zrtve vremena pod uticajem pogresnih autoritarnih vaspitnih modela.
  Naravno, ni roditelji nisu svesni trenutka, pa su stihijno posegli za pogresnim modelima,. Kupuju i nagradjuju dete, sto ce reci da im uslovljavaju um, prezasticuju ga od rada, reda i’istine, kaznjavaju ga cak i batinom kao vaspitnom merom, dave ga verbalno kada vide da nista nije kako su zeleli , prezasticuju od rada, reda i’istine i stavljaju pred najgore virtuelne sadrzaje bez kontrole.
  Posledice vidimo, a resenje imamo da je pameti. Prof. Milica Novkovic dade nam na tacni resenje za stvaranje uslova u kojima se covek- dete, vraca svojoj izvornoj prirodi i staje na put duhovnog rasta i’ svekolikog preporoda.
  Kada su nam deca na putu duhovnog rasta, celo drustvo je na putu spasenja. Dok je pohlepnih, lenjih, manipulativnih i agresivnih, nema boljeg sutra.
  A sve bi moglo biti drugacije.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama