Nastavnici širom Srbije protestuju protiv nasilja

20 novembra, 2022

U znak podrške koleginici iz Trstenika koja je nedavno bila žrtva užasnog akta nasilja svojih đaka, nastavnici širom Srbije se spontano okupljaju na trgovima svojih gradova.

Grupa kragujevačkih profesora okupila se prethodne večeri spontano na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije kako bi dala podršku koleginici iz Trstenika.

Foto: Juzne vesti

Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Ljiljana Miletić za Glas Šumadije kaže da je okupljanje bilo spontano, ali da je Unija pozvala sve sindikate da 1. decembra obustave nastavu u školama.

Unija sindikata prosvetnih radnika tražiće i izmenu Pravilnika o bezbednosti zaposlenih u školama, jer su nastavnici sve češće izloženi nasilju, kao i da prosvetni radnici dobiju status službenih lica.

Prosvetari su se juče okupili i u centru Leskovca i poručili da je konačno došlo vreme da se nadležni probude i reaguju povodom nasilja u školama, posebno prema prosvetnim radnicima.

Nastavnica istorije u OŠ “Kosta Stamenković” u Leskovcu Bojana Stefanović kaže da su se okupili jer smatraju da je vreme da nadležne institucije reaguju povodom svega što se dešava prosvetnim radnicima u školama u celoj Srbiji.

– Mnogi će reći da postoje zakoni, međutim problem je u tome što se oni ne primenjuju. Problema ima puno, a možda i najveći su mobilni telefoni, koje treba zabraniti u školama i da se to sankcioniše novčanom kaznom. Digitalno nasilje potiče iz kuća, a primenjuje se na časovima i tokom odmora i zloupotreba je prisutna svakodnevno. Deci su potrebna ograničenja, oni vape za pomoći – istakla je Stefanovićeva.

Ona je dodala da prosvetari nisu samo profesori i nastavnici, već i neko ko treba da nauči đake šta je čast i poštenje, da se bore za svoja prava.

Protest je juče održan i u centru Trstenika, a prisustvovali su nastavnici iz svih osnovnih i srednjih škola na području te opštine.

Okupljenima se obratila Ivana Vučinić, nastavnica informatike u osnovnoj školi, koja je rekla da svako ko misli svojom glavom ima pravo da kaže o svemu što treba poboljšati.

„A ko je onaj koji treba da bude vođa ovom društvu? Valjda mi, prosvetni radnici. Ne treba da se plašimo i skrivamo u mišje rupe, jer to nije naš poziv. Treba da naučimo decu da kritički misle i da rešavaju probleme.“, rekla je Vučinić.

Podsetimo, snimak zlostavljanja profesorke na času, kada joj jedan od učenika dok sedi za katedrom izmiče stolicu s koje ona pada, dok drugi učenik sve to snima, a treći kompletan čin bahatosti i iživljavanja objavljuje na društvenim mrežama, dogodio se prošle nedelje u Tehničkoj školi u Trsteniku.

Profesorka engleskog jezika M.S. iz Trstenika koja je bila žrtva maltretiranja na času, rekla je za Nova portal da je doživela preveliki stres, i da više od nedelju dana nakon događaja, još uvek nije potpuno svesna šta joj se dogodilo.

„Bilo me je sramota šta sam doživela. Došla sam kući da vidim u kakvom sam stanju. Da se saberem. Moj sin je bio u učionici preko puta. Ni on nije znao. Ali, ubrzo je video snimak i dotrčao kući. Bio je besan“, kaže ova profesorka.

Izvor: Glas Šumadije / Nova / Južne vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama