Наставници широм Србије протестују против насиља

20 новембра, 2022

У знак подршке колегиници из Трстеника која је недавно била жртва ужасног акта насиља својих ђака, наставници широм Србије се спонтано окупљају на трговима својих градова.

Група крагујевачких професора окупила се претходне вечери спонтано на Ђачком тргу испред Прве крагујевачке гимназије како би дала подршку колегиници из Трстеника.

Foto: Juzne vesti

Представница Уније синдиката просветних радника Србије Љиљана Милетић за Глас Шумадије каже да је окупљање било спонтано, али да је Унија позвала све синдикате да 1. децембра обуставе наставу у школама.

Унија синдиката просветних радника тражиће и измену Правилника о безбедности запослених у школама, јер су наставници све чешће изложени насиљу, као и да просветни радници добију статус службених лица.

Просветари су се јуче окупили и у центру Лесковца и поручили да је коначно дошло време да се надлежни пробуде и реагују поводом насиља у школама, посебно према просветним радницима.

Наставница историје у ОШ “Коста Стаменковић” у Лесковцу Бојана Стефановић каже да су се окупили јер сматрају да је време да надлежне институције реагују поводом свега што се дешава просветним радницима у школама у целој Србији.

– Многи ће рећи да постоје закони, међутим проблем је у томе што се они не примењују. Проблема има пуно, а можда и највећи су мобилни телефони, које треба забранити у школама и да се то санкционише новчаном казном. Дигитално насиље потиче из кућа, а примењује се на часовима и током одмора и злоупотреба је присутна свакодневно. Деци су потребна ограничења, они вапе за помоћи – истакла је Стефановићева.

Она је додала да просветари нису само професори и наставници, већ и неко ко треба да научи ђаке шта је част и поштење, да се боре за своја права.

Протест је јуче одржан и у центру Трстеника, а присуствовали су наставници из свих основних и средњих школа на подручју те општине.

Окупљенима се обратила Ивана Вучинић, наставница информатике у основној школи, која је рекла да свако ко мисли својом главом има право да каже о свему што треба побољшати.

„А ко је онај који треба да буде вођа овом друштву? Ваљда ми, просветни радници. Не треба да се плашимо и скривамо у мишје рупе, јер то није наш позив. Треба да научимо децу да критички мисле и да решавају проблеме.“, рекла је Вучинић.

Подсетимо, снимак злостављања професорке на часу, када јој један од ученика док седи за катедром измиче столицу с које она пада, док други ученик све то снима, а трећи комплетан чин бахатости и иживљавања објављује на друштвеним мрежама, догодио се прошле недеље у Техничкој школи у Трстенику.

Професорка енглеског језика М.С. из Трстеника која је била жртва малтретирања на часу, рекла је за Нова портал да је доживела превелики стрес, и да више од недељу дана након догађаја, још увек није потпуно свесна шта јој се догодило.

„Било ме је срамота шта сам доживела. Дошла сам кући да видим у каквом сам стању. Да се саберем. Мој син је био у учионици преко пута. Ни он није знао. Али, убрзо је видео снимак и дотрчао кући. Био је бесан“, каже ова професорка.

Извор: Глас Шумадије / Нова / Јужне вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама