Наставник опоменуо ученицу да је дошла у школу у прекраткој мајици, отац поднео пријаву

16 марта, 2023

„На часу сам опомено ученицу седмог разреда да је дошла у прекраткој мајици и да је то непримерено. Додао сам да је и јуче била идентично одевена, али пошто сам журио на час, нисам стигао то да јој кажем. Данас ми је директор рекао да је њен отац поднео пријаву против мене“, пожалио се један наставник на Твитеру, преноси Ало.

Foto: Canva

Проблем непристојног облачења ученика био би врло лако решен, када они не би имали подршку родитеља, став је већине наставника. Те поцепане фармерице, непристојно кратку сукњу и мајицу која открива цео стомак морао је неко и да им купи, а то су, наравно – родитељи.

Готово да нема школе у Србији која редовно, порукама на Вајбер групама, подсећа родитеље својих ђака да поведу рачуна о томе да је школа образовна установа и да деца не смеју да долазе у шорцевима, мајицама на бретеле, поцепаним фармерицама, сандалама. На ове молбе, међутим, велики број родитеља не обраћа пажњу, чиме и деци која оваква обавештења читају на огласним таблама, шаљу поруку да се школа не мора поштовати.

– Нама је разредни старешина на родитељском састанку, првом у другом полугодишту, рекао да наставник има право да удаљи са наставе и пошаље кућама непристојно обучену децу. У том случају, ми не можемо да правдамо њихов изостанак, већ им се то рачуна као неоправдани – рекла је за Ало! З. М., мајка једне шестакиње која похађа ОШ „Свети Сава“ у Београду.

Према речима директорке Средње школе у Свилајнцу, Слађане Стојановић, и у овом, као и у свим осталим сегментима, веома је важна подршка родитеља.

– Наставник има право да се саветодавно обрати ученику, укаже му на грешку, уколико нема ефекта, може да се обрати разредном старешини, а он би требало да комуницира с родитељима. То је основа – рекла је за Ало! директорка Стојановић, у чијој је школи један од најдетаљнијих правилника облачења ученика.

Осим мини-сукања, мајица на бретеле, откривених стомака, у овој школи су забрањене и чудне фризуре и необично офарбана коса.

Према њеним речима, у овом колективу немају превише проблема с гардеробом ученика.

– Сви су, мање-више, пристојно обучени. Највећи проблем су нам вештачки нокти, ученице их носе већ у првом разреду, то је тренд који им се сервира са интернета, телевизије и, што је најгоре, родитељи им то дозвољавају – навела је директорка.

Извор: Ало / Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Наставник опоменуо ученицу да је дошла у школу у прекраткој мајици, отац поднео пријаву

  1. Nensi каже:

    Letos mi se prijatelj žalio kako su ga udaljili iz policijske stanice jer je bio u bermudama i papučama. Pasoš je preuzeo tek kada se “upristojio”. Dakle, rešenje je vrlo jednostavno. Svaka škola bi trebalo da usvoji detaljan pravilnik o odevanju u ustanovi, koji uključuje i izgled noktiju ( nekada su u razredu postojali higijeničari) i da ga se pridržavaju ne samo učenici već i prosvetni radnici. Pa dres kod je uveden kao pravilo u mnogim ustanovama, u školama je to, očito, još potrebnije posebno u našem društvu, u kom je socijalno raslojavanje itekako prisutno i vidljivo kroz “stajling” tatinih i maminih mezimica.

  2. Svetlana каже:

    Oba danasnja deca,nisu deca kao mi pre,oblače se ko da su pošle na štajgu,,na strani sam profesora

  3. Aleksa каже:

    Ne razumem zašto je to problem? Postoji pravilnik u kome sve piše pa i deo u vezi sa oblačenjem koji spada u lakše povrede. Više puta ponovljenja lakša povreda postaje teža. Prema prekršajima idu i kazne redom: opomena OS, ukor OS, ukor RV, vaspitno-disciplinski postupak pa ukor direktora škole, ukor NV.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама