“Наставник свакoга дана научи дете нечему, а чиме Ви правдате Вашу плату?”

12 марта, 2021

Струковно Удружење наставника музичке културе упутило је медијима отворено писмо поводом, како истичу, срамне изјаве Предрага Дамњановића . Отворено писмо преносимо у целости.

Foto: Canva

Поштовани г. Дамјановићу,

Слободни смо да Вам одговоримо на изјаву која је за нас наставнике изразито увредљива и поражавајућа јер долази од особе која је једна од важних карика у процесу образовања, одговорна за васпитно–образовни рад наставника и ученика, особа која би требала да познаје послове наставника и њихове могућности и услове рада у доба пандемије ЦОВИД-19. Но, да ли познаје?

Просвјетни радници су толико пута били деградирани, понижавани! Сви причају о значају науке а и даље када дођете да подигнете кредит банкари вас гледају са неповјерењем јер су плате просвјетара који образују НАШУ дјецу и даље „мизерне“.

Док остали запослени у разним Министарствима и ресорима раде или можда боље (не раде) од куће, са седмичним паузама и ротацијама, док у поједина предузећа чекате испед врата, у реду, по киши и минусу, док једно по једно улази, наставници раде без престанка, поновићу марљиво без престанка, јер они су своју љубав усмјерили ка само једном циљу – ка дјеци. Нашој и вашој! “Оправдати пуну плату коју су добијали“ рекосте а не прихватисте терет својих ријечи?

Да ли је Вама познато, барем би требало бити с обзиром да обнашате функцију директора РПЗ-а, да тај „преплаћени“ наставник ради више сати и смјена од планираног. Да тај наставник је за вријеме онлине наставе, слања задатака, пријема задаћа (дневно око 200 задаћа) провео 16 сати за рачунаром и није испратио раст и развој свога дјетета, оног потомка због којег као људи постојимо? Због тога смо „преплаћени“?

Да ли је Вама познато да поједини наставници у мањим срединама имају час од 30 минута са једном групом што значи да час за један разред траје 60 минута? И због тога смо како кажете „преплаћени“? Што наставник ради у двије смјене од 07 до 19 часова. Што у паузама гледа у плафон дотрајалих школа јер нису опремљене основним средствима за рад, или размишаља да у тим паузама (4–5 у току једног дана) од те „мизерне“ плате издвоји новац да сједне да поједе скромни сендвич јер неће доћи кући када би требало, зашто, јер ради више него што је плаћен! И због тога смо „преплаћени“?

Шта сте Ви урадили у вријеме пандемије? Да ли сте Ви и Ваши савјетници примили плату за продуктивни рад који се очекује РПЗ-а? Зашто сви савјетници нису изашли и одржали јаван час да сви видимо као треба да изгледа квалитетан онлајн час у вријеме пандемије? Сви требају да оправдају своју плату или сте и Ви како кажете исто „преплаћени“?

Нека јавност зна да за вријеме Вашег мандата, наставнике музичке културе и ликовне кулутуре сте деградирали остаљајући их без стручног савјетника више од осам година. За вријеме Вашег мандата сте предложили, опростите нам али рећи ћемо срамотну систематизацију радних мјеста у РПЗ-у гдје један савјетник долази на три предмета које су вјештине: физичко, музичко и ликовно? За вријеме Вашег мандата добисмо два савјетника за три предмета (музичко, ликовно и физичко) искључиво из области физичког васпитања? Које је Ваша логика наведеног да наставник физичког савјетује наставника музичког васпитања, гледајући тако предлажемо да укинемо Академију умјетности јер очигледно по Вама није потребна? За вријеме Вашег мандата сте донијели систематизацију да на мјесто савјетника између осталог и за умјетичке школе може да конкурише искључиво особа са завршеним рударским и технолошким факултетом? За вријеме Вашег мандата ови који Вам се обраћају су упутили четири званична дописа на које нисмо никада добили званичан одговор а требали би јер је то у складу са Законом.

На страници пише да су послови РПЗ-а групни савјетодавни рад? За нас непознаница! Стручно усавршавање наставника? Непознаница! Подршка надареним ученицима? Поново непознаница! Гледајући страницу РПЗ-а, прозор новости, видимо активности РПЗ-а из давне 2019? Као руководилац РПЗ-а чиме Ви онда правдате Ваш рад и рад Вашег особља? Наставник сваки дан научи дијете нечему, а чиме Ви правдате Вашу основицу плате, државног службеника И категорије, по којефицијенту основице од 2200,00КМ?

Сматрамо да боље образовање може забиљежити прогресивност искључиво ако руководиоце и министре буде бирала јавност на основу завидних референци, јер тада не би било ни оваквих неукусних и неоснованих изјава.

Пошто сте Ви у јавност дали Ваш став по питању нашег рада као наставног особља, ту смо слободни да и наш одговор буде јаван.

Удружење наставника музичке културе

Извор: gerila.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "“Наставник свакoга дана научи дете нечему, а чиме Ви правдате Вашу плату?”"

  1. Alfa каже:

    Greška svih koji se bave profesurom je to što stalno naglašavaju da su tu iz ljubavi prema deci. Sigurno da jesu, ali svi zaboravljaju da je znanje roba. Kao što su i lekari bedno plaćeni. Ako dođe do štrajka, svi se dignu na oružje protiv pohlepnih profesora i lekara, koji hoće novac. Bespredmetno je da govorim o viševekovnoj priči da profesori imaju tri meseca raspusta – e, sada nemaju, jer moraju da budu dostupni dvadeset osam sati dnevno kada su đaci na raspustu. A onda dnevnici, sređivanje papira, pisanje gomile planova, a seminari se svode na kreativni pristup času, šta god to značilo. Zatim, škola je jedina ustanova u kojoj ne možete da napredujete. Bez obzira koliko je dobar čas, ili koliko ulažete u sebe – magistratura, doktorat, pravljenje izložbi u školi, poseta đaka pozorištu ili muzeju (ako nastavnik nabavi prevoz, karte, i ostalo), podrazumeva se da to radite ad majorem gloriam Dei, bez nagrade, bez ikakve mogućnosti da napredujete… Da ne govorimo o stavu većine direktora prema bibliotekama, gde zapošljavaju tehnološke viškove, ili ljude koji dopunjuju fond časova, misleći da je to sinekura. Uvek se zaboravlja da se naglasi da je obrazovanje tek od dvadesetog veka postalo opšte pravo. Pre toga je bila privilegija povlašćenih. I to košta. Pa ako kao lekari svi idu na posao uz rizik da se razbole (ili ako rade od kuće da dobiju epileptični napad zbog dvanaestočasovnog gledanja u kompjuter), onda se to dodatno plaća. Sa vodoinstalanterom, frizerom, ili stolarom niko se ne pogađa. Platite ili sami sredite sanitarni čvor. Ovde se radi o zdravlju i obrazovanju. Pa sad, drage kolege, nemojte potcenjivati svoj rad i moliti ministre da se osvrnu. Odbijte da upišete prvi razred ili da organizujete maturu, ili prijemni za fakultet. I drugačije će se razgovarati.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама